fbpx
Superälykkäät robotit tulevat, oletko valmis?

Superälykkäät robotit tulevat, oletko valmis?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin 15.3.2023 LinkedInissä englanniksi nimellä “Get Ready for Super Smart Robots in the Future!” Kirjoitusta on kääntäessä hieman päivitetty ja tarkennettu ajatuksenkulkua.

Tässä kirjoituksessani “superälykkäät robotit” viittaavat kehittyneisiin tekoälyalgoritmeihin ja niitä pyörittävään rautaan.

Vastuuvapauslauseke: Seuraavassa tekstissä esitetyt mielipiteet ja ennustukset ovat puhtaasti henkilökohtaisia eivätkä välttämättä heijasta nykyisen, aiemman tai tulevan työnantajani, vaimoni, kolmen kissani, yhteiskunnan, akatemian tai ammattifuturologien näkemyksiä. Saatan olla väärässä, mutta toisaalta saatan olla oikeassa. Aika näyttää. 😎

“Ainoa tapa säilyttää hyvin palkattu asiantuntijatyö on oppia käyttämään ja työskentelemään tekoälyn kanssa mahdollisimman nopeasti.”

Kun kirjoitan tätä tekstiä lopputalvesta -23 (eli 15.3.2023), Nvidian toimitusjohtajan arviosta [1], että tekoäly voisi olla noin miljoona kertaa nykyisiä tehokkaampi 2030-luvulla, on kulunut muutama viikko.

“Seuraavien 10 vuoden aikana toivon, että uusien sirujen, uusien liittymien, uusien järjestelmien, uusien käyttöjärjestelmien, uusien hajautetun laskennan algoritmien ja uusien tekoälyalgoritmien kautta ja yhteistyössä kehittäjien kanssa uusien mallien luomiseksi, uskon, että tehostamme tekoälyä vielä miljoonakertaisesti,” sanoo Jensen Huang. [1]

On mielenkiintoista pohtia, mitä tällainen tekoälyn tehon kasvu voisi tarkoittaa seuraavan vuosikymmenen aikana, kun GPT-3.5 pystyi jo muuttamaan maailmaa ennennäkemättömästi. Vaikka on hyvä suhtautua tällaisiin laitevalmistajan ennustuksiin varauksella, koska ne ovat myös myyntipuheita, antaa Nvidian kiistaton menestys sanoille jonkin verrankin painoarvoa.

Superälykkäät robotit tulevat, oletko valmis?

Jos Nvidian ennustus pitää paikkansa, näin kristallipallossani ainakin kolme kriittistä vaikutusta yhteiskuntiin viimeistään 2030-luvulla. Niiden toteutuminen täysimittaisesti tai 100 % varmuudella ei ole taattua, kuten ei minkään tulevaisuuden ennustaminen ei ole, mutta kannustan mieluummin valmistautumaan näihin kuin jättämään ne huomiotta. Koska miljoona kertaa tehokkaampiin tietokoneisiin ja tekoälyihin valmistautumisen laiminlyönnin kustannukset voivat olla valtavat. Mutta myös siksi, että jos valmistaudumme ja kannamme vastuun toimistamme, uskon ihmiskunnan voivan todella astua uuteen, vauraampaan aikakauteen.

1. Tekoälyohjatut toimialat

Näen tekoälyohjattujen yritysten ja startupien räjähdysmäisen kasvun, mikä johtaa uuteen taloudelliseen maisemaan, joka keskittyy tekoälyyn ja dataan. Ne valtiot ja yhteisöt, jotka tukevat tekoälyn kehitystä, menestyvät, kun taas muut eivät. Vinkkini länsimaisille lainsäätäjille: älkää yrittäkö pysäyttää teknologista kehitystä. Teette vain Kiinan tekoälypelistä helpompaa.

2. Työmarkkinoiden muutos

Tekoälyjen merkityksen kasvu niin rauta-, softa- kuin palvelubisneksessä muuttaa työmarkkinoita, luoden kysyntää data- ja tekoälyasiantuntijoille, promptaajille, faktantarkistajille ja niin edelleen, samalla vähentäen varsinkin rutiininomaisten ja hallinnollisten tietotyötehtävien tarvetta. Yksilöt ja toimialat, jotka ovat tehneet “tekoälylle helppoja automatisoida” -tyyppisiä töitä, huomaavat muutoksen radikaaleimmin seuraavien vuosien aikana. Jo paljon aikaisemmin kuin 2030-luvulla. On olennaista ymmärtää ero “tekoälylle helpon automatisoitavuuden” ja “ihmiselle helpon” välillä. Kääntäjät, jos ketkään, tietävät jo, mitä tämä tarkoittaa. Ja pian keskinkertaiset sisällöntuottajat / toimittajat / koodarit / kirjanpitäjät / juristit / yms. tulevat tietämään saman. Ainoa tapa säilyttää hyvin palkattu asiantuntijatyö on oppia käyttämään ja työskentelemään tekoälyn kanssa mahdollisimman nopeasti.

3. Uuden “ismin” nousu

Infrastruktuurimme ja (hyvinvointi)yhteiskuntamme rakentuvat työn, työn verotuksen ja rahan kierrättämisen varaan. Meitä kutsutaan jopa kuluttajiksi, joiden tarkoituksena on kuluttaa sitä, mitä muut kaltaisemme ovat tehneet kulutettavaksi. Jos yhtäkkiä valtava määrä asiantuntijoita on ilman työpaikkoja ja verotettavia palkkoja, ei mikään tunnettu kehittynyt yhteiskunta kestä sitä.

Historia opettaa meille myös, että kun köyhien ja rikkaiden välinen kuilu kasvaa liian suureksi, alkavat vallankumoukset, nationalistien kannatus kasvaa ja huonoja asioita alkaa tapahtua. Miljardööri Nick Hanauer tiivisti tämän jo jossain määrin legendaarisessa kirjoituksessaan “The pitchforks are coming” Politicossa [2] lähes 10 vuotta sitten:

“Mikään yhteiskunta ei kestä tällaista kasvavaa eriarvoisuutta. Itse asiassa ei ole yhtään esimerkkiä ihmiskunnan historiassa, jossa varallisuus olisi kertynyt näin, eivätkä heinähangot olisi lopulta kaivettu esiin. Näytä minulle erittäin epätasa-arvoinen yhteiskunta, niin näytän sinulle poliisivaltion. Tai kapinan. Ei ole vastakkaisia esimerkkejä. Ei yhtään. Kysymys ei ole siitä, tapahtuuko se, vaan milloin.” [2]

Näen kuvatun yhteiskunnallisen polarisaation paljon suurempana uhkana ihmiskunnalle kuin tekoäly tai edes ilmastonmuutos. Ennustan, että ennemmin tai myöhemmin meidän on pohdittava uudelleen, mikä on elämän – tai ainakin työn – tarkoitus. Tähän tarvittaneen uudenlainen ismi, sillä suoraan sanottuna kapitalismi menee kansan näkökulmasta rikki, jos kansaa ei enää tarvita arvontuotantoon. Jos kuitenkin uuden ismin kehitys tehdään oikein, ehkä jonkin tulevaisuuden superälykkään tekoälyn, eli ASI:n avulla, asiat voivat muuttua paremmiksi kuin koskaan.

Yhteenvetona

Nvidian visio miljoonakertaisesta tekoälyn laskentatehon kasvusta seuraavan vuosikymmenen aikana on epäilemättä paljon luvattu ja kunnianhimoinen. Jos se kuitenkin toteutuu, vaikutukset tulevay olemaan laaja-alaiset, muuttaen toimialoja, työmarkkinoita ja jopa yhteiskuntia. Itse asiassa näen, että jos eriarvoisuutta ei oteta vakavasti, jo nykyisetkin näytönohjaimet riittävät uuden ajan sarastukseen. Laitetaan kokoon vain tarpeeksi iso pino näyttiksiä ja alkaa tapahtua.

Kiinnitä turvavyösi; tästä tulee villiä. Superälykkäät robotit tulevat, tapahtuipa mitä tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *