fbpx
Teknologia kehittyy nopeammin kuin ihminen kykenee ymmärtämään

Teknologia kehittyy nopeammin kuin ihminen kykenee ymmärtämään

Varoitus: nyt tulee ehkä vähän korkealentoista juttua. Mutta se ei tarkoita sitä, että ei kannata jatkaa lukemista. Ehkä tässä vuoden aikana itse kukin on yllättynyt siitä, mikä voi muuttua scifistä todeksi ja nopeasti. Sillä vaikka se ei välttämättä tule aina mieleen nykyisiä geniksiä käyttäessä, olemme kovaa vauhtia matkalla kohti ihmisenkaltaisia androideja. 🤖

Siinä missä Sam Altman, OpenAI:n toimari, on sanonut tavoitteekseen AGI, eli yleinen (kone)älykkyys, on Elon Musk sanonut (yhdeksi) tavoitteekseen androidien massatuotannon. Ja kun nämä, LLM & androidi, laitetaan yhteen, alkaa tapahtua kummia. 😮

Maailmalla onkin jo useita yrityksiä (kts. esim. 1, 2), joiden tavoite on 2-3 vuoden sisällä aloittaa androidien sarjatuotanto. Aluksi androidit ovat toki hiukan hitaita, kalliita ja kömpelöitä. Niille naureskellaan. Sitten vihataan. Ja sitten ne hyväksytään. Ihan sama kaari on luvassa niillä, kuin myös näillä uusilla generatiivisilla tekoälyillä…

Teknologia kehittyy nopeammin kuin ihminen kykenee ymmärtämään

Uskon näin siksi, että kuten tekniikan kehityksestä tiedämme ja nyt arjessa näemme, on teknologinen kehitys eksponentiaalista. Käytännössä joka päivä voi lukea jostain uudesta innovaatiosta, jotka pala palalta tuovat androideja lähemmäs arkea. Viimeisimpänä esimerkkinä Nvidian (tekevät siis muutakin kuin näytönohjaimia🤖🤓) käsirobotiikan läpimurrot. Heidän Eureka-tekoälynsä avulla kehitetty robottikätensä on jo varsin näppärä sormistaan.

Ennustuksia 🔮

Kun nyt kirjoitan tästä, voi joku nostella kulmiaan ja pitää vähän hupsuna. Mutta niin nosteli minulle moni kulmiaan myös kun 2018 aloin puhua AI:n mullistavuudesta ja siitä, että kohta puhumme tietokoneiden kanssa kuten ihmisten…

En tietenkään osaa tai voi antaa vedenpitävää aika-arviota androidien ETA:lle, mutta veikkaan viittä vuotta menevän siihen, että hyvätuloisilla alkaa olla androidiapureita. Käytännössä ensi vuosikymmenellä androidit tulevat tekemään jo merkittävän osan fyysisestä työstä. Ja viimeistään 2040-2050 meidän on pakko linjata miten kone-elämään suhtaudumme, kuten Blade Runnerissa ikään. Tekoälyn tietoisuuden osalta jo paljon aiemmin. Itse asiassa suosittelisin aloittamaan sen pohdinnan jo eilen.

Mitä mieltä sinä olet? Toivotatko androidit tervetulleiksi vai oletko ennakkoluuloinen niitä kohtaan?

#tekoälyttestissä #ai #genai #robotiikka #androidi #tekoäly

Lue lisää aiheesta esimerkiksi

  1. https://www.scmp.com/tech/tech-trends/article/3230850/worlds-first-mass-produced-humanoid-robot-china-start-fourier-intelligence-eyes-two-legged-robots-ai
  2. https://www.firstpost.com/world/openai-backed-startup-beats-elon-musk-tesla-deploys-ai-enabled-robots-in-real-world-12629212.html
  3. https://bostondynamics.com/atlas/
Kuva DALLE-3: “A highly realistic humanoid android sits in a modern office, gazing out of a window. The cityscape outside is filled with high-tech buildings and traffic. The android’s face has a contemplative expression.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje