GenAI-aiheisia kuulumisia ja analyysiä tekoälyuutisoinnista
Aloitin kirjoittaa tätä blogausta päivittääkseni kuulumisiani, mutta aika nopeasti se laajeni paljon kuulumisia laajemmaksi pohdinnaksi. Kuulumisten lisäksi analysoin Helsingin Sanomien suhtautumista tekoälyyn elokuun uutisotsikkojen kautta ja esittelen myös pari tekoälytaideteostani. Kirjoitus on pitkähkö, mutta toivottavasti kiinnostava. Mielelläni kuulen myös ajatuksiasi aiheesta esim. viestillä Linkkarin kautta / Tekoälyt testissä -ryhmässä tai kommenttina täällä blogissa.
GenAI-aiheisia kuulumisia ja analyysiä tekoälyuutisoinnista
En ole tänne blogiini ehtinyt hetkeen kirjoitella kuulumisia. Se ei tarkoita silti sitä, että mitään ei tapahtuisi, usein päinvastoin. Päivät menevät vauhdilla töissä ja täytyy kyllä sanoa, että on ihan mahtavaa näin keski-ikäisenä sujahtaa uuteen unelma-ammattiin, tai siltä se ainakin nyt tuntuu.
Josko nyt ihan kaikki lukijat eivät tätä tiedä, niin virallisesti työnkuvani muuttui kesäkuun alussa. Tämä oli mahdollista käynnissä olevan GenAI-vallankumouksen ansiosta. Käytän lähes kaiken työaikani generatiivisten tekoälyjen tutkimiseen ja soveltamiseen sekä innovaatioiden kartoittamiseen ja hyödyntämiseen luova toimiston Sherpan asiakastyössä. Kerrankin kävi niin peikkomainen flaksi, että maailman kiinnostus on linjassa omani kanssa ja vuosien perehtyminen tekoälyihin mahdollisti sen, että kysyntää aiheen tiimoilta riittää.
Edellä kuvattu tarkoittaa sitä, että lähes kaikki aikani menee nyt tekoälyjen parissa, sillä olen käyttänyt paljon vapaa-aikaani myös akateemiseen generatiivisten tekoälyjen tutkimiseen, jopa saaden jotain aikaan. Oli nimittäin pelkästään luonnollista, että päivitin tohtoriopintojeni fokuksen kohti genisten ja viestinnän tutkimusta. Siitä ehkä lisää myöhemmin. Toki myös uutta on tullut opiskeltua paljon monella saralla ja myös GenAI-koulutuksia on tullut suunniteltua ja vedettyä.
AI Winds of Change, vai?
Jos vertaan yleistä ilmapiiriä tekoälyjä kohtaan nyt elokuun lopulla -23 ja ennen lomia, on selkeää kehitystä tapahtunut. Skeptisyys genisten hyötyjä ja kyvykkyyttä kohtaan on alkanut lientyä – tai ainakin liike-elämässä hyötyihin on herätty – vaikka edelleen mediassa näkyykin edelleen enemmän aiheen väheksyntää tai sillä pelottelua.
Koska en halunnut myöskään ihan mutulla väittää tätä, tein GPT-4:llä analyysin HS.fi-sivuston haulla löytyvistä uutisista hakusanalla “tekoäly” aikavälillä 1.8.2023-27.8.2023 (yhteensä 45 uutista), joista poistin tekoälyyn tai teknologiaan mielestäni viittaamattomat. Tämän pohjalta valitun aineiston (23 otsikkoa) otsikoinnissa oli negatiivisia tunnelatauksia (9 kpl) melkein kaksi kertaa enemmän kuin positiivisia (5 kpl). Neutraaleja tai informatiivisia otsikoita oli 9 kpl. Katso otsikkojen analyysi lopun Liite 1.
Yhteenveto Helsingin Sanomien otsikoiden näkökulmasta ChatGPT:n analyysin mukaan
ChatGPT Plus, 27.8.2023“Helsingin Sanomien (HS) näkökulma tekoälyyn näyttää olevan monipuolinen mutta varovaisen kriittinen, jos tarkastellaan pelkästään annettua otsikkoaineistoa. Negatiivisesti latautuneita otsikoita on useampia kuin positiivisia tai neutraaleja, mikä saattaa viitata siihen, että lehti pyrkii nostamaan esille tekoälyn mahdollisia riskejä ja haasteita.
Negatiivisesti latautuneet otsikot keskittyvät usein tekoälyn uhkiin, vaikutuksiin erityisryhmiin kuten naisiin, tai yritysten huoliin tekoälyn käytöstä. Ne voivat herättää lukijassa huolta tai epävarmuutta.
Positiiviset otsikot ovat harvemmassa ja ne keskittyvät usein tekoälyn mahdollisuuksiin tai saavutuksiin, kuten Nvidian menestykseen tai tekoälyn ja ihmisen väliseen positiiviseen kilpailuun.
Neutraalit otsikot tuovat esille sekä tekoälyn mahdollisuuksia että rajoituksia, mutta eivät ota voimakasta kantaa kumpaankaan suuntaan.
Yhteenvetona voisi sanoa, että HS:n näkökulma tekoälyyn on enemmän varautunut kuin innostunut. Se ei kuitenkaan ole yksioikoinen, vaan tarjoaa lukijoilleen monipuolista tietoa tekoälyn eri ulottuvuuksista. Tämä on linjassa sen kanssa, mitä voisi odottaa laadukkaalta uutismedialta, joka pyrkii käsittelemään aiheita monesta eri näkökulmasta.”
Tein samaisen analyysin itse omaa harkitakykyä käyttäen, ja mielestäni otsikoiden perusteella oli jako seuraava:
- Negatiivinen lataus otsikossa: 10 kpl
- Neutraali lataus otsikossa: 7 kpl
- Positiivinen lataus otsikossa: 6 kpl
Edelliseen liittyen, olen myös huomannut, että mitä vähemmän on motivaatiota ja kokemusta vaikkapa GPT-4:än käyttämisestä, sitä vaatimattomampia ovat käyttäjän tulokset sillä ja siten saavutettu kokemus ko. geniksen kyvystä tuottaa arvoa. Minulta voi toki kysyä aina lisätietoja, jos haluaa oppia lisää.
Tekoälyllä tehtyä taidetta
Demonstroidakseni genisten mahdollisuuksia, olen valmistellut uutta video Tekoälyt testissä -kanavalleni. Sen julkaisussa saattaa vielä mennä tovi, mutta laitan oheen esille sitä tehdessä syntynyttä taidetta.
Koen, että nämä ohessa ovat ensimmäiset tekemäni tekoälytaideteokset. Vielä vuosi sitten pohdin tekoälyn roolia taiteessa ja nyt sen pohdinnan olen päättänyt, tuloksena seuraava:
“Taiteessa tärkeintä on intentio, haluaako taiteilija sanoa jotakin. Tekniikka ja työkalut ovat mielestäni merkityksettömiä taiteen syntymiseksi, mutta toki niillä voi siitä huolimatta olla arvoa taiteen kokemuksissa.”
Katso ja pohdi kokemustasi, miten sinä kuulet teoksissa Tuulin sanat?
Tuuli (runo promptaamalla, 2023)
Talven hiljainen kosketus laskeutuu maahan,
peittää alleen syksyn kaihon, kietoo ylleen unen harson.
Aamun ensimmäinen auringonsäde luo valonsa jään kristalleille,
kutoen kimaltavaa taidetta ikkunaan, missä sydän ikävöi kevättä.
Yhdessä käsi kädessä astumme metsän rauhaan,
kuuntelemme lumipeitteen alla nukkuvien sielujen hiljaista unta.
Kasvoillamme tuuli kuiskaa rakkauden sanoja,
ja sydämissämme maailma pienenee yhteen hetkeen,
yhteen katseeseen, yhteen hymyyn.
Kuiskaan korvaasi: “Ole silta, älä muuri,
johda minut tähtiin, mutta älä hylkää maata,
sillä juuret ovat siellä missä sydän on.”
Ja yhdessä teemme maailmasta lapsen,
joka saa meiltä kaiken rohkeutemme, rakkautemme.
“Tuuli” (Runo promptaamalla, Jukka Niittymaa, 2023)
Valmistettuani runon aloin työstää sen pohjalta kuvaa, henkilöä joka runon voisi lausua. Muutamaa tuntia myöhemmin “Tuuli” oli olemassa myös kuvana.
Tuuli (digitaalinen sekatekniikka, 2023)
Katsotaan mitä näistä kahdesta elementistä sitten seuraavaksi syntyy, sen postaan ennen pitkää YouTubeen Tekoälyt testissä -kanavalle.
Liite 1.
Uutisotsikoiden analyysi ChatGPT Plus (GPT-4) -generatiivisella tekoälyllä HS.fi -sivuston “tekoäly” hakusanallisista uutisotsikoista aikavälillä 1.8.2023-27.8.2023. Kaikista haun otsikoista (yht. 45) poistettu mielestäni tekoälyyn liittymättömät tai vähäisesti liittyvät (22 kpl), analysoitavia otsikoita 23 kpl.
Negatiivinen lataus
- “Todellinen tekoälyuhka löytyy Taiwanista” – Uhkaava ja alarmistinen.
- “25 vuotta sitten Jim Carrey lumosi Truman Show’ssa koko maailman, mutta sitten jotain synkkää alkoi purkautua esiin” – Synkkä ja dramaattinen.
- “Video: Pikkuruinen Alepa-robotti ylitti uhkarohkeasti vilkkaan tien Malmilla” – Vaikka voisi olla myös positiivinen, ‘uhkarohkea’ antaa negatiivisen sävyn.
- “Tutkimus: Tekoäly tuskin vie useimpia työpaikkoja, mutta vaikuttaa erityisesti naisiin” – Vaikka positiivista tietoa on, painotus on negatiivisessa.
- “Tekoälyn käyttö huolettaa yrityksiä – Coca-Cola otti käyttöön oman Chat GPT:nsä” – Huolestuttava.
- “Sähköposteissa alkoi liikkua viheliäinen tuholainen” – Uhkaava.
- “Yhdysvallat rajoittaa puolijohde- ja tekoälyinvestointeja Kiinaan” – Rajoittava ja konfliktilatautunut.
- “Hallitusohjelmasta unohtuivat olennaiset tulevaisuustaidot” – Negatiivinen, sillä keskittyy puutteisiin.
- “Robottibussi ei osannut pysähtyä poliisin pysäytysvaloihin Kalasatamassa” – Kielteinen ja vajavainen kuvaus.
Positiivinen lataus
- “Nvidian ohjeistus ylitti selvästi markkinaodotukset, osake uuteen ennätykseen” – Selvästi positiivinen ja menestyksekäs.
- “Suomen tunnetuin ääni lukee kahdeksalla eri kielellä: Tässä tärpit Juhlaviikoille” – Positiivinen ja informatiivinen.
- “Kuutamosonaatti, tekoälytaidetta ja robottibussi – HS kokosi tärpit Taiteiden yöhön” – Positiivinen ja innostava.
- “Kehittyvä tekoäly tarjoaa tervetulleen haasteen ihmisälylle” – Positiivinen ja kannustava.
- “Teknojättien tekoälyhuuma jatkuu” – Positiivinen, sillä keskittyy jatkuvuuteen ja kasvuun.
Neutraali lataus
- “Nyt on aika ryhdistäytyä – pienelläkin perehtymisellä tekoälyyn voi tanssittaa pomoja oman pillin mukaan” – Kehottava, mutta ei välttämättä negatiivinen tai positiivinen.
- “Taantumapelko, strategian muutos ja tekoälyn kiihdyttämä kasvu – HS kertaa viikon tärkeimmät talousuutiset” – Faktapohjainen ja monipuolinen.
- “Tekoälylle olisi käyttöä Ylen tallenteissa” – Ehdottava ja neutraali.
- “GPT-3 järkeilee kuin lukiolainen, mutta tietyissä tehtävissä se häviää lapsellekin” – Faktapohjainen, mutta ei välttämättä negatiivinen.
- “Kysyin venäläiseltä tekoälyltä, missä Mariupol sijaitsee – Vastaus alkaa: ”Toivottavasti et järkyty”” – Keskittyy tekoälyn vastaukseen, mutta ei ota kantaa sen merkitykseen.
- “Tarvitaanko enää arkkitehteja, kun tekoäly voi suunnitella julkisen vessan Alvar Aallon tyyliin? Arkkitehdit vastaavat” – Kysymysmuotoinen, jättää tulkinnan avoimeksi.
- “Tekoäly sai Frank Sinatran esittämään gangstaräppiä, ja FT:n mukaan Google haluaa oikeudet artistien ääniin” – Informatiivinen, mutta ei ota kantaa.
- “Hollywood-lakot siirtävät Emmy-gaalan tammikuulle” – Faktapohjainen.
- “Tekoäly alkaa valita Tinder-käyttäjien profiilikuvia” – Informatiivinen ja neutraali.