fbpx
Kirja-arvostelu: “Sun poika kävi täällä”

Kirja-arvostelu: “Sun poika kävi täällä”

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Kirja-arvostelu: “Sun poika kävi täällä” sisältää sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Minulla on paha tapa aloittaa lukemaan paljon kirjoja, joista loppuun asti pääsen vain harvan teoksen kanssa. Yleensä syy on yksinkertaisesti siinä, että aloittamani kirja ei vain pidä otteessaan. Venla Kuoppamän (s. 1973) kirjan *“Sun poika kävi täällä” (Teos, 2022) kanssa tätä ongelmaa ei ollut. Kirja vetäisi niin mukaansa, että usein luin sitä ensimmäisenä aamulla puhelimen sovelluksella ja lounaalla, sekä vielä päivän päätteeksi sängyssä *Storytelin lukulaitteella.

Kirja-arvostelu: “Sun poika kävi täällä”

Osittain Kuoppamäen kirjan vangitsevuuden selittää varmasti kiinnostukseni psykologiaan ja psykiatriaan, mutta ennen kaikkea riipaisevasti otteessaan pitävä ”Sun poika kävi täällä” on yksityiskohtainen kuvaus Venlan elämästä vakavasti psyykkisesti sairaan lapsen äitinä.

Tapahtumiltaan “Sun poika kävi täällä” keskittyy pääasiassa niihin muutamaan vuoteen, kun Venlan pojalla Oskarilla diagnosoidaan aluksi kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kirjan sivuilla Kuoppamäki pohtii myös jonkin verran lapsensa traumaattisen lapsuuden mahdollista roolia osana sairauden puhkeamista, jolloin ajassa matkataan myös Oskarin varhaisempiin vuosiin.

Sun poika kävi täällä -kirjan kansi
Sun poika kävi täällä -kirjan kansi (Teos, 2022)

Monien tunteiden kirja

Totta puhuakseni, aluksi minulle tökki hieman kirjan vahva keskiluokkaidylli; käydään joogaretriiteillä Turkissa, ostellaan autoja ja asuntoja käytännössä lahjaksi, maksellaan lapsen laskuja tuhansilla ja taas tuhansilla euroilla – ja myös jokin sellainen, mikä minusta tuntui ehkä turhankin alleviivatulta äidillisen rakkauden todistelulta. Luettuani kirjan ymmärsin kyllä varsinkin jälkimmäisen merkityksen lopulta, eikä minun tietenkään kuuluisi aikuisena tuntea ärsytystä muiden hyvistä olosuhteista tai lähtökohdista…

Toisaalta, useinkaan ihmisen tunteet eivät kulje käsikädessä järjen ja logiikan kanssa. Ja siitä jos jostain Venla Kuoppamäen kirja kertookin; miten päivä kerrallaan Oskarin elämä muuttuu ensin keinumiseksi manian ja masennuksen välillä ja lopulta harhojen täyttämäksi skitsoaffektiiviseksi häiriöksi. Tämän tapahtuessa ei Venla voi kuin koittaa jaksaa ja junailla elämä soljumaan edes jotenkin parhain päin ja toivoa että rakkaus kantaa.

Hyvä ja vaikuttava pahanmielenkirja

En halua tässä liiaksi avata kirjan sisältöä, sillä iso osa teosta on sen sipulimaisuus. Kerros kerrokselta tunnelma tiivistyy ja silmiä kirveltää. Joka tapauksessa *“Sun poika kävi täällä” on mielestäni opettavainen pahanmielenkirja ja myös ehdottomasti lukemisen arvoinen. Sen lukemalla ymmärtää luultavasti esimerkiksi sen, miksi kaikki eivät ole oman onnensa seppiä ja miksi mielenterveystyön resursseista ei saa eikä kannata tinkiä.

Kirjan osa-ansioksi voitaneen lukea myös sen koruton kuvaus suomalaisesta byrokraattisesta ja kankeasta mielenterveydenhoidon tavasta toimia – kuitenkin nostaen esille se, että moni alan työntekijä on aidosti sydämellinen ja hyvää tahtova. Kokemustensa seurauksena Kuoppamäen kantelu Valviraan ei johtanut toimenpiteisiin, mutta lopulta eduskunnan oikeusasiamies toteaa tarpeelliseksi tarkastella hoitokäytäntöjä potilaiden turvallisuuden varmistamiseksi. Kantelu ja sen päätös ovat luettavissa osoitteessa https://www.oikeusasiamies.fi/r/fi/ratkaisut/-/eoar/4702/2020, mutta Kuoppamäen kirjasta kiinnostuneelle suosittelen teoksen lukemista ensin.

Loppusanat

Kirjoittaminen on usein hyvää terapiaa ja sitä uskon, että “Sun poika kävi täällä” on ennen kaikkea ollut Venlalle. Osoittaa myöskin kunnioitettavaa rohkeutta Kuoppamäeltä puhua näin avoimesti erittäin henkilökohtaisesta omasta kärsimyksestään ja esikoisensa kohtalosta. Tämä taas voi olla valtavan suureksi vertaistueksi niille, jotka joutuvat syystä tai toisesta mielenterveysongelmien vaikutusten kanssa elämään. Lisäksi kirja on myös ainakin kohtuullinen tietopaketti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja tarjosi tietoa, joka ei ainakaan itselleni ollut tässä mittakaavassa aiemmin tuttua. Kiitos hyvästä kirjasta Venla.

Voit kuunnella ja lukea kirjan “Sun poika kävi täällä” esimerkiksi Storytelissä tai ostaa sen esimerkiksi Adlibriksestä *tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje