fbpx
Kokemuksia: Storytel Reader -lukulaite

Kokemuksia: Storytel Reader -lukulaite

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Kokemuksia: Storytel Reader -lukulaite -bloggaus sisältää mainoslinkkejä. Mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Kirjoitin 2019 kokemuksistani eri äänikirja ja e-kirja -palveluiden parissa. Kyseinen teksti onkin yksi blogini kestosuosikkeja, ja sen lukee edelleen joka viikko muutama kymmenen suomalaista. Siinä en mennyt sen syvemmälle Storytelin oman lukulaitteen kokemukseeni, mutta tässä ”Kokemuksia: Storytel Reader -lukulaite” bloggauksessani arvioin hiukan laajemmin yhteisiä vuosia lukulaitteen kanssa.

Ohessa lyhyesti alkuun Storytel Readerin suurimmat plussat ja miinukset omasta mielestäni:

+ Helppo käyttää sekä kirkkaassa päivänvalossa että pimeässä huoneessa
+ Akku kestää pitkää
+ Laitteen muistiin mahtuu käytännössä loputon määrä kirjoja
+ Laite on kevyt ja sopii myös yhdellä kädellä käytettäväksi
+ Fonttien tyyppi ja koko ovat monipuolisesti säädettävissä

– Kirjanmerkkitoiminnot lukulaitteessa
ovat hieman surkeat
– Kuvat näkyvät elektronisella musteella huonosti ja ovat vain mustavalkoisia
– Laitteen normaalihinta on aika kallis
– Ihan kaikkia kirjoja ei ole saatavilla e-kirjoina (ei varsinaisesti laitteen vika)


– rakastan kirjoja sisustuksellisena elementtinä ja valitettavasti Storytel Reader on tehnyt sen, että uusia painettu kirjoja ei talouteeni enää juuri tule

Storytel Reader -lukulaite auki pöydällä ilman taustavaloa.
Storytel Reader -lukulaitteeni. Luennassa Ian McEvanin kirja “Kaltaiseni koneet” (Otava, 2019)

Kokemuksia: Storytel Reader -lukulaite

Hommasin alun perin Storytel Reader -lukulaitteen siksi, että haluan illalla lukea kirjoja Storytelistä ilman iPhoneani. Puhelimessa kun on aina riski, että katsoo netistä “vähän muita juttuja”. Puhelimen käyttö sängyssä taas taas tekee pahaa jälkeä unen laadulle sekä tutkimusten (kts. mm. Rafique et al., 2020, Liu et al. 2019, Shin et al. 2017) että omien kokemusten mukaan.

Miksi pelkkä sovellus ja äänikirja ei riitä minulle illalla?

En halua kuunnella äänikirjaa ennen nukkumaanmenoa, sillä haluan nukkumaan käydessä olevan hiljaista. Lisäksi, vaikka pidän äänikirjoja huikeana lisänä, ei äänikirja ainakaan minulle muodosta yhtävahvoja mielikuvia kuin silmillä luettu, tai edes tunnu ihan yhtä palkitsevalta. Koska me ihmiset kuitenkin olemme erilaisia ja lukijaa voi käyttää puhelimen sijaan vaikkapa lomamatkalla, on äänikirjoja varten lukulaitteessa ns. miniplugin (tyypillinen 3,5 mm kuulokeliitäntä) mahdollisuus ja Bluetooth-yhteys.

”Storytelin lukulaite on minulle jo lähes välttämätön osa arkea ja ennen kaikkea nukkumaanmenoa.”

Lukulaitteen taustavalo

Storytel Reader -lukulaite on erittäin hyvä laite tehtäväänsä vaikka pimeässä. Sen näyttöön saa halutessaan taustavalon, joka vanhemmissa malleissa oli vaalean sininen. Uudemmissa malleissa käyttäjä saa valita kylmän sinisen ja lämpimän oranssin väliltä itse. Taustavaloa ei tietenkään tarvita jos on muuta valoa, sillä näytön ”digitaalinen muste” näyttää varsin samalta kuin painettu teksti paperilla.

Suurin huono puoli lukijan näyttöteknologiassa on se, että mahdollisten kuvien laatu on heikko mustavalkoisella ja matalaresoluutioisella näytöllä. Tästä syystä valokuvia sisältävät kirjat tai niiden kohdat kannattaa melkein lukea puhelimen sovelluksella.

Lukulaite on kevyt ja helppo käyttää

Lukulaite on myös varsin kevyt, valmistajan mukaan noin 200 grammaa. Siksi sen pitäminen ja käyttäminen yhdellä kädellä on helppoa myös makuuasennossa. Lukulaitteen sivujen kääntäminen on myös helppoa ja onnistuu parillakin tavalla, myös niin, että sivunkäännön suuntaa voi vaihtaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka käyttäisikin lukulaitetta vasemmalla kädellä, saa laitteen näytön vasemman puolen nappulat helposti kääntämään sivua oikealle.

Helppokäyttöisyyden alle menee mielestäni myös se, että kirjaisintyypin (eli fontin) ja sen koon vaihtaminen on helppoa mieleiseksi. Tämä on auttanut ainakin minua, sillä ikänäön tehdessä tuloaan, olen voinut hiukan kasvattaa tekstin kokoa ja näin ei haittaa, vaikka lukulasit olisivatkin jossain muualla kuin lukulaitteen välittömässä läheisyydessä.

Lukulaitteen yhdistäminen verkkoon ja e-kirjojen lataaminen

Laite yhdistyy Storytelin langattoman verkon kautta ja kun sen on kerran tehnyt, ei ainakaan minulla ole sen jälkeen ollut ongelmia. Tässä toki oletuksena se, että on langattoman verkon kantaman sisällä. Luonnollisesti jos olen laitteen kanssa mennyt liian kauas modeemista tai netissä on ollut ongelmia, on yhteys myös Storytelin ollut katkolla. Laitteeseen jo ladattujen kirjojen käyttöön en ole verkon ongelmilla huomannut vaikutusta. E-kirjoja Storytel Readeriin mahtuu tuhansia, joten siltä osin tuskin tulee ongelmia kenellekään, tai ainakin ongelmat ovat jossain muualla kuin lukulaitteen muistin koossa.

Lukulaitteen kirjainmerkit

Kirjainmerkkien osalta lukulaite on vähän puhelimen sovellusta kökömpi. Lukulaite muistaa vain sen mihin on jäänyt, ja senkin varmuudella vain, jos on muistanut päivittää kirjainmerkin. Lukulaite osaa kyllä tunnistaa sen, jos teosta on välissä lukenut kännykällä ja kysyy, haluaako siirtyä uuteen kohtaan, mutta sen jalostetumpaa kirjainmerkitystä ei Storytel Readerista löydy. Tämä on siksi harmi, että teen usein kirjainmerkkeihin muistiinpanoja esimerkiksi tulevia kirja-arvioitani varten, eikä tämä siis lukulaitteella onnistu.

Lukulaitteen akku

Lukulaitteen akku kestää mielestäni varsin hyvin. Oman arvioni mukaan viikkoja, mutta siihen varmasti vaikuttaa se, että kuinka paljon laitteella lukee ja käyttääkö taustavaloa vai ei. Akun lataus täyteen ottaa tovin, mutta kunhan sen muistaa tehdä, voi laitetta käyttää huoletta kyllä tosi pitkään.

Storytel lukulaitteen hinta

Storytel Reader -lukulaitteen normaali hinta on tätä bloggausta kirjoittaessa 119 euroa (8.7.2022), mutta itse olen laitteeni ostanut muistaakseni -50 % alennuksella. Näitä tarjouskampanjoita näkee aina silloin tällöin. Joka tapauksessa laite maksaa itsensä kyllä takaisin mukavuudessa ja myös mainitsemassani palautumisessa, ainakin jos lukee paljon. On hyvä huomata, että laite on sidottu Storytel-palveluun, eli ilman tilausta se ei valmistajan mukaan toimi.

Storytelin e-kirjoista

Olen tosiaan ollut jo monta vuotta uskollinen Storytelin käyttäjä. Vuodessa tulee yleensä luettua – ja lukemiseen lasken mukaan myös kuuntelun – useampi kymmenen kirjaa. Tilanteesta riippuen joko siis kuuntelen kirjoja äänikirjoina tai sitten luen e-kirjoja puhelimen sovelluksella tai lukulaitteella. Kaikissa on omat etunsa; äänikirjoja on kiva kuunnella samalla, kun tekee jotain muuta ja tekstiä silmillä lukemalla taas kokemus on paljon vangitsevampi ja myös muistan lukemani näin paremmin.

Uusien kirjojen etsiminen kannattaa suorittaa puhelimen sovelluksella, sillä sen avulla valikoiman selaaminen on paljon kätevämpää. Peukutusta ansaitsee myös Storytellin suosittelualgoritmi, jonka avulla olen löytänyt paljon hyvää luettavaa. Varsinkin ominaisuus, joka näyttää samankaltaisia kirjoja valitulle kirjalle on ihan must have.

Yleensä lukulaitteella e-kirjojen saaminen auki on erittäin sujuvaa, mutta jokusen kerran olen törmännyt teokseen, joka ei joko aukea, näkyy väärin lukijassa tai loppuu kesken. Nämä ongelmat ovat tuskin olleet lukulaitteen vika, vaan todennäköisesti lähdetiedosto on jotenkin rikkinäinen.

Storytelin e-kirjavalikoima on parantunut

Siitä olen erityisen iloinen, että nykyään jo lähes kaikki uudet kirjat tulevat sekä ääni- että e-kirjoina. Näin ei aluksi mielestäni ollut, eikä ole edelleenkään varsinkaan englanninkielisten teosten osalta. Vielä kun saisi puhelimen sovellukseen sellaisen ominaisuuden, että voisi samaan aikaan lukea ja kuunnella kirjaa, niin se olisi tosi kiva. Nyt pitää valita joko tai. Myös se, että Storytelliä voisi käyttää selaimessa olisi joskus kaipaamani ominaisuus.

Käytännössä Storytelin lukulaite on tehnyt sen, että olen voinut keskittää 99 % kirjoihin käyttämästäni rahasta Storytelin. Jos ennen ostin muutama kymmenen painettua kirjaa vuodessa, on määrä nyt alle kymmenen. Nämä lähinnä siinä tapauksessa, että haluamaani teosta ei löydy Storytelistä. Tämän tyyppisiä kirjoja ovat useimmiten erilaiset myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ammatti- tai koulukirjat, joita jonkun verran luen kehittääkseni tai ylläpitääkseni ammattitaitoani.

Painetuista kirjoista luopumisen tuska

Vaikka olenkin tosi innoissani kehityksestä, enkä missään nimessä haluaisi luopua Storytelistä tai sen lukijasta, on silti hiukan surullista, että uusia painettuja kirjoja ei enää juuri kirjahyllyyn tule. Mielestäni kaikki kirjat ovat tosi kauniita sisustuselementtejä ja kertovat tosi paljon ihmisistä jotka talossa asuvat, kuin myös jos niitä ei ole. Siksi tähänkin teknologiseen kehitykseen liittyy myös haikeutta, jostain kauniista luopumista. Vähän samaa haikeutta tässä on kai kuin vinyylilevyjen muuttumisessa ensin CD-levyiksi ja lopulta pelkiksi pilvessä säilytettäviksi tiedostoiksi.

Yhteenveto: Storytel Reader -lukulaite

Storytelin lukulaite on minulle jo lähes välttämätön osa arkea ja ennen kaikkea nukkumaanmenoa. Älyrannekkeeni Whoopin datan mukaan sen lukeminen myös vaikuttaa positiivisesti palautumiseeni, kun taas puhelimen käyttö vaikuttaa negatiivisesti. Tältä pohjalta voin vain suositella lukijaa innokkaalle lukutoukalle, joka haluaa ns. kaiken irti Storytel-palvelun tilauksesta.

“Nykymaailmassa on aivan liian helppo ajautua hyvääkin tarkoittaen tilaan, jossa käytännössä aivot saavat työhön liittyviä syötteitä aina valojen sammumiseen asti. Ja tämä on ongelma, vaikka joku muuta väittäisi. Niin olen väittänyt minäkin, mutta en väitä enää.”

https://jukkaniittymaa.com/2021/04/25/tunti-lisaa-unta/

Kertaan vielä lopuksi lyhyesti Storytel Readerin plussat ja miinukset omasta mielestäni:

+ Helppo käyttää sekä kirkkaassa päivänvalossa että pimeässä huoneessa
+ Akku kestää pitkää
+ Laitteen muistiin mahtuu käytännössä loputon määrä kirjoja
+ Laite on kevyt ja sopii myös yhdellä kädellä käytettäväksi
+ Fonttien tyyppi ja koko ovat monipuolisesti säädettävissä

– Kirjanmerkkitoiminnot lukulaitteessa ovat hieman surkeat
– Kuvat näkyvät elektronisella musteella huonosti ja ovat vain mustavalkoisia
– Laitteen normaalihinta on aika kallis
– Ihan kaikkia kirjoja ei ole saatavilla e-kirjoina (ei varsinaisesti laitteen vika)


– rakastan kirjoja sisustuksellisena elementtinä ja valitettavasti Storytel Reader on tehnyt sen, että uusia painettu kirjoja ei talouteeni enää juuri tule

Tilaa Storytel

Voit tilata Storytel Reader -lukulaitteen jos olet Storytel-palvelun käyttäjä. * Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk. Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 500 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia.

Lähteet

Rafique N, Al-Asoom LI, Alsunni AA, Saudagar FN, Almulhim L, Alkaltham G. Effects of Mobile Use on Subjective Sleep Quality. Nat Sci Sleep. 2020 Jun 23;12:357-364. doi: 10.2147/NSS.S253375

Shuai Liu, Yun Kwok Wing, Yanli Hao, Weixia Li, Jihui Zhang, Bin Zhang, The associations of long-time mobile phone use with sleep disturbances and mental distress in technical college students: a prospective cohort study, Sleep, Volume 42, Issue 2, February 2019, zsy213, https://doi.org/10.1093/sleep/zsy213

Shin JC, Kim J, Grigsby-Toussaint D, Mobile Phone Interventions for Sleep Disorders and Sleep Quality: Systematic Review, JMIR Mhealth Uhealth 2017;5(9):e131, doi: 10.2196/mhealth.7244

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *