fbpx
Kirja-arvostelu: Läsnäolon voima

Kirja-arvostelu: Läsnäolon voima

Kirja-arvostelu: Läsnäolon voima sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty tähdellä (*).

Olen jokusessa kirjoituksessani viitannut Eckhart Tollen klassikkoteokseen Läsnäolon voima — Tie henkiseen heräämiseen (Viisas Elämä) ja ajattelin, että ehkäpä on aika raapustaa siitä ulkomuistista kirja-arvio, vaikka ihan juuri en ole sitä lukenut, niin useamman kerran kuitenkin. Seuraavassa siis lyhyesti ajatuksia kirjasta ja myös hiukan omina kokemuksia läsnäolon voimasta.

Kirjan kansi: Läsnäolon voima
Kirjan kansi

Kirja-arvostelu: Läsnäolon voima

Vaikka Läsnäolon voima on julkaistu ensimmäisen kerran jo 1997, niin pidän sitä ennen kaikkea jonkinlaisena 2000-luvun new age / self-help -kirjallisuuden merkkiteoksena. Sisällöllisesti kirja on rakennettu niin, että Tolle vastaa erilaisiin henkistä kärsimystä aiheuttaviin kysymyksiin, tarjoten läsnäoloa lääkkeeksi aikeastaan ihan kaikkeen. Kirja on täynnä lainauksen arvoisia rivejä, mutta paljon siitä tiivistyy hyvin esimerkiksi seuraavassa:

“Valittaminen ei koskaan ole sen hyväksymistä, mitä on. Siihen liittyy poikkeuksetta tiedostamaton negatiivinen lataus. Kun valitat, teet itsestäsi uhrin. Kun puhut suusi puhtaaksi, olet voimissasi. Siispä toimi tai puhu, jos on tarpeen, tai hyväksy tilanne ja anna sen olla. Kaikki muu on hulluutta.”

Eckhart Tolle, Läsnäolon voima (Viisas elämä, 2017)

Olen myös kokenut omakohtaisesti Läsnäolon voiman, joka iski, kun luin kirjan ensimmäisen kerran noin 2010. Olin – oikeastaan niin kauan kuin muistan – kärsinyt sisäisestä äänestä, joka piinasi minua, milloin mitenkin. Hyvin tyypillisesti tämä sisäinen äänemme, jota Tolle kutsuu egoksi, tuntuu saavan jotain perverssiä nautintoa kantajansa kärsimyksestä. Kun sitten luin, ja ennen kaikkea ymmärsin, että minä en ole tuo ääni, minä en ole ajatukseni, koin valtavaa helpotusta ja jollain tapaa elämäni muuttui siitä hetkestä alkaen vähän helpommaksi. Työkaluksi egon hallintaan Tolle tarjoaa tietoista läsnäoloa, sittemmin paljonkin hehkutettua mindfulnessia, jota voi harjoittaa ihan joka hetki, tai sitten sille aikaa varaamalla esimerksi meditoimalla.

Mainitsemani oivallus ei kuitenkaan ajanut egoa matkoihinsa. Sen en usko olevan edes mahdollista, koska ego on erottamaton osa ihmisyyttä, omaatuntoa ja myös tavoitteellisuutta. Ilman egon ruoskaa, vailla huolta eilisestä tai huomisesta, olisi elämä nykymaailmassa, ainakin ilman laitos- tai muuta täyshoitoa, todennäköisesti mahdotonta. Meidän tavallisten ihmisten on stressattava sillä, mistä leipä tulee pöytään, millä rahalla torppa lämpiää talvipakkasilla tai osaammeko käyttäytyä niin, että meitä ei karkoteta elintärkeistä yhteisöistämme.

Miksi Läsnäolon voima voi olla vaarallinen kirja?

Olen Läsnäolon voiman lukenut kokonaan ehkä kolme kertaa muutaman vuoden välein ja joka kerta se herättää minussa vähän erilaisia ajatuksia. Aina se kuitenkin tuntuu hieman vaaralliselta kirjalta, sillä se voi muuttaa lukijansa elämän.

Minun elämäni se muutti, tai ainakin oli yksi palapelin osista. Muita tärkeitä tekijöitä olivat mm. meditaatio ja sitä seurannut päihteetön elämä. En enää muista missä järjestyksessä asiat tapahtuivat, mutta todennäköisesti jo teininä tapahtuneet meditaatiokokeilut ja lapsesta asti jatkunut kiinnostus henkisyyteen olivat siemen muutokselle. Mutta järjelle ja tietoiselle mielelle Läsnäolon voima oli se, mikä auttoi minua ymmärtämään itseäni paremmin. Ja vaikka sittemmin olen perehtynyt paljon tarkemmin sisäiseen ääneen, ihmisen mielen toimintaan ja aivokemiaan, josta löytyy paljon kattavammin vastauksia elämän epätäydellisyyteen, oli Läsnäolon voima hyvä intro melko monimutkaiseen kokonaisuuteen.

Elämä on epätäydellistä, tee mitä voit ja hyväksy loput

Itse kirjan viesti silti melko lailla sama kuin mitä Buddha opetti jo 2500-vuotta sitten: ihmisen elämä on aina epätäydellistä. Oikeastaan minusta tuntuu, että Tolle on tietoisesti paketoinut mm. buddhalaisuuden opetukset eri kääreisiin, jotta nämä vanhat viisaudet tavoittaisivat uusia kohderyhmiä, enkä ole tuntemusteni kanssa yksin.

”Tollen kirjojen suosion syyksi on sanottu Tollen kykyä paketoida vanhaa viisautta esimerkiksi Buddhalta, Jeesukselta ja Shakespearelta helposti ymmärrettävään muotoon nykyaikaiselle lukijakunnalle.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Eckhart_Tolle

Teoksessaan Tolle tasapainoilee esoteerisen (salaisen tiedon) ja sekulaarin (maallisen tiedon) välillä varsin taitavasti. Sillä vaikka Läsnäolon voima vaatiikin ennakkoluulotonta mieltä, ei se ole kuin paikoin korkealentoista. Ja toisaalta juuri tämä korkealentoisuus saattaa olla se, mikä oikein annosteltuna tekee kirjasta vertaansa vailla olevan klassikon.

Ja jos sisäisen äänen, egon, tarkastelu psykologian näkökulmasta (ilman henkistä ulottuvuutta) on sinulle parempi tie, suosittelen tutustumaan kirjaan Chatter. Voit arvioni siitä lukea tästä linkistä.

Lue tai kuuntele ”Läsnäolon voima” Storytel-palvelussa

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje