fbpx
Kirja-arvostelu: Tim – Aviciin elämäkerta

Kirja-arvostelu: Tim – Aviciin elämäkerta

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Kirja-arvostelu: Tim – Aviciin elämäkerta sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty tähdellä (*).

Kirja-arvostelu: Tim – Aviciin elämäkerta

Toimittaja Måns Mosesson on kirjoittanut elämäkerran Tim Bergling noususta maailmanluokan house-tähdeksi Aviciina, joka kärsi myös alkoholismista ja pahasta opioidiriippuvaisuudesta. Mutta koska kirjan päähenkilö teki traagisesti itsemurhan 28-vuotiaana, perustuu mm. lukuisiin lähipiirin haastatteluihin, sosiaalisen median sisältöihin, Timin muistiinpanoihin ja kalenterimerkintöihin. Niiden avulla Mosesson pyrkii luomaan jonkinlaisen käsityksen siitä, kuka oli Tim Bergling, miten hänestä tuli upporikas Avicii ja miksi ulkoisesta menestyksestä huolimatta hän kärsi koko aikuisen ikänsä sekä addiktioista että mielenterveysongelmista, jotka lopulta koituivat hänen turmiokseen.

Tim – Aviciin elämäkerta kirjan kansi.
Tim – Aviciin elämäkerran kansi (WSOY, 2021)

Elämä on aina epätäydellistä

Jonkin sortin konemuusikkona/tuottajana, ja ehkä koska olen myös Timin tapaan Myers–Briggs tyypiltäni INTP, ymmärsin hyvin sekä hänen musiikillista rajattomuutensa janoa, tuotannollista intohimoaan, että myös sen miksi hän halusi tehdä musiikkia ilman tarvetta esiintyä. Samaan aikaan näin myös sen, kuinka lopulta rimpuilussa elämän virrassa oli kyse itsetunto-ongelmista, erillisyyden tunteesta ja nuoren miehen – kapeaksi jääneestä – näkökulmasta elämään.

Olen myös Tolleni lukenut ja ymmärsinkin hyvin myös sen huuman, joka voi tulla kun “ymmärtää” jotain kaunista esoteerisesta maailmankaikkeudesta. Luulen myös ymmärtäväni sen, kuinka masentavalta tuntuu, kun tuo huuma katoaa. Sillä se aina katoaa, koska ihmismieli pyrkii homeostaasiin, tasapainoon – joka toki jokaisella on omanlaisensa.

Totuus lienee, että pysyvä euforia tai valaistuminen ei ole ihmiselle mahdollinen tila ja sen jatkuva tavoittelu johtaa lopulta kärsimykseen sekin. Buddha tiivisti tämän jo 2500 vuotta sitten hyvin 1. jaloksi totuudeksi: Elämä on dukkhaa, eli epätäydellistä.

“Buddha käytti sanaa dukkha ensimmäisessä jalossa totuudessa: elämä on dukkha. Elämä on epätyydyttävää. Asiat voisivat aina olla jossakin suhteessa paremmin. Ensimmäinen jalo totuus pyrkii opettamaan, että kärsimys on väistämätön osa elämää ja kaikki joutuvat kokemaan sitä.” 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Dukkha

Yhteenveto: Tim – Aviciin elämäkerta

Tim – Aviciin elämäkerta (WSOY, 2021) on yksityiskohtaisesti kuvattu ja traaginen elämäkerta, jota oli paikoittaisesta raskaudestaan huolimatta kiinnostavaa lukea. Erityisesti suosittelisin kirjaa niille nuorille aikuisille, jotka kamppailevat itsetunto-ongelmien kanssa ja varsinkin, jos samaan aikaan haaveilee tähteydestä millä tahansa alalla. Totuus kun on, että ulkoiset tekijät eivät koskaan korjaa sisäisiä ongelmia, ja asioiden pakeneminen tai hautaaminen töihin, opiskeluun tai päihteisiin vain siirtää ongelmia, usein jopa pahentaen niitä.

Aviciin elämäkerran suurin ansio on mielestäni se, että se puhuu avoimesti Tim Berglingin päihde- ja mielenterveysongelmista ja toivottavasti näin madaltaa kynnystä hakea apua ennen kuin on liian myöhäistä.

Rest in peace Tim.

Lue tai kuuntele ”Tim – Aviciin elämäkerta” Storytel-palvelussa

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje