fbpx
Vuoden 2021 parhaat kirjat

Vuoden 2021 parhaat kirjat

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Vuoden 2021 parhaat kirjat -bloggaukseni sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty tähdellä (*).

Luin vuonna 2021 kokonaan yhteensä 27 kirjaa ja aloitin ehkä 2-3 kertaa useamman. Osa kesken jääneistä kirjoista oli yksinkertaisesti liian tylsiä makuuni tai sitten eivät vain “iskeneet”. Olenkin päätynyt sellaiseen sadan sivun sääntöön, että jos kirjan ensimmäiset 50-100 sivua eivät vakuuta, niin siirryn seuraavaan. Tämä ei silti ole ihan ehdoton tapa toimia, sillä joskus saatan palata jonkun kirjan pariin vuoden tai jopa parin tauon jälkeen.

Vuoden 2021 parhaat kirjat

Asteikolla 1-5 (5 = paras) vuonna 2021 lukemieni kirjojen keskiarvo oli 3,8. Täydet 5/5 sai peräti 6/27 kirjaa (alleviivattuja klikkaamalla pääset lukemaan ajatuksiani ko. teoksesta):

  • Suomen luonto 2100 – miten ilmastonmuutos tulee todennäköisesti muuttamaan Suomen luontoa
  • Animalia – Eeva Kilven kaunis runokokoelma. Tähän myös palaan aina välillä fiilistelemään sieltä täältä selaillen.
  • Ichigo ichie – kuinka ja miksi arvostaa juuri tätä hetkeä. Kolisi lukuhetkellä tosi kovaa.
  • Jokainen sydämeni lyönti – kiinnostava elämänkerta Claes Anderssonista. Huikea tyyppi oli hän!
  • Auschwitzin apteekkari – tuskallista luettavaa natsien kauhuteoista, mutta juuri siksi tosi tärkeä lukea tässäkin ajassa.
  • Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa – Tieto-Finlandian voittanut ja kovin mielenkiintoinen teos nyky(taide)musiikista ja taiteen merkityksestä muutenkin.

Mikä oli parhaista parhain vuonna 2021?

Näistä kuudesta on todella vaikea valita parasta, sillä ne ovat niin erilaisia teoksia ja omalla tavallaan tärkeitä jokainen. Jos kuitenkin mietin kuusikon parasta sillä tavalla, että minkä voisin lukea mieluiten uudelleen, olisi se lopulta Osmo Tapio Räihälän Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa. Lähinnä ehkä siksi, että Räihälän teos oli niin täyteen ladattu tietoa, että ihan kerrasta kaikki kiinnostavaan informaatio ei jäänyt päähäni.

Mitä luen nyt?

Tällä hetkellä minulla on luettavana mm. Tuomas Kyrön (yllättävän viihdyttävä) Kirjoituskonevaras, Emmi Kähkösen (minulle turhan maalaileva ja kielikuvia pursuava) Entä jos en jaksa ensi kevääseen?, Tommi Uschanovin Kuinka musiikkia käytetään ja Ville-Juhani Sutisen ja Silja Pitkäsen Propagandan historia: Kuinka meihin on vaikutettu antiikista infosotaan. Tapani on lukea eri kirjoja vähän fiiliksen ja tilanteen mukaan. Aamukahvia hörppiessä tai vaikkapa lounaan lomassa menee asiapitoisempikin teos ja illaltasella sitten elämänkerta tai fiktio.

Mistä kirjani luen?

Arviolta 80-90 % kirjoista luen Storytellistä ja lähinnä erityistapauksissa, jos kirjaa ei palvelusta löydy, tilaan teoksen Adlibriksestä. Toisaalta tämä kehitys on vähän harmillista, sillä painetut kirjat ovat mielestäni kovin kauniita. Mutta e- ja äänikirjojen käytännöllisyys on yksinkertaisesti vain minulle ylivertainen. Äänikirjoja en oikein jaksa enää kuunnella muuten kuin yksin autoa ajaessa tai vaikkapa ruokaa laittaessa – jos kuulokkeet sattuvat olemaan käsillä. Kuuntelemalla kokemus on minusta jotenkin vajaa eikä synnytä samanlaista muistijälkeä tai ajattelua kuin lukeminen perinteiseen tapaan. Jonkin verran luen kirjoja myös puhelimesta, siihenkin voi näköjään oppia, mutta voittopuolisesti käytän Storytelin mainiota sähköistä lukulaitetta eli e-readeria. On ollut myös kiva huomata, että yhä useampi kirja tulee myös luettavana versiona palveluun, sillä vielä pari vuotta sitten tuntui, että saatavilla oli vain äänikirjoja.

Mitä toivon kirjavuodelta 2022?

Kirjavuodelle 2022 en aseta itselleni mitään sen kummempia tavoitteita tai toiveita. Kerran osallistuin lukuhaasteeseen #50kirjaa ja se muutti lukemisen jo enemmänkin suorittamiseksi. Luen siksi vain sen verran kuin hyvältä tuntuu. 🙂

Jatkan (todennäköisesti) myös hyvien kirjojen arvostelua täällä blogissani, sillä ne tuntuvat tällä hetkeltä minua eniten motivoivalta sisältömuodolta. Samaten jatkan myös mainosten näyttämistä, sillä toivon toki, että jossain vaiheessa voisin mainostuloilla kattaa edes blogini ylläpitokulut. Tietenkin olisi myös kiva saada enemmän kirjoja arvosteltavaksi, vaikka ihan mitä tahansa en kyllä suostu lukemaan – eli tietenkin kirjan pitää olla minusta aidosti kiinnostava ja kaikesta huolimatta sovellan alussa mainittua sadan sivun sääntöä.

Mielelläni myös kävisin keskustelua kirjoista täällä kommenteissa ja toki saa myös kommentteihin jättää lukuvinkkejä perusteluineen.

Hyviä hetkiä lukemisen parissa myös sinulle, vaikkapa Storytelin avulla!

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje