fbpx
Kirja-arvostelu: Auschwitzin apteekkari

Kirja-arvostelu: Auschwitzin apteekkari

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Kirja-arvostelu: Auschwitzin apteekkari, Victor Capesius, Mengelen proviisori (Minerva kustannus, 2019) sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty tähdellä (*).

HUOM! Tämä kirjoitus sisältää jonkinlaisia juonipaljastuksia. Koen tärkeäksi nostaa niitä esille jo tässä arvostelussa varoittaviksi esimerkeiksi, mutta luonnollisesti historian koko karmeus paljastuu vain lukemalla teoksen.

Harvoin, jos koskaan, olen lukenut niin ahdistavaa historiankirjaa kuin Auschwitzin apteekkari. Se kertoo 35-vuotiaasta romanialaisesta apteekkarista Victor Capesiuksesta, joka värvätään natsien SS-joukkoihin vuonna 1943. Capesius nousee nopeasti Auschwitzin kuolemanleirin pääapteekkariksi ja tuomitsee henkilökohtaisesti tuhansia juutalaisia kuolemaan kaasukammioissa ilman näkyviä omantunnon tuskia. Karmeuden päälle hän tekee valtavan omaisuuden repimällä irti vainajien kultahampaita kilokaupalla. Näillä varoilla hän toimii menestyksekkäästi sodan jälkeen sekä apteekkarina että kauneussalonkiyrittäjänä ja myös palkkaa itselleen parikin huippuasianajajaa oikeudenkäynteihin, lopulta kärsien vain 2,5 vuoden tuomion hirmutöistään. Oikeudessa hän vetoaa usein naureskellen(!?) puolustuksekseen noudattaneensa vain käskyjä. Lukuisat todistajat kuitenkin kertovat hänen olleen harvinaisen julma ja kylmä jopa aiemmin ennen sotaa tuntemiaan työtuttuja ja maanmiehiään kohtaan.

Miten tämä on mahdollista?

Varsinkin kirjan ensimmäinen puolisko, kun kirjailija ja historiantutkija Patricia Posner kuvaa kuolemanleirin olosuhteita, on jäätävää luettavaa. Minun oli pakko muutaman kerran lopettaa lukeminen kesken, sillä ne hirveydet joita natsit leirillä toteuttivat ylittivät jopa luettuna kestokykyni. On suorastaan mahdoton käsittää, että miltä itse leirillä on voinut tuntua niistä tuhansista ja taas tuhansista viattomista ihmisistä jotka tuomittiin tuskalliseen kuolemaan hyönteismyrkyksi tarkoitetulla Zyklon B-kemikaalilla, jota saksalainen kemianteollisuus auliisti valmisti natseille – tahkoten samalla ennätysvoittoja. Jos mahdollista, niin vielä tuskallisempaa on ollut leirillä Mengelin lääketieteellisissä kokeissa silvotuista, pahoinpidellyistä ja nöyryytetyistä ihmisistä, joista onneksi osa säilyi kaikesta huolimatta hengissä ja mahdollisti natsien tuomitsemisen sotien jälkeen.

Kirjan toinen puolisko keskittyy lähinnä seuraamaan vuosikymmeniä kestäneitä oikeudenkäyntejä, joissa lopulta aika pieni osa natseista saatiin vastuuseen teoistaan. Tätä käsittämättömän lepsua linjaa historiantutkijat ovat selittäneet sillä että natsit onnistuivat tuhota suuren osan todistusaineistosta sodan lopulla ja myös sillä, että kylmän sodan aikana entiset natsit tarvittiin pyörittämään länsisaksaa kommunismia vastaan. Oman haasteensa oikeudenkäynteihin toi tietenkin se, että tieto ei liikkunut samalla tapaa kuin nykymaailmassa ja entiset natsit valehtelivat, vääristelivät totuutta ja kieltäytyivät vastaamasta ilman omantunnontuskia. Ja jotta meno olisi ollut vieläkin hullumpaa, oli mm. Capesius tuomionsa kärsittyään nauttinut saksalaisten raivokkaista suosionosoituksista mm. mennessään klassisen musiikin konserttiin.

Auschwitzin apteekkari on hyvin kirjoitettu kirja

Teos on kaikesta karmeudestaan huolimatta kirjoitettu hyvin ja tapahtumia on helppo seurata, vaikka ihmisiä ja aikasiirtymiä kirjassa on paljon. Vaikka kirjan huomio on erityisesti Capesiuksessa ja hänen isossa roolissaan Auschwitzin tuhansia ihmisiä päivässä tuhoavan murhakoneiston pyörittämisessä, kuvaa teos myös jonkin verran maailmaa natsisaksan ympärillä: mikä mahdollisti nykyään käsittämättömiltä tuntuneet tapahtumaketjut ennen kansallissosialistien valtaannousua ja toisaalta liittoutuneiden lepsun suhtautumisen sotarikollisiin.

Yhteenveto: Auschwitzin apteekkari

Auschwitzin apteekkari on valtavan ahdistava, surullinen ja ihmisen hyvyyttä kyseenalaistava historiankirja, joka pitäisi mielestäni jokaisen lukea, jotta historia ei toistaisi itseään. Erityisen tärkeä se on mielestäni nuorille miehille, joilla on korostunut riski tempautua ääriliikkeiden pauloihin. On niin kovin helppoa aina osoittaa sormella jotain muuta, kun itsellä on vaikeaa syystä tai toisesta.

Oma kirjaan liittymätön kommenttini on, että valitettavasti tunnistan myös tässä ajassamme yhteneväisyyksiä 1900-luvun Saksan ilmapiiriin ja asenteisiin. Muun muassa neljännestä teollisesta vallankumouksesta seuraavan työttömyys, ilmastotuho ja sitä seuraavat levottomuudet ja väestöjen joukkopaot konfliktialueilta tulevat valitettavasti olemaan siemeniä tuleville diktaattoreille, jotka lupaavat jotain sellaista, joka voi eskaloituessaan toistaa historian isossa tai pienessä mittakaavassa. Toivon koko sydämestäni, että ihmiskunta olisi jo viisastunut hiukan noin sadassa vuodessa.

Lue tai kuuntele Auschwitzin apteekkari

Luin Auschwitzin apteekkarin e-kirjana Storytellistä. Sieltä sen voit kuunnella myös äänikirjana:

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje