fbpx
Kirja-arvostelu: Jokainen sydämeni lyönti

Kirja-arvostelu: Jokainen sydämeni lyönti

Kirja-arvostelu: Jokainen sydämeni lyönti sisältää mainoslinkkejä. Linkit merkitty tähdellä (*).

Jokainen sydämeni lyönti on Claes Anderssonin (1937-2019) kirjoittama elämänmakuinen, roisi ja monin paikoin jopa hengästyttävän vauhdikas elämänkerta. Kaikki tämä tuli melko lailla suurena yllätyksenä, sillä minulla ei ollut oikeastaan kummoistakaan ennakkokäsitystä Anderssonista ennen kirjan lukemista. Ainoa mitä tiesin oli käytännössä se, että hän oli suomenruotsalainen vasemmistopoliitikko. Mutta että Claes oli niin paljon muutakin: jazz-muusikko, psykiatri ja psykoterapeutti, peliriippuvainen, väkevällä intohimolla ja suurella sydämellä varustettu humanisti ja seikkailija, kuten oheisesta sitaatista voi lukea:

“Eräänä iltana istuimme parin ystävän kanssa pöydän ääressä ja polttelimme hasista jonkinlaisella vesipiipulla – se oli tinapaperilla peitetty, vettä täynnä oleva suuri viinilasi, jonka kautta savua hengitettiin. Hetken kuluttua tunsin että päässäni tapahtui jotakin. Tajusin että olin kuin taikaiskusta löytänyt yleisavaimen kaikkeen taiteen ja teatterin ymmärtämiseen. Pöydän ääressä istuvat ystäväni tuntuivat minusta suunnattoman tyhmiltä ja pöljiltä. Kaikki mitä he sanoivat todisti heidän typeryydestään. Samalla tunsin voimakasta seksuaalista kiihtymystä. Mutta koska jokainen liikahdus ja jokainen toiminnan muoto tuntui äärimmäisen vastenmieliseltä, suorastaan mahdottomalta, istua jökötin siinä ylemmyydentunnossani ja kiimassani kuin tatti. Minua ei myöskään huvittanut sanoa yhtään mitään. Olin koko illan vaiti. Yksin valtaisien oivallusteni kanssa.”

Claes Andersson, Jokainen sydämeni lyönti (WSOY 2009)

Sirpaleisuudesta huolimatta ehjä kokonaisuus

Jokainen sydämeni lyönti koostui ikään kuin pienistä tarinoista, vanhan miehen jutuista, jotka hyppivät koko kirjan ajan vuosikymmenten välillä sujuvasti. Mutta vaikka kirjan tapahtumat pomppivatkin paljon eri aikojen ja paikkojen välillä, on Anderssonin muisteloita siitä huolimatta selkeä ja helppo seurata. Useassa kohdassa tapahtumat olivat niin hämmentäviä tai hurjia, että pysähdyin lukemaan niitä ääneen vaimolleni. Ohessa yksi esimerkki monista:

“No siis. Nainen istuutui etupenkille viereeni. Moottoritiellä, kohdassa missä jyrkät kallioseinämät reunustavat sitä molemmin puolin, hän heittäytyi täysin voimin rattiin ja yritti ajaa auton päin seinämää. Minä jarrutin äkisti ja vaistomaisesti, ja auto alkoi pyöriä, ei katolleen vaan oman akselinsa ympäri. Vauhti oli noin sadassa. Auto pyöri kolme kierrosta ennen kuin osui kallioon ja pysähtyi. Tuli hiljaista. Minä katsoin naista joka alkoi hakata ja huitoa minua. Minussa kohosi raju kiukku, paiskasin naisen auton takapenkille ja karjuin että hän pitäisi turpansa kiinni ja istuisi hiljaa. Ajoin Töölön suuren mielisairaalan poliklinikalle ja selitin tilanteen. Nainen otettiin sisään. … Puoli vuotta myöhemmin nainen hirttäytyi. Hän oli jo aiemmin tehnyt monta itsemurhayritystä. Hän oli halunnut minut mukaansa kuoleman valtakuntaan.”

Claes Andersson, Jokainen sydämeni lyönti (WSOY 2009)

Mielestäni erityisen kiinnostavaksi kirjan Jokainen sydämeni lyönti teki se, että Claes kuvaili poikkeuksellisen tarkkaan lääkärin työtään mielenterveyspotilaiden, alkoholistien ja narkomaanien kanssa. Oman – tosin aika lyhyen käsittelyn – sai myös Vasemmistoliiton perustaminen, sen motiviivit ja myös ongelmat vasemmistolaisten välillä. Erityisesti Suvi-Anne Siimes ja Erkki Tuomioja saivat Claesilta melko kovaakin palautetta, mistä tietenkin olisi kiinnostavaa kuulla myös heidän vastineensa. Kun näistä ajan ja työn kuvauksista sitten hypättiin sujuvasti ronskiinkin ja avoimeen itsereflektioon tai eroottissävytteisiin parisuhdekuvauksiinsa, tuli minulle kirjaa lukiessa vahvasti tunne, että tämän miehen olisin halunnut tuntea – hänellä olisi varmasti ollut miljoona uskomatonta tarinaa lisää kerrottavanaan.

Yhteenvetona

Jokainen sydämeni lyönti oli oikeastaan aika lyhyt elämänkerta, ja vaikka ehkä se juuri siksi tuntui loppuvan kuin kesken, niin olisin kyllä lukenut sitä mielelläni paljon pidempään. Toisaalta pohdin myös, että jos hänen elämänsä olisi ollut hieman rauhallisempi, olisiko Claes vielä ehkä elossa? Hän nimittäin ainakin itse tiedosti sen, että varsinkin politiikan vuodet verottivat terveyttään rankasti. Tästä huolimatta Claes eli kuitenkin mieheksi ihan kohtuullisen pitkän elämän ja menehtyi Wikipedian mukaan 82-vuotiaana pitkäaikaissairauksiensa komplikaatioihin. Lepää rauhassa Claes, uskon että sait aikaan paljon hyvää – myös suomalaiselle yhteiskunnalle. 

Lue Jokainen sydämeni lyönti

Luin Claes Anderssonin kirjan Jokainen sydämeni lyönti e-kirjana Storytellistä. Sieltä sen voit kuunnella myös äänikirjana:

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje