fbpx
Kirja-arvostelu: Samuli

Kirja-arvostelu: Samuli

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kirja-arvostelu: Samuli, Pimeydestä valoon (Otava, 2021) on varsin elämänmakuinen kirja näyttelijä-muusikko Samuli Edelmannin alkoholismista. Teos pohjautuu kirjan kirjoittajan Johannes Lahtelan ja Samulin keskusteluihin, sillä Johannes on Samulin luotettu ystävä, itsekin näyttelijä ja myös ortodoksipappi. Tämä jälkimmäinen näkyy varsin peittelemättömästi etenkin kirjan loppumetreillä. Jos lopun pitkää lähdeluetteloa ja kuvakokoelmaa ei lasketa, oli ehkä viidennes kirjan lopusta tiukkaa ortodoksisuuden hypetystä ja fiilistelyä. Tämä ei ole minulle mikään ongelma, mutta tuntui se silti vähän erikoiselta ratkaisulta. Tai sitten ei, jos ja kun huomioi sen, että Lahtela totesi uskoontulon olevan mielestään ainoa todellinen tapa parantua alkoholismista. Hän jopa meni niin pitkälle, että esitti terapian olevan mahdollisesti jopa haitallista alkoholistille. Tästä intuitioni on kyllä erimielinen, jos toki uskonkin Jumalasta olevan hyötyä raitistumisessa – ehkä vaikka osoittamalla sen oikean terapeutin jos ei muuta.

Kirja-arvostelu: Samuli

Samuli – Pimeydestä valoon kirjan kansi
Samuli – Pimeydestä valoon, Otava 2021

Mutta ei jäädä nyt jumiin mainion kirjan eripariseen loppuviidennekseen, vaan keskitytään siihen mikä kirjassa oli puhuttelevaa, sillä sitä oli paljon. En totta puhuakseni ollut tietoinen, että Samuli Edelmanilla on ollut kirjassa kuvatun tasoinen alkoholismi. Samulin meno on ollut suorastaan mieletöntä ja erittäin itsetuhoista, jos onkin 100 % varmaksi sanoa, että mikä tarkalleen kirjan sivuilla on totta ja mikä ei. Tästä Lahtela antaa jo alussa “varoituksen” todeten, että osaa tilanteista on saatettu hieman dramatisoida lisää.

Yhtä kaikki; Samuli on teoksena pysäyttävä kuvaus siitä, mitä viinanhimo voi pilata ihan kaiken. Tai noh, Samulin kohdalla ei ole mennyt ihan kaikki, sillä henki on vielä tallella – ja sitä voitaneen pitää sinä suurimpana hintana mikä voi olla alkoholismin hinta. Tästä minulla on valitettavasti tietoa enemmän kuin haluaisin, sillä oma isäni kuoli 2016 pitkään jatkuneen alkoholismin seurauksena. Osittain ehkä siksi kirja tuntui niin pysäyttävältä ja myös ahdistavalta. En voinut sille mitään, että pysähdyin aina välillä miettimään isääni ja miten hän olisi voinut välttyä kohtaloltaan.

Kuten edellä kerroin, oli alkoholismilla rooli elämässäni pitkään. En blogissani lähde avaamaan kaikkea siihen liittyvää. Totean kuitenkin, että kun näki sitä menoa tarpeeksi läheltä, oli se iso vaikuttaja siinä, että tein jo yli 10 vuotta sitten päätöksen olla itse absolutisti. Nyt paljon päätöksen jälkeen voin vain todeta, että tämä on ollut yksi parhaimpia päätöksiä elämässäni. Kiitos, kiitos, kiitos! Sillä vaikka se olikin eräänlaisen sosiaalisen elämän päätepysäkki, niin nykyisellään minun on jopa mahdoton ymmärtää miksi alkoholin käyttö on niin yleistä ja siihen edelleen jopa painostetaan. Tai noh, totta kai sen tajuan, en ole niiin yksinkertainen.

Yhteenveto: Samuli

Samuli on voittopuolisesti kiinnostava ja ajatuksia herättävä kirja. Toivon vilpittömästi sekä Samulille että Johannekselle siunausta, valoa, voimaa, terveyttä ja kaikkea hyvää elämän toivottavasti vielä moniin selviin vuosikymmeniin.

Itse luin kirjan Storytellin kautta e-kirjana ja tilaamalla palvelun voit myös kuunnella kirjan Samuli Edelmannin itsensä lukemana:

Kuuntele tai lue Samuli, Pimeydestä valoon Storytel äänikirjapalvelussa

Storytel on äänikirjapalvelu, jossa on yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa löytyy kirjoja eri kielillä esim. suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, ja podcastia. Storytel Unlimited maksaa 16,99 €/kk ja sillä voi kuunnella ja lukea rajattoman määrän palvelussa olevia kirjoja.

Storytelissä Kids Mode kuuluu aina hintaan. Storytelistä löytyy myös perhetili, jonka voi jakaa muiden perheenjäsenten kanssa (jotka asuvat samassa osoitteessa). Storytel Unlimited Family (2 aikusta, 2 lasta) maksaa 20,99 € / kk ja Storytel Unlimited Family Plus (3+3) 25,99 € / kk.

* Tämän linkin kautta pääset testaamaan Storyteliä maksutta 14 päivän ajan, jos et ole kokeillut Storyteliä aiemmin. Storytel-edun ehdot: Kokeilujakson aikana saa kuunnella ja lukea rajattomasti kirjoja. Etu koskee vain uusia Storytelin asiakkaita. Storytelin tilaus ei ole sitova ja sen voi lopettaa milloin haluaa. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu automaattisesti hintaan 16,99 € / kk.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *