Kirja-arvostelu: Suomessa selviytymisen historiaa
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä
Suomessa selviytymisen historiaa (Into kustannus, 2018) on Ulla Koskisen mainio teos nimensä mukaisesti Suomessa selviytymisestä menneinä vuosisatoina ja -tuhansina. Tässä kirja-arviossa teen muutamia yksittäisiä nostoja ja havaintoja kyseisestä teoksesta, mutta yhteenvetona voin todeta, että Ulla Koskinen on kirjoittanut hienon kirjan Suomen historiasta, ja suosittelen sitä jokaiselle suomalaiselle tai Suomen historiasta kiinnostuneelle.
Kirja-arvostelu: Suomessa selviytymisen historiaa
Aina joskus kuulee sanottavan, että ”ennen kaikki oli paremmin”. Tällä tyypillisesti viitataan yksinkertaisempaan tai huolettomampaan elämänmenoon, mutta jos jotain, niin sen harhan Ulla Koskinen kumoaa tehokkaasti kirjansa sivuilla.
Elämä Suomessa on ollut aina 1900-luvun puolivälin asti melkoista taistelua selviytymisestä ja kurjuuden keskellä rämpimistä. Nälänhätä on tappanut ihmisiä toistuvasti, lapsikuolleisuudesta puhumattakaan. Jokaisesta perheestä oli lapsia kuollut, usein puoletkin, jos toki ilman ehkäisyä niitä syntyikin parin vuoden välein, helposti yli kymmenen.
Köyhyyden takia lapsia myös annettiin pois, huutokaupattiin ja luovutettiin ns. tykinruuaksi sotiin. Varakas kun saattoi suojata oman lapsensa sodalta ottamalla köyhän lapsen kasvatettavaksi ja lähettämällä hänet omansa tilalle sotaan. Lapsityövoiman käyttö vaarallisissa töissä oli ihan tavallista, kuten myös se, että työnantaja käytti väkivaltaa työnohjauksen keinona sekä lapsia että aikuisia kohtaan.
Omat hampaat alkoivat väestöllä pysyä suussa vasta 1960–70-luvuilla kun hammashygienia ja valistus alkoivat purra. Vaatteita ei juuri ollut, köyhimmillä usein vain yksi pitkä paita, kaikilla ei kenkiä käyttää edes talvella, eikä esimerkiksi alusvaatteita ollut eikä esimerkiksi kuukautissuojiakaan oikeastaan tunnettu ennen 1900-lukua. Suihku, amme tai WC alkoivat ilmestyä suomalaisiin asuntoihin vasta 70–80-luvuilla, sillä esim. 80-luvulla vielä 40 % kodeista oli vailla omaa kylpyhuonetta.
On hyvä myös mainita, että vaikka suomalaisten luontosuhdetta ylistetään usein, niin samaan aikaan unohdetaan, että olemme jo vuosisatoja käyttäneet metsiä surutta miettimättä monimuotoisuutta tai uudistymiskykyä. Samoin meillä tuntuu (edelleen) olevan taipumus haluta lahdata pois luontomme isot eläimet, syystä tai toisesta. Historiallisesti tarkasteltuna motiivit toki vaihtelevat, mutta suunta ja lopputulos näyttävät pysyvän melko lailla samoina.
Kirjan tärkein arki
Uskon, että lukemalla Suomen selviytymisen historiaa on mahdollista ymmärtää paremmin se, kuinka onnekkaita olemme 2000-luvun Suomessa. Vaikka valitus on jatkuvaa ja on jatkunut syystä tai toisesta läpi dokumentoidun ihmiskunnan historian, niin ei tee pahaa joskus istua hiljaa kiitollisena kaikesta siitä hyvästä mitä kehitys on meille suonut. Melkein kaikki kun oli ennen pahemmin.
Osta Suomessa selviytymisen historiaa
Voit tilata kirjan Suomessa selviytymisen historiaa esimerkiksi * Adlibriksesta.