fbpx
Kirja-arvostelu Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It

Kirja-arvostelu Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Kirja-arvostelu: Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It (Crown Publishing Group (NY), 2021) on amerikkalaisen kokeellisen psykologian professorin, Ethan Krossin, kirjoittama teos nimensä mukaisesti sisäisestä äänestämme, tai kuten nimi Chatter kääntyy suomeksi; sisäisestä “pulinasta” tai “lörpöttelystä”, ja sen vaikutuksista hyvinvointiimme. 

Kirja-arvostelu Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It

Vaikka olen lukenut aika paljon popularisoituja psykologia kirjoja, niin pelkästään sisäiseen ääneen keskittyvään teokseen en ole ennen törmännyt. Kun vielä lisäksi oma sisäinen ääneni on paikoin voimakas ja joskus “hieman” ärsyttävä, oli Chatter pääosin todella kiinnostavaa luettavaa. Oli esimerkiksi äärimmäisen kiinnostavaa saada selville, että mikä sisäinen äänemme oikeastaan, sillä jos menneinä aikoina sen on ajateltu olevan jopa jokin demoni tai paha henki, niin nykytiede kykenee jo hieman tarkempaan tietoon. Oli myös kiinnostavaa lukea, että mitä kaikkea hyötyäkin tuosta sisäisestä kiusanhengestä on, kun kerran sellainen meillä kaikille on.

Chatter on täynnä pieniä tarinoita

Kirjana Chatter on täynnä pieniä tarinoita, jotka esimerkittävät eri sisäistä ääntä hillitseviä tai hallitsevia tekniikoita. Niitä kirjassa esitellään käytännössä neljästä eri näkökulmasta: 

  1. Miten voin auttaa itseäni?
  2. Miten voin auttaa muita?
  3. Miten otan apua vastaan?
  4. Miten ympäristö vaikuttaa sisäiseen ääneen?

Psykologian professorina Kross varmasti tehnyt hyvin tietoisen valinnan käyttää tarinoita tiedon välittämiseen, sillä se on ikiaikainen ihmislajin tapa. Tämä tekeekin kirjasta varmasti helpon luettavan suurelle yleisölle. Tyylilajina tämä on varmasti viisas ja perusteltu, sillä kyse on lopulta ennen kaikkea self-help-kirjasta, josta luultavasti haetaan apua oman sisäisen äänen hillitsemiseksi.

Chatter on tiivis kirja

Kirjana Chatter on tiivis ja varsin helppoa englantia lukea. Suomeksi teosta en tiedä käännettäneen tätä kirja-arviota kirjoittaessani, mutta Storytellissä se näytti jo ruotsiksi olevan. Sivuja painetussa kirjassa on alle 250, joista noin 10 sivua on yhteenvetoa, jossa kirjan työkalut summataan lyhyesti. Aiheesta enemmän kiinnostuneelle kirja toimii eräänlaisena johdantona, josta voi sitten sukeltaa syvemmälle Chatterin lopusta löytyvän, monta kymmentä sivua pitkän, lähdeluettelon avulla. 

Chatter löytyisi noin kuusituntisena äänikirjana Audiblesta, mutta itse päätin tilata sen poikkeuksellisesti kovakantisena ja lukea sitä aamuisin ennen töihin ryhtymistä. Näin se toimi minulle inspiroivanaja itsereflektioon kannustavana aloituksena päivään, sen sijaan, että surffaisin sosiaalisessa mediassa heti aamusta. Tämä sivuaakin kiinnostavasti yhtä Krossin omista tutkimuslöydöksistä, eli kuinka sosiaalisen median passiivinen selailu lisää ihmisissä, varsinkin nuorissa, mielipahaa ja ahdistusta, ja sitä tulisikin siksi välttää. Sen sijaan osallistuva ja sosiaalisesti aktiivinen sometus saattaa olla hyvä keino kokea yhteenkuuluvaisuutta muiden ihmisten kanssa.

Mitä jäin kaipaamaan?

Jos mietin, että mitä kirjan seuraavaan versioon kaipaisin, niin ehkäpä päihteiden itselääkinnällisten riskien esittely ei olisi lukijoille pahitteeksi. Näin siksi, että veikkaan monen (varsinkin miehen) käyttävän alkoholia sisäisen ääneensä vaientamiseen. Pahimmillaan sen hinta voi olla tosi iso, jopa ihmisen henki.

Mielestäni “Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It” oli kokonaisuutena varsin mielenkiintoinen kirja. Koen myös, että minulle sen suurin puute voi olla monelle sen vahvuus. Sillä vaikka olisin toivoinut, että sisäiseen ääneen olisi pureuduttu vieläkin tarkemmin, niin monelle tämä laajuus on varmasti riittävä ja monipuolinen – varsinkin jos hakee apua oman sisäisen äänen hillitsimiseen.

Arvosana Chatterille

Omaan makuuni pinnallisesta aiheen käsittelystä johtuen en voi antaa kirjalle ihan täysiä pisteitä. Siksi “Chatter. The Voice in our Heads and How to Harness It” saa minulta 8/10, mutta painotuksella, että kyse on ehdottomasti lukemisen arvoisesta kirjasta.

Voit tilata kirjan esim. Adlibriksestä *tästä linkistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje