fbpx
Whoop 3.0 käytössä vuoden

Whoop 3.0 käytössä vuoden

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Minulla on ollut Whoop 3.0 käytössä vuoden ja ajattelinkin tällä kertaa hiukan päivittää havaintojani sen käytön hyödyistä tänne blogiini. Whoop 3.0 aktiivisuusranneke kiinnostaa selvästi myös ihmisiä, sillä käytännössä esimerkiksi viimeisen 28 päivän aikana noin 18 % blogini kävijoistä tuli etsimään tietoa siitä. Osatekijä voi toki olla myös alennuskoodi, jota käyttämällä uusi käyttäjä ja minä saamme kuukauden ilmaista käyttöaikaa. Tämä on siis rahanarvoinen etu sekä kävijälle että minulle. 🙂

Tilaa WHOOP oheisella linkillä ja saat yhden ilmaisen kuukauden sen käyttöön: https://join.whoop.com/#/8A7C12

The WHOOP Strap 3.0 collects physiological data 24/7 to provide the most accurate and granular understanding of your body. It’s lightweight, waterproof, and features the new and improved 5-day battery life and BLE connect.

Copyright © 2021 WHOOP

En tässä kirjoituksessa mene sen tarkemmin siihen mikä Whoop 3.0 on, mutta olen kirjoittanut esittelyn Whoopista aiemmin täällä ja täällä taas kirjoittelin fiiliksiäni kolmen kuukauden käytön jälkeen.

Whoop 3.0 avattuna
Whoop 3.0 on rakenteeltaan simppeli ja pelkistetty.

Mitä hyötyä siitä on ollut, että Whoop 3.0 käytössä vuoden?

Olen pitänyt Whoopia ranteessani käytännössä koko vuoden ajan. Yhden kerran akku pääsi loppumaan kun olin tien päällä ja puolikas päivää jäi keräämättä dataa.

Suurin hyötyni on ollut ehdottomasti unen laadun ja määrän seuranta. Olen nimittäin saanut todella paljon dataa siitä, mikä unta lisää ja mikä taas vie unet. Ei varmaan ole suuri yllätys, mutta unen pahin vihollinen on stressi. Sen vähentämiseen ja hallintaan olenkin keskittynyt aika paljon tänä vuonna, siinä myös Whoopista on ollut iso apu minulle.

Olen kohtuullisen varma, että varsinkin jos on ongelmia palautumisen ja stressin hallinnan kanssa, niin Whoop 3.0 voi olla erittäin hyvä apuväline tilanteen muuttamisessa ja tasapainon pitämisessä.

Whoop 3.0 ja datapisteet

Whooppiin siis syötetään joka aamu fiiliksiä halutuista datapisteistä. Tiedot unesta ja palautumisesta Whoop kerää automaattisesti, mutta kokemuksellisia datoja se ei kykene itsestään rekisteröimään. Näitä kokemuksellisia datapisteitä voivat olla esimerkiksi stressi, tehokkuuden kokemus, merkityksen kokeminen, hallinnan tunne, onko käyttänyt puhelinta sängyssä, onko lukenut kirjaa, onko harrastanut seksiä, saunonut, saanut Covid-19-rokotteen ensimmäisen tai toisen annoksen, ottanut illalla melatoniinia, käyttänyt magnesium lisää ja niin edelleen. Mahdollisuuksia valita eri seurattavia datapisteitä on kymmeniä mistä valita ja niitä tulee havaintojeni mukaan myös aina välillä lisää päivityksissä.

Näiden datapisteiden avulla Whoop antaa kerran kuussa ns. MONTHLY PERFORMANCE ASSESSMENTin, joka sitten kertoo annettujen datapisteiden vaikutuksen palautumiseen, leposykkeeseen, heart rate variableen (yksilöllinen arvo, joka kertoo käytännössä kuinka hyvin sydän on levännyt) ja vaikutuksista uneen.

Magnesium-lisän merkittävä vaikutus palautumiseen

On äärimmäisen mielenkiintoista, että jos otan magnesiumin (180mg) alle tuntia ennen nukkumaan menoa, on sillä palautumista merkittävästi parantava vaikutus, mutta jos otan sen 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa, kääntyykin vaikutus itse asiassa datan valossa hieman palautumista heikentäväksi. En osaa sanoa miksi näin käy, mutta datan valossa vaikutus on havaittavissa aika selkeästi. Toisaalta jos en ota ollenkaan magnesiumia, on sen heikentävä vaikutus palautumista heikentäväsi jo erittäin merkittävä (-14 %). Voikin siis aika turvallisesti sanoa, että magnesium on erittäin hyödyllinen lisäravinne unen ja palautumisen näkökulmasta alle tuntia ennen nukkumaan menoa otettuna.

Muita merkittäviä tekijöitä palautumisessa kun Whoop 3.0 käytössä vuoden

Muut merkittävästi palautumistani ovat vuoden aikana edistäneet asiat ovat olleet mm. hallinnan tunne (Feel control 2021 kesäkuussa + 12 % palautumisen vaikutus ja jopa 34 minuuttia lisää unta yössä) ja tehokkuuden tunne (Feel efficacy +12 %, 17 minuuttia lisää unta). Suurimmasta osasta datapisteitä ei minulla ole tarpeeksi vaihtelua, jotta Whoop osaisi haarukoida vaikutusta palautumiseen. Tämä kai on toisaalta hyvä, sillä arkeni on tyypillisesti melko rutiinimaista ja pidänkin siitä sellaisena.

Hämmentävää kyllä, saunominen näyttäisi heikentävän palautumista JOS sen tekee 1-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta jos sen tekee 4-6 tuntia ennen, kääntyy vaikutus palautumiselle positiivikseksi. Samaten saunomisen kestolla näyttäisi olevan vaikutuksia palautumiseen ja niin, että vaikutus on positiivinen kun saunominen kestää yli 20 minuuttia. Ja siis kyllä, Whoop 3.0 kestää asiakaspalvelun mukaan hyvin saunomisen, kunhan huomioi sen, että latausyksikkö EI OLE vedenkestävä.

https://twitter.com/whoop/status/1185664729445892096

Positiivisia vaikutuksia vointiin aiheuttavat myös mm. seksi, silmäsuoja nukkuessa, lyhyehkö kirjan lukeminen ennen nukahtamista ja meditaatio.

Whoop 3.0 käytössä vuoden, mutta kannattaako käyttöä edelleen jatkaa?

Olen toki pohtinut, että olenko vuodessa oppinut itsestäni jo riittävästi niin, että tarvetta Whoopille ei enää olisi? Vastaus ei ole ihan yksiselitteinen, sillä vaikka toki jo aika tarkkaan tiedän, että mikä vaikuttaa minuun mitenkin, niin jo datan seuraaminen saa minut keskittymään hiukan tarkemmin palautumiseen. On nimittäin luvattoman helppo alkaa lipsua opetelluista hyvistä tavoista ja esimerkiksi alkaa lukea puhelinta illalla sängyssä, vaikka kirja on datan valossa paljon parempi pitkällä aikavälillä tarkasteltuna. Toisaalta myös data pakottaa minut arvioimaan koko ajan elämäntyyliäni, poltanko itseäni loppuun ja mikä on sen hinta. Varsinkin pitkään jatkunut unen vähäinen määrä on saanut minut pohtimaan paljon tulevaisuuttani ja sitä mikä on tärkeää elämässä, aiheesta kirjoitin aiemmin hieman enemmän täällä. Myös tässä Whoopilla on ollut merkittävä rooli.

Olen kohtuullisen varma, että varsinkin jos on ongelmia palautumisen ja stressin hallinnan kanssa, niin Whoop 3.0 voi olla erittäin hyvä apuväline tilanteen muuttamisessa ja tasapainon pitämisessä. Se ei tietenkään korjaa itse mitään, mutta antaa arvokasta tietoa arjen valintojen vaikutuksista vointiin. Tästä syystä en ainakaan tällä tiedolla yksinkertaisesti uskalla edes harkita Whoopin käytön lopettamista.

Linkki Whoop 3.0 yhden kuukauden ilmaiseen käyttöön: https://join.whoop.com/#/8A7C12

Ps. Tätä kirjoittaessani olen myös kesälomalla ja on kiinnostavaa nähdä miten se vaikuttaa palautumisen dataan. Kuin myös sitten se, miten data muuttuu kun työt taas alkavat. Tältä pohjalta on hyvä sitten pohtia sitä lisää, mikä elämässä on tärkeää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje