fbpx
Kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?

Kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Oletko miettinyt uuden tietokoneen hankkimista ja päätynyt pohtimaan kumpi on parempi, Apple Mac vai PC? Seuraavassa artikkelissa pohdin ja puntaroin kumpaisenkin vahvuuksia omien kokemuksieni valossa. En väitä olevani mikään aiheen super-asiantuntija, mutta olen silti käyttänyt sekä Applen Mac OS-sarjan että PC:llä Windows-tuoteperheen käyttöjärjestelmiä rinnan yli 20 vuotta – eli ainakin kohtuullisen pitkä käytännön kokemus näistä on ehtinyt kertyä.

Tämä artikkeli ei käsittele muita käyttöjärjestelmiä kuten Linuxia, sillä niistä minulla ei juuri ole kokemusta.

Kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?

Lyhyt vastaus on jotakuinkin seuraava: riippuu mitä tekee, mistä tykkää ja mikä on budjetti. Käytännössä kummassakin tietokonemallissa (ja ennen kaikkea niiden käyttöjärjestelmissä, joiden vertailua usein väittely paremmuudesta koskee) on hyviä ja huonoja puolia. Kuitenkaan kummassakaan ei ole oikeita ”show stoppereita”, eli tekijöitä, joiden takia toisen valinta olisi ehdottoman huono – ainakaan peruskäytössä.

Vähän pidempi vastaus kysymykseen ”kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?” muodostuu parhaiten pohtimalle omassa käytössä tärkeitä tekijöitä. Listasin omasta mielestäni kumpaisenkin valintaa puoltavat top 3 -tekijät alle. Lista ei ole täydellinen ja voit sitä täydentää tai haastaakin kommenteissa jos siltä tuntuu.

Harkitse: Apple Mac

 1. Sinulla on varaa investoida hiukan enemmän ja haluat maksaa myös tyylikkäästä muotoilusta ja Applen logosta. Kuluttajan onneksi Apple Macin hinnat ovat kyllä laskeneet paljonkin viime vuosina ja valikoimaan on tullut edullisempia, toki suorituskyvyltään heikompia, malleja. Tästä huolimatta suurin piirtein vastaavan tehoisen PC:n saa silti noin puolella hinnalla. HUOM! Applen uusi M1-piirisarja saattaa muuttaa tätä tilannetta, testitulokset tehokäytössä ovat paikoin järisyttävän huimia Applen omilla ohjelmistoilla.
 2. Jos kaipaat vuosiksi käytön helppoutta, yhtensopivuutta muiden Applen laitteiden kanssa ja luotettavuutta. Macin OS X:än ylläpito on varsin pienitöistä ja asiat toimivat yleensä ongelmitta. Lisäksi oma kokemukseni on, että Applen rauta on aikaa hyvin kestävää. Tarvittaessa Macciin saa kyllä usein enemmän käyttömuistia ja kovalevytilaa, joista varsinkin jälkimmäistä moni ennen pitkää haluaa lisää.
 3. Jos tiedät aika tarkkaan mitä ohjelmistoja käytät tulevaisuudessa ja olet varma, että ne löytyvät OS X:lle. Peruskäyttäjänä en olisi tästä erityisen huolissaan. Kuitenkin jos mennään raskaamman pelaamisen puolelle tai esimerkiksi kuvan tai äänen tuottamisen erikoissovelluksiin, voi olla, että käyttöjärjestelmäkohtaisia rajoituksia löytyy yllättävänkin paljon. Näistä on hyvä olla tietoinen, mutta yleensä tämän tason haasteet koskevat aiheeseen jo muutenkin paljon perehtyneitä.
Tehokas Apple MacBook Pro maksaa lähes 8000 euroa
Jos budjetilla ei ole rajoja, löytyy Applelta kyllä ns. rautaa rajalle!

Harkitse: PC

 1. Jos kaipaat hyvää teho-hintasuhdetta tehokäyttöön ja/tai pelaamiseen, luultavasti muotoilun ja helppokäyttöisyyden kustannuksella. Olen itse esimerkiksi koonnut useita PC-pöytäkoneita itselleni vuosien varrella komponenteista. Sen lisäksi, että se on minusta ihan semihauskaa nörtteilyä, olen saanut siten myös tarpeitani vastaavia kokonaisuuksia melko kustannustehokkaasti: ainakin jos vertaan Apple Mac:iin. Kaupan hyllystä löytyy silti peruskäyttäjälle varmasti hyviä PC-vaihtoehtoja, jotka ovat käyttövalmiita muutamassa minuutissa.
 2. Kuten edellä jo alustin, arvostat (pöytä)koneen päivitettävyyttä ja haluat tehdä päivityksen ehkä itse. Pöytä-PC:n voi tosiaan kasata juuri mieleisekseen ostamalla osat vaikka eri paikoista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pöytäkonemallisen PC:n komponentit on yleensä aika helppoja vaihtaa tai päivittää. Olen omasta pöytäkoneesta vaihtanut mm. rikkimenneen virtalähteen, päivittänyt näytönohjaimen pariinkin otteeseen, lisännyt tuulettimia, muistia, kovalevytilaa ja erilaisia liitäntöjä. Usein päivittäminen muuttuu kannattamattomaksi vasta kun emolevyn liitännät eivät ole enää yhteensopivia uusien komponenttien kanssa.
 3. Olet ehkä hiukan nörtti (kuten minäkin). Vaikka edellinen adjektiivi saattaakin ehkä kuulostaa yleiskielessä negatiiviselta, ei se minusta tarkoita sitä. Sen sijaan koen nörttiyden yleisesti ottaen imartelevana, ja tässä yhteydessä tarkoitan sitä, että henkilö valmis selvittämään, säätämään ja parantamaan laitteistoaan ainakin osittain ihan siksi, että se on kivaa. PC:n yksi suurin vahvuus kun on, että sitä pystyy muokkaamaan ja säätämään jotakuinkin loputtomiin niin raudan kuin softankin osalta.
Parin tonnin pelikoneella tekee kyllä jo vaikka mitä.
Parin tonnin valmiilla peli-PC:llä tekee kyllä jo vaikka mitä. Muista kuitenkin investoida myös hyvään näyttöön, näppäimistöön ja hiireen. Musiikkikäytössä ulkoinen äänikortti ja aktiivimonitorit tulevat myös tarpeeseen. Näillä kaikille tulee helposti tonni lisää hintaan.

Kumman itse valitsisin?

Olen siis käyttänyt sekä Apple Macia että PC:tä sujuvasti sen verran pitkään, että näen kummallakin omat hyötynsä, eikä valinta siksi ole helppo tai oikeastaan edes mahdollinen ilman jonkinlaista perustelua.

 • Valitsisin Apple Macin jos budjettini olisi yli 2000-3000 euroa, eikä pääpaino olisi pelaamisessa, vaan (audiovisuaalisessa) viihde- ja hyötykäytössä. Siihen Apple on aina ollut luotettava valinta.
 • Valitsisin PC:n jos budjettini on rajallisempi, haluaisin pelata paljon tai kokisin (pöytä)koneen päivitettävyyden tärkeäksi.

Onneksi ainakaan toistaiseksi minun ei ole tarvinnut tehdä mustavalkoista valintaa. Olenkin tyytyväinen siihen, että työkäytössä minulla on kannettavana Applen MacBook Pro ja järeämpään AV-hyötykäyttöön ja pelaamiseen löytyy mainittu itsekasaamani pöytä-PC.

Läppäri vai pöytäkone?

En tarkoituksellisesti ottanut edellä juuri kantaa siihen, että kannattaako hankkia kannettava vai pöytämallinen tietokone. Tämä valinta on niin paljon kiinni käyttäjän tarpeista, että siihen minulla ei ole sen suurempaa sanottavaa. Ehkä kuitenkin on hyvä todeta, että vaikka tehojen puolesta tarjolla onkin jo todella järeitä sekä PC että Mac -läppäreitä, on pöytäkoneissa hinta-tehosuhde yleensä parempi. Toisaalta on hyvä muistaa myös se, että pöytäkone (pois lukien esim. iMacit) vaativat investoinnin näyttöön. Myös niissä laatu voi maksaa yllättävän paljon. Sillä vaikka peruskäyttöön sopivan hyvän näytön saa parilla-kolmella sadalla eurolla, niin jo vähänkin edistyneempi pelinäyttö maksaa helposti 500 euroa ja tarkkaan graafiseen tai videotyöskentelyyn soveltuva iso näyttö vielä paljon enemmän, jopa tuhansia euroja.

Yhteenvetona: Apple Mac vai PC?

Tietokone on mielestäni monella tapaa samanlainen rahareikä* kuin auto. Sen arvo laskee normaaliolosuhteissa koko elinkaarensa ajan, käytännössä siitä hetkestä alkaen kun ensimmäinen kappale tulee linjastolta myyntiin. Siksi tietokonetta ostaessa kannattaa mielestäni miettiä aika tarkkaan oma tarve ja ostaa juuri sitä parhaiten vastaava ratkaisu. Parhaan määrittely on usein kuitenkin vaikeaa ja varsin subjektiivista, josta syystä keskustelu aiheesta ”kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?” tulenee todennäköisesti jatkumaan vielä vuosikymmenten ajan.

* Ihan halvin mahdollinen vaihtoehto on tuskin hyvä valinta – edes pienelle budjetille. Sillä vaikka mainoksissa näkyy välillä 200-300 euron PC-läppäreitä, niin sellaista jonkun kerran naputelleena uskallan sanoa lähes varmasti, että ne kannattaa kiertää kaukaa.

2 Replies to “Kumpi on parempi, Apple Mac vai PC?”

 1. Kiitos hyvästå kirjoituksesta!Olen itse juuri tämän pohdiskelun edessä, ja juttusi osoi silmiini sopivasti.

  1. Kiitos kommentista Antero. Tilanne on sittemmin hieman kehittynyt konepuolella, ja ainakin tällä hetkellä, jos meinaa käyttää paikallisesti tekoälyjä (kuten Stable Diffusion), kallistuu vaaka kyllä mielestäni enemmän PC:lle. Lähinnä näytönohjainten takia, eli joku kunnon RTX-sarjan kortti on käytännössä pakollinen. Muutenkin PC:n päivitettävyys ja laajennettavuus ovat tällä hetkellä iso etu ja toki myös se, että pelaaminen onnistuu samalla masiinalla on iso bonus. Kun kerran kaikki muukin onnistuu PC:llä. Silti jokainen tekee omat valintansa omien tarpeidensa pohjalta, eikä sitä koskaan tiedä, että mitä seuraavaksi kukin valmistaja julkaisee uutta. 😛

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *