fbpx
Tunti lisää unta

Tunti lisää unta

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Tässä kirjoituksessa kerron kuinka minulle tuli tunti lisää unta yössä melko yksinkertaisilla arjen muutoksilla. Tämän tunnin todeksi on osoittanut kesällä 2020 hankkimani WHOOP-älyranneke, jonka hommasin saadakseni tarkempaa tietoa palautumisestani.

“Jo muutamassa päivässä huomasin WHOOPista, että unta alkoi tulla lisää. Kun joinain öinä sain nukuttua jopa seitsemän tuntia, tuntui minusta välillä oudon iloiselta, puheliaalta ja energiseltä: mihin tämä kaikki draivi pitäisi suunnata?

Tiivistettynä WHOOP 3.0 kerää tietoa sydämen sykkeestä ja kertoo sovelluksensa avulla miten nukun, kuinka raskaasti urheilen ja miten sovellukseen raportoimani valinnat arjessa vaikuttavat. Tarkemmin voit lukea WHOOPista esimerkiksi aiemmista kirjoituksistani täältä tai täältä. Mikäli haluat ottaa itse WHOOP 3.0:n käyttöön ja olet alekoodia vailla, hyödynnä se ohesta.

Alekoodi WHOOP 3.0

https://join.whoop.com/#/8A7C12

HUOM! WHOOP 3.0 on käyttäjälleen kuukausimaksullinen palvelu. Löydät lisää tietoja siitä esim. linkeistä edellä.

Miksi tunti lisää unta?

On melko ilmiselvää, että otsikko ”Tunti lisää unta” kielii kirjoittajan tarpeesta nukkua enemmän. Vuoden 2020 lopulla väsymykseni alkoikin olla sitä luokkaa, että päädyin hakemaan siihen apua asiantuntijoilta. Olen lukenut paremmasta palautumisesta, stressin hallinnasta, meditaatiosta, nukkumisesta ja ties mistä aihepiirin osalta niin monta kirjaa, että teoreettisen tiedon lisäämisestä en uskonut olevan enää merkittävää apua. Tarvitsin selkeitä käskyjä noudatettavaksi asiantuntijan suusta. Tilanteeni oli kohtuullisen nopeasti kartoitettu ja liiallisen stressini pääsyy oli käytännössä se, että aivojeni näkökulmasta tein liikaa töitä.

Tässä kohtaa on tärkeää huomioida, että aivot eivät erottele työn suhteen sitä aikaa mistä ihminen saa palkkaa ja mistä ei. Nimittäin jos luen illat työsähköposteja tai -kanavia, ammattikirjallisuutta, teen sosiaalista myyntiä somessa tai pohdin melkein mitä tahansa työhön liittyvää, olen aivojeni näkökulmasta töissä. Ja mitä tulee aivojen kuormitukseen, niin minä en ole millään muotoa poikkeus, vaan ennen pitkää melko varmasti 99 % ihmisistä reagoi samalla tavalla. Intohimo ja motivaatio ammattiaan kohtaan toki nostavat kuormittumisen rajaa merkittävästikin, mutta kenelläkään nuo jaksamisen rajat eivät ole äärettömät.

Miten tunti lisää unta?

Kuvatun pohjalta pääsen pikku hiljaa siihen, miten öihini tuli keskimäärin tunti lisää unta. Oikeastaan kerroinkin sen jo edellä, eli käytännössä aivojen kokemaa työn kuormitusta piti vähentää radikaalisti. Nykymaailmassa on aivan liian helppo ajautua hyvääkin tarkoittaen tilaan, jossa käytännössä aivot saavat työhön liittyviä syötteitä aina valojen sammumiseen asti. Ja tämä on ongelma, vaikka joku muuta väittäisi. Niin olen väittänyt minäkin, mutta en väitä enää.  

Käytännössä sain vinkiksi lopettaa kaikkien työhön liittyvien sovellusten, kirjojen ja sivustojen pläräämisen sen jälkeen kun työpäivä päättyy eli läppärin kansi menee kiinni. Parasta olisi, jos laittaisin heti työt lopetettuani lenkkarit jalkaan ja lähtisin tunniksi kävelylle puolison kanssa metsään. Sieltä palattuani keskittyisin sitten johonkin kognitiivisesti kevyeen puuhasteluun, enkä alkaisi opiskella yhtään mitään. Hassu homma on se, että tässä ei ollut minulle TEORIASSA mitään uutta. Ihan perusjuttuja asiantuntijtyöstä palautumisen osalta, mutta yllättävän vaikeita toteuttaa käytännössä. Lupasin kuitenkin noudattaa vinkkejä ensin testimuotoisesti kahden viikon ajan ja sitten raportoida tuloksista.

Mitä sitten tapahtui?

Ensimmäinen viikko oli mainittujen tiukkojen rajoitusten kanssa hankala, sitä en voi kieltää. Vuosikausien aikana syntyneet tavat istuvat tiukassa ja monta kertaa tajusin avanneeni huomaamatta Slackin tai LinkedInin lenkiltä kotiuduttuani. “Ihan vain nopeasti tsekkaan sen ja tän.” Varsinkin somen käyttöä tuli perusteltua milloin milläkin tekosyyllä. Tätä estääkseni asetin puhelimeeni käyttörajoituksia eri sovelluksille, poistin viimeisetkin notifikaatiot ja siirsin vielä ko. sovellukset pois puhelimen etusivulta useamman pyyhkäisyn taakse piiloon itseltäni.

Jo muutamassa päivässä huomasin WHOOPista, että unta alkoi kuitenkin tulla lisää. Kun joinain öinä sain (ja saan) nukuttua jopa seitsemän tuntia, tuntui minusta välillä oudon iloiselta, puheliaalta ja energiseltä: mihin tämä kaikki draivi pitäisi suunnata? 😀

Tätä kirjoittaessa 25.4.2021 olen rajoittanut työkanavien käyttöä yli kaksi kuukautta. Edelleen kova stressi ja lipsuminen säännöistä romahduttavat unet takaisin välittömästi viiden tunnin hujakoille. Isossa kuvassa tekemieni rajoitusten seurauksena unta tulee kuitenkin keskimäärin noin tunti enemmän yössä, viikonloppuisin usein jo enemmänkin. Viime yönä – lauantain ja sunnuntain välissä – nukuin WHOOPin mukaan 6 tuntia 46 minuuttia, josta kevyttä unta oli 2 tuntia 34 minuuttia, syvää unta 1 tunti 48 minuuttia ja REM-unta 2 tuntia 22 minuuttia, eli vaikka parannettavaa on edelleen, on suunta ehdottomasti oikea ja uskallan suositella työsyötteiden ja -kanavien käytön kokonaisvaltaista rajoittamista työaikaan siksi muillekin.*

Kuvakaappaus WHOOP 3.0 unen määrän yhteenvedosta
Tätä kirjoitusta edeltäneen yön unien yhteenveto WHOOP 3.0:sta. Ilman tarkempaa dataa voisin luulla nukkuneeni jopa hyvät 7:29, mutta tarkemmin kun muistelen, heräsin taas klo 5-jotain ja valvoin tovin, onneksi kuitenkin uudelleen nukahtaen.

Lopuksi

* On epätodennäköistä, että kertomani vinkit saada lisää unta toimisivat tasamitallisesti kaikille lukijoille. Olemme jokainen yksilöitä ja se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle. On myös paljon elämäntilanteita joissa kyky vaikuttaa päivien sisältöön on hyvin rajallinen. Näissä tilanteissa kannattaa erityisen tarkkaan valita taistelunsa.

Jos siis tunnistat itselläsi ongelmia palautumisen ja jaksamisen kanssa, niin suosittelen vahvasti konsultoimaan esimerkiksi työterveydenhuoltoa aiheesta. Sieltä saat toivottavasti yksilöllistä ja sinulle oikeaa apua. Luonnollisesti tämä kannattaa tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, sillä liian pitkään jatkuneen uupumuksen toipumisajat ovat usein todella pitkiä, eikä itseään kannata missään nimessä ajaa ihan loppuun.

Päivitys lokakuussa 2021

Artikkelin kirjoittamisen jälkeen on elämässä tapahtunut vaikka ja mitä. Välillä unet ovat kärsineet muutoksista tai stressistä, mutta WHOOPin avulla havahdun nyt heti tilanteeseen enkä puolen vuoden viiveellä. Tästä syystä nykyään nukun jo aina välillä yli 8 tunnin yöunia. Varsinkin niinä päivinä tunnen itseni ihan eri mieheksi kuin ennen. Kaikki on… helpompaa! Suosittelen.

Lisää luettavaa aiheesta

Keräsin oheen muutaman lukuvinkin, joista voit tutustua unen ja palautumisen tärkeydestä. Ne tuskin ratkaisevat mitään jos tilanne on ns. päällä, mutta tarjoavat kyllä teoriassa vaadittavat vastaukset parempaan palautumiseen.

  • Nukkumalla menestykseen – tiivis ja helppolukuinen teos nukkumisen tärkeydestä.
  • Miksi nukumme – erittäin laaja ja kattava teos nukkumisesta ja unesta
  • Varianssi – käytännön vinkkejä palautumiseen ja energiseen elämään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje