fbpx
Kirja-arvostelu: Elämän tarkoitus

Kirja-arvostelu: Elämän tarkoitus

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Otin Frank Martelan kirjan “Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä” lukuun oikeastaan vähän sattumalta, kun Storytellin algoritmi ehdotti sitä luettuani edellisen kirjan loppuun. En suoraan sanottuna ole ollut erityisen kiinnostunut nykyfilosofien kirjoittamista kirjoista, sillä mielikuvissani ne ovat olleet lähinnä elitistien viisastelua. Elämän tarkoitus osoitti minun kuitenkin olevan väärässä ainakin Frank Martelan suhteen. Hän ei missään nimessä vaikuttanut elitistiseltä, vaan erittäin empaattiselta ja jalat maassa viihtyvältä pohdiskelijalta, jonka ajatuksenjuoksua oli helppo seurata ja nyökytellä pääosin hyväksyvästi tekstiä lukiessa. 

Kirjan kansi: Gummerus, 2020

Elämän tarkoitus

Olen elämän tarkoitusta pohtinut jotakuinkin 30-40 vuotta löytämättä vielä itseäni tyydyttävää vastausta. Frank Martela tosin lohduttaa kaltaisiani summaten, että elämän tarkoitusta ei ihminen voi koskaan saada selville loogisesti päättelemällä, sillä universumin mittakaavassa sellaista ei välttämättä ole olemassa. Hän myös esimerkittää antiikin kreikan suurten filosofien lainauksilla, että elämän tarkoitusta on etsitty jo tuhansia vuosia, vielä kenenkään löytämättä kaikkia tyydyttävää vastausta.

Ihan kaikesta en kuitenkaan ole Frankin kanssa samaa mieltä. Näistä ehkä merkittävin on se, että hän sivuuttaa pohdinnat yliluonnollisista merkityksen tunteista lähinnä ylimielisellä olankohautuksella, kuten seuraavasta voi lukea:

“Toisin kuin elämän tarkoitus, joka helposti kääntyy arjesta irralliseksi metafyysiseksi saivarteluksi, merkityksellinen elämä toteutuu joka päivä ja jokaisessa teossamme.”

Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus, 2020)

Toisaalta ymmärrän filosofin tarpeen rajata keskusteluista pois uskomukset, koska niihin vetoaminen merkityksellisyyden keskustelussa ei perustu logiikkaan tai psykologiaan, vaan juurikin kokemukseen, joka on parhaimmillaankin sana sanaa vastaan. Toisin sanoen, en tiedä olisiko asiaa voinut tämän kirjan sivuilla käsitellä merkittävästi paremmin, mutta itse olisin valinnut sanani vähemmän provosoiviksi.

Olen kuiten ihan samaa mieltä siitä Martelan perusteesistä, että elämän tarkoituksen etsimisen sijaan on parempi keskittyä elämän merkityksellisyyden vahvistamiseen.

“Kun mietit merkityksellisyyttä, älä aloita suurista metafyysisistä kysymyksistä, kuten maailmankaikkeuden alkuperästä ja niin edespäin, vaan omista kokemuksistasi. Aloita siitä, missä olet juuri nyt. Mieti hetki viimeaikaisia kokemuksiasi. Mieti mitkä niistä ovat olleet merkityksellisempiä kuin toiset. Mieti sitten, mitkä ovat olleet merkityksettömämpiä. Kun olet saanut selville tämänhetkisen elämäsi merkityksellisimmät kokemukset, voit ryhtyä miettimään, kuinka voit tehdä valintoja, jotka takaavat tulevaisuudessa lisää sellaisia kokemuksia.”

Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus, 2020)

Ajatuksena läsnäolon voima ei ole erityisen uusi sekään, sillä se on oivallettu jo aikoja sitten ennen kaikkea buddhalaisen filosofian piirissä.

Elämän merkitys

Edellisen luvun lopussa lainaamani katkelma kiteyttää hyvin Frank Martelan kirjan “Elämän tarkoitus”. Kyse ei siis lopulta ole elämän tarkoituksesta vaan elämän merkityksestä, joka tapahtuu aina tässä ja nyt; eikä koskaan huomenna, eilen tai ensi vuonna.

“Merkityksellisyys toteutuu elämän aikana, ei sen jälkeen. Vaikka me ihmiset reflektoimme, tosiasiassa koemme elämän vain nykyhetkessä.”

Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus, 2020)

Erityistä tunnustusta Martela ansaitsee saada mielestäni siitä, että hän purkaa merkityksellisyyden kokemuksen eri osa-alueisiin ja mahdollistaa näin melko tarkankin oman merkityksellisyyden kokemuksen analysoinnin. Tässä hän lähestyy merkitystä motivaation, psykologisten perustarpeiden ja itsemääräämisteorian avulla, joka ainakin minusta oli erittäin kiinnostavaa luettavaa.

“Aivan samalla tavalla kuin terho tarvitsee multaa, auringonvaloa ja vettä kasvaakseen terveeksi tammeksi, ihminen tarvitsee tiettyjä kokemuksia kehittyäkseen psyykkisesti terveeksi yksilöksi.”

Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus, 2020)

Olen myös itse käsitellyt aiemmin blogissani motivaatiota ja sen merkitystä ihmistä liikuttavana voimana, voit lukea lisää linkeistä tämän kirja-arvostelun lopussa.

En kuitenkaan halua pilata lukukokemusta enempää kuin olen jo ehkä tänne asti lukeneelta tehnyt, vaan patistankin lukemaan mieluummin koko kirjan, sillä se on kyllä varsin mainio sarjassaan ja antaa varmasti paljon ajattelemisen aihetta kokeneellekin pohdiskelijalle.

Mikä ajatus kirjasta jäi päällimmäiseksi?

Kuten alussa totesin, olen miettinyt elämän tarkoitusta ja omaa merkitystäni jo jokusen vuosikymmenen. Pääosin ihan selvinpäin ja omasta mielestäni kohtuullisen monesta vinkkelistä, joskus oivaltaen jotain kaunista, mutta joskus myös kuvitellen elämän merkityksen olevan jotain ihan (minulle) väärää.

Yksi pahimmista harha-askeleistani, jota olen seurannut liiankin pitkään ja pitkälle autiomaahan, on ollut elämän ajattelu suorittamisena tai optimointiprosessina. Huomaan edelleen sortuvani siihen turhan usein ja pitkään ajattelin, että jokaisena päivänä pitää jaksaa ja suorittaa enemmän, jotta on sitten aina parempi. Siinäpä sitten vain käy ihan kuin huomaamatta se, mistä täällä aiemmin arvostelemani Soul – Sielujen syövereissä elokuvakin kertoi, ja joka tiivistyy Martelan kirjasta poimittuun seuraavaan sitaattiin:

“Jos keskityt lopputulokseen, sinulta jäävät näkemättä kaikki kimmeltävät arjen hetket, jotka itse asiassa tekevät elämästä merkityksellisen.”

Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä (Gummerus, 2020)

Linkit lopuksi

Löydät Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä -kirjan esimerkiksi oheisista palveluista ja verkkokaupoista:


Lisää motivaatiosta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje