fbpx
Whoop 3 kokemuksia

Whoop 3 kokemuksia

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Kirjoitin aiemmin heinäkuussa 2020, että hankin Whoop 3.0 älyrannekkeen voidakseni seurata omaa palautumistani ja suorituskyvyn kehitystä. Silloin kirjoitin myös hiukan enemmän Whoopin ominaisuuksista ja voitkin lukea lisää aiheesta täältä. Nyt, noin kolmen kuukauden käytön jälkeen, ajattelin, että on kiva hiukan päivittää tänne Whoop 3 kokemuksia. Käytännössä olenkin pitänyt Whoopia ranteessani sen saapumisesta asti 24/7, sillä ranneke on vedenkestävä ja ladataan akulla (joka ei ole vedenkestävä) ilman että sitä tarvitsee ottaa kädestä pois.

Whoop_3_ranteessa
Whoopin perusranneke on mielestäni varsin tyylikäs ja mukava pitää 24/7 ranteessa. Koska Whoopissa ei ole näyttöä, ei sitä voi käyttää tarkoitukseensa ilman soveltuvaa älypuhelinta (iOs ja Android ovat tuettuja).

Rannekkeen käyttömukavuus on kyllä yllättänyt minut positiivisesti, sillä en ole oikeastaan koskaan halunnut pitää edes kelloa siksi, että koen sen puristuksen ranteessa ahdistavana. Tätä ongelmaa Whoopilla ei ole ollut.

Jos päädyt valitsemaan Whoopin myös omaan ranteeseesi, niin käyttämällä oheista alennuskoodia saamme kummatkin, sinä ja minä, kuukauden ilmaista aikaa sen käyttöön: https://join.whoop.com/#/8A7C12

Kertauksena miksi Whoop 3 eikä Oura

Vaikka harkitsin pitkään ja ihan viime metreille asti palautumisdatan keräämiseen hyvinvointisormus Ouraa, niin valitsin kuitenkin Whoopin älyrannekkeen käytännössä kolmesta syystä:

  1. Ouran pitämistä sormessa ei suositella tehtäessä voimaharjoittelua painoilla. Tämä oli iso miinus, sillä painoharjoittelu on ollut ykkösurheilumuotoni viimeiset 15 vuotta. Ja vaikka en ole mikään hc-salihirmu, niin kuitenkin normaalisti sen 2-3 kertaa viikossa painoilla treenatessa Oura tuntui hankalalta ajatuksena.
  2. Whoopissa on viisi anturia, jotka keräävät dataa kehon toiminnasta. Ourassa sensoreita on tietääkseni vain kolme. Sitä en kuitenkaan osaa sanoa, että onko anturien määrällä sitten oikeasti mitään väliä. Mutta ajattelin kuitenkin, että enemmän on enemmän.
  3. Whoopin tilaaminen netistä oli todella helppoa. Ei pelkoa sovituksen hankaluudesta tai muuta sellaista. Eikä edes tarvetta mennä korona-aikana Elisan kulmaan, jossa Ouria myydään hyllystä. Valitsin vain mieleiseni rannekkeen, halutut optiot, klikkailin tilauksen loppuun ja odottelin noin pari viikkoa rannekkeen saapumista. Ja jos kuitenkin olisin tullut toisiin ajatuksiin 30 päivän sisällä, olisin voinut palauttaa rannekkeen sitoutumatta tilausmalliin.

Edellisellä en tarkoita etteikö Oura voisi olla myös mahtava laite palautumisen seurantaan, mutta mainitut syyt saivat minut kallistumaan Whoop 3.0:aan. Toki, näin nörttinä kuin minä, olisi kiinnostavinta pitää näitä kahta laitetta samaan aikaan ja verrata tuloksia. Tämä vinkkinä Ouran markkinoinnille… 😀

Whoop 3.0 avattuna
Whoop 3 on rakenteeltaan simppeli ja siksi toimiva. Pöydällä sen vieressä ladattava akku, jota käytetään Whoopin lataamiseen ranteessa. Akku ei ole vedenkestävä.

Alussa kannattaa olla kärsivällinen

Ymmärsin melko nopeasti, että Whoopilla kestää hiukan aikaa kerätä perusdataa käyttäjästään. Heti alkuun kaikki ominaisuudet, kuten viikko- ja kuukausiraportti (eli ns. Personal Assistentit), eivät ole käytössä, eivätkä varsinkaan unen seurannan työkalut ja ennusteet ole täydessä iskussa. Kohdallani tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, että koska minulla on ollut pitkään hiukan vaikeuksia saada riittävästi unta stressin takia, päätteli Whoopin algoritmi aluksi niin, että minulle myös riittäisi viisi-kuusi tuntia unta yössä. Tämä ei tietenkään ole totta ja korjautui sitä mukaa, kun älyranneke sai kerättyä enemmän dataa.

Whoop 3.0 Perspnal Assistent kuvakaappaus
Whoopin edellisen viikon yhteenveto. Yhteenvedon jatkona on aina useampikin tarkempi purku miten viikko on milläkin osa-alueella menny. Saman tyyppinen, mutta laajempi, PA-raportti tulee myös joka kuukausi. Se kannattaa avata ihan tietokoneella, sillä dataa on aika paljon tarjolla.

Whoop on suunniteltu kovaa treenaaville

Vaikka olin lukenut, että Whoop on suunniteltu erityisesti kovaa treenaavat silmällä pitäen, yllätyin kuitenkin hiukan siitä, kuinka vaikeaa on saada isompia rasituslukemia aikaiseksi. Mielestäni jaksoin varsinkin kesällä treenata hyvin sekä painoilla että käydä lenkillä, mutta en ole varmaan vielä kertaakaan ylittänyt strain-arvoa 14.

Taustalla vaikuttaa se, että Whoop laskee päivän rasitusta asteikolla 0-21, jossa jokainen rasituksen taso on edellistä vaikeampi saavuttaa. Käytännössä strain kohoaa parhaiten hölkkäämällä tai juoksemalla, mutta esimerkiksi pitkäkään kävelylenkki tai painoharjoittelu ei sitä kovin korkealle nosta, sillä niissä syke ei kohoa riittävästi. Näistä syistä en ehkä pidä Whoopia parhaana treenimotivoijana harrastelijalle, sillä kyllä sitä väistämättä tulee ainakin minulle välillä se fiilis, että olenpas aika säälittävä räpistelijä. Heh.

Whoopia ei siis kannata hommata feel good -askelmittariksi tai statusta pönkittäväksi kelloksi, sillä kumpaakaan näitä ominaisuutta siinä ei ole. Whoop 3 onkin täysin ja pelkästään suorituskyvyn ja palautumisen datan seurantaan kehitetty ulkoisesti minimalistinen älyranneke.

Onko Whoop kallis?

Aina välillä netissä törmää mielipiteisiin, että Whoop on kallis. Ja vaikka on toki totta, että ottaessaan Whoopin käyttöön sitoutuu vähintään puoleksi vuodeksi sen n. 25 euron /kk (ilman toimituskuluja ja alvia) tilausmalliin, on mielestäni kaikki suhteellista.

Whoopin käyttöhinta on kuitenkin vain noin euron päivä ja vastineeksi osaan säädellä paremmin päivittäistä rasitusta (strain) kulloisenkin palautumisasteeni (recovery) mukaan. Mielestäni tämä on kohtuullinen hinta optioon paremmasta voinnista ja olen myös miettinyt, että JOS oppisin oikeat elämäntavat puolessa vuodessa, niin Whoop olisi opettajana tullut vielä silti noin puolet halvemmaksi kuin vaikkapa Ouran ostaminen omaksi.

Pientä helpotusta Whoopin aloituskustannuksin ko. yritys tarjoaa antamalla nykyisille käyttäjille koodin, jota jakamalla saa sekä jakaja että uusi asiakas yhden kuukauden ilmaista käyttöaikaa. Ottamalla Whoopin käyttöön oheisesta linkistä näin käy myös meille: https://join.whoop.com/#/8A7C12

Whoop 3 kokemuksia: suurin lisäarvo

“Maailman helpoin ja halvin tapa parantaa hyvinvointia ja terveyttä on panostaa nukkumiseen.”

Henri Tuomilehto, Jouni Vornanen, Nukkumalla menestykseen, Tammi 2019

Whoopin suurimpana lisäarvona pidän sitä, että saan dataa nukkumisestani. Unen merkitys hyvinvoinnille on alettu tiedostamaan laajemmin vasta ihan viime vuosina, ja näin on myös omalla kohdallani. Sillä vaikka olen tiedostanut väsymykseni, olen jotenkin ohittanut sen usein olankohautuksella. Nyt kun näen selvästi, että miten voimakkaasti esimerkiksi stressi vaikuttaa uneni määrään ja laatuun, ja kuinka uni vaikuttaa ihan kaikkeen jaksamiseen ja myös henkiseen hyvinvointiini, osaan kasvavissa määrin myös kiinnittää huomiota valintoihini, joita teen päivän mittaan.

On pakko vielä terävöittää, sillä Whoop ei tietenkään pysty itsessään parantamaan nukkumistani, vaan auttaa vain ymmärtämään sen mikä lisää tai vähentää unta, joka on kaiken palautumisen lähtökohta. Unen merkityksestä voit lukea lisää vaikka Nukkumalla menestykseen – kirja-arvostelustani täältä.

Yhteenvetona Whoop 3 kokemuksia

Olen muutaman kerran miettinyt, että ottaisinko Whoopin käyttöön jos tietäisin siitä sen mitä tiedän nyt. Vastaukseni on, että ehdottomasti. Sillä vaikka en treenaajana pääse hehkuttamaan strainiani muille Whoopin käyttäjille, niin olen jo nyt oppinut huomioimaan päivittäisten valintojen vaikutuksen uneeni ihan eri vakavuudella.

Whoopissa on myös sellainen hieno ominaisuus, että siihen voi kirjata päivittäin haluamiaan eri muuttujia, joiden vaikutusta uneen Whoop automaattisesti seuraa ja myös raportoi havainnoistaan.

Whoop 3.0 edellisen päivän raportointityökalu
Erilaisia raportoitavia muuttujia on Whoopissa kymmeniä. Niistä voi valita itselleen sopivimmat.

Muita kirjattavia muuttujia ovat esimerkiksi:

  • kokemus stressin määrästä ja omasta merkityksellisyydestä
  • onko lukenut sängyssä puhelinta
  • onko harrastanut seksiä
  • tai onko käyttänyt alkoholia.

Itse tiedän jo esimerkiksi sen, että lukemalla perinteistä painettua kirjaa nukun hiukan enemmän kuin niin, että käyttäisin illalla sängyssä puhelinta. Tämä toki tukee lukuisia artikkeleita ja tutkimuksia, mutta ainakaan minulle ei useimmiten pelkkä teoria riitä, vaan asiat pitää oppia oman kantapään kautta.

Yhteenvetona totean, että ihan kaikille Whoop 3.0 ei välttämättä ole paras mahdollinen fitness tracker, mutta itselleni se on ollut jo nyt käyttöönoton arvoinen, sillä tiedän sen avulla hiukan paremmin, koska pitää hidastaa vauhtia. Toisaalta, saman tiedon pystyy varmasti kertomaan jo moni muukin älylaite, joten lopulta jokaisen valinta on kuitenkin ennen kaikkea fiilispohjainen.

Whoop 3 alennuskoodi

Mikäli kiinnostuit Whoop 3.0 älyrannekkeesta ja haluat seurata omaa rasitusta ja palautumista, niin ottamalla Whoopin käyttöön oheisesta linkistä, saamme kummatkin yhden kuukauden ilmaista käyttöaikaa: https://join.whoop.com/#/8A7C12

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje