fbpx
WHOOP 3.0 – palautuminen tarkempaan tarkasteluun

WHOOP 3.0 – palautuminen tarkempaan tarkasteluun

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Uskon, että jokaisen aina parempaan pyrkivän asiantuntijan tai johtajan tulisi olla kiinnostunut omasta hyvinvoinnistaan ja palautumisestaan. Terävimmästäkään mielestä kun ei ole yhteisölle tai ihmiselle itselleen erityisemmin iloa, jos keho sen ympäriltä murtuu liian rasituksen alla. Onneksi nykyään on tarjolla jo useita välineitä oman rasituksen ja palautumisen seurantaan. Suosituimmat lienevät tätä kirjoittaessani WHOOP 3.0, OURA, Apple Watch sekä Garminin ja Polarin eri älykellot.

Pääasiassa kävin itse pohdinnan kahden vaihtoehdon välillä: OURA vai WHOOP 3.0? Lopulta päädyin valitsemaan WHOOPin avukseni suorituskyvyn, unen laadun ja määrän sekä palautumiseni tarkastelussa.

WHOOP 3.0 mainoskuva WHOOPin sivuilta. Kuvassa lisämaksullinen erikoisranneke Carbide. Kaappaus otettu 21.7.2020
WHOOP 3.0 mainoskuva WHOOPin sivuilta. Kuvassa lisämaksullinen erikoisranneke.

Tämä bloggaus on ensiarvioni WHOOP 3.0 fitness-rannekkeesta. Kyse ei ole maksetusta tuotearvostelusta, mutta mikäli kiinnostut myös WHOOPista, niin oheisella linkillä saat ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi ja myös minä saan yhden kuukauden ilmaista käyttöaikaa!

https://join.whoop.com/#/8A7C12

Mikä WHOOP 3.0 on?

WHOOP 3.0 on sydämen sykettä 100 kertaa sekunnissa mittaava ranneke, jonka kehittyneet ominaisuudet löytyvät tarkasteltavaksi älypuhelimeen ladattavasta sovelluksesta.

Käytännössä WHOOPin rannekkeen 5 eri anturia mittaavat siis kantajansa sydämen toimintaa, ja WHOOPIN algoritmi tekee siitä päätelmät dataa unen laadusta ja määrästä, treenin rankkuudesta, kalorien kulutuksesta ja kehon palautumisesta.

WHOOP 3.0:n mainosvideo lupaa ison maailman menoa ja meininkiä!

WHOOP 3.0 plussat

WHOOP 3.0 miinukset

 • Monipuolista dataa tarjolla palautumisen ja treenin tueksi

 • Ranneke on valmistajan mukaan vedenpitävä (latausyksikkö ei), WHOOP sopii siis myös vesiurheilua harrastaville

 • Mukava pitää ranteessa 24/7

 • Viiden päivä akunkesto

 • Ranneketta ei tarvitse käytännössä ottaa koskaan pois, sillä latausyksikkö on akku, joka ladataan erikseen ja asetetaan rannekkeen päälle

 • Jos älypuhelin on mukana lenkillä, saa sovelluksen mittaamaan myös matkan pituutta (vastaavia palveluita on toki tarjolla pilvin pimein ilman kuukausimaksuakin)

 • Tilauspohjainen palvelu, ranneke ei yksin maksa mitään

 • Monenlaisia väriversioita valittavissa, osa lisämaksusta

 • Käytön tueksi on tarjolla varsin runsaasti videoitaartikkeleita ja podcasteja

 • Palvelun kuukausimaksu voi tuntua kalliilta (alkaen noin euron päivä puolen vuoden sopimuksella)

 • Whoopin tarjoama data voi tuntua masentavalta, ainakin jos oman treenin ja palautumisen määrät ovat huonot

 • Ei askelmittaria

 • Käyttö voi olla vaikeaa, ainakin jos englannin kieli ei ole hyvin hallussa

Mitä WHOOP 3.0 mittaa?

Tarkasteltavana avainlukuna päiväkohtaiselle rasitukselle on WHOOPin kehittämä Day Strain -asteikko välillä 0-21, jossa nolla on täysin rasitukseton päivä ja 21 huippurasittava päivä.

Kuvakaappauksia WHOOPin sovelluksesta. Kuvat ovat WHOOPin sivuilta, eikä kuvien data ole omaani.
Kuvakaappauksia WHOOPin sovelluksesta. Kuvat ovat WHOOPin blogista, eikä kuvien data ole omaani.

Vastaavasti palautumista seurataan Recovery-asteikolla 0-100 %, jossa nolla on täysin palautumaton tila ja 100 % täysin palautunut tila. Käytännössä huonosta palautumisesta kertoo jos palautumisprosentti on alle 33, kohtalaisen palautumisen väli on 34-66 % ja yli 66 % prosenttinen palautuminen ilmaisee hyvää toiminnallista tilaa.

Rannekkeessa ei kuitenkaan ole askelmittaria tai edes näyttöä, mistä näkisi esimerkiksi sykkeensä. Ainoastaan rannekkeen akun latauksen voi tarkistaa rannekkeen kyljen ledeistä. Näin ollen ilman soveltuvaa iOS tai Android –älypuhelinta rannekkeella ei ole mitään virkaa.

Mitä WHOOP 3.0 maksaa?

Ymmärtääkseni WHOOP 3.0 on kehitetty ensisijaisesti vakavasti urheiluun tai muuten suorituskykyynsä suhtautuville. Tämä näkyy myös Whoopin hinnassa, jota voidaan pitää poikkeuksellisen isona verrattuna moniin muihin kuluttajille suunnattuihin pilvipalveluihin.

Itse laite ei maksa mitään, mutta ottamalla rannekkeen käyttöön, sitoutuu vähintään 6 kuukauden tilaukseen hintaan 25 euroa kuukaudessa (ilman arvonlisäveroa ja toimituskuluja). Ottamalla 12 tai 18 kuukauden sopimuksen, laskee investointitarve joitain euroja per kuukausi. Käytännössä siis vuoden lisenssi maksaa suurin piirtein saman kuin OURAn älysormus.

WHOOPin hinnoittelu sisältäen kaverialennuksen. Kuvakaappaus otettu: 21.7.2020
Klikkaamalla kuvaa saat yhden kuukauden ilmaiseksi tilatessasi WHOOPin sitä kautta.

Kenelle WHOOP 3.0 on tarkoitettu?

Se, että WHOOPia mainostetaan paljon extreme-urheilijoiden fitness-rannekkeena, ei tietenkään tarkoita, etteikö se soveltuisi muillekin palautumiseensa vakavasti suhtautuville. On kuitenkin mahdollista, että moni vähemmän tosissaan sporttaava kokee esimerkiksi Fitbitin rannekkeet tai esim. Applen älykellon riittävinä.

Niin koin minäkin Fitbit HR:än riittävänä oman aikansa, kunnes tulin siihen tulokseen, että sen tuottama data sykkeestä, kävellyistä askelista tai nukutuista tunneista eivät vielä riittäneet auttamaan minua jaksamaan aina paremmin.

Lopulta laskin investointipuolta niinkin yksinkertaisella kaavalla, että olenko valmis maksamaan euron päivässä siitä, että jaksan paremmin jatkossa? Tämän jälkeen ei investointia tarvinnut enää kauaa pohtia.

Lupauksia hyödyistä WHOOPin sivuilta 21.7.2020
WHOOPin verkkosivusto lupaa käyttäjilleen mm. matalampaa leposykettä, parempaa unta ja vähemmän loukkaantumisia tai alempaa alkoholin kulutusta ennen nukkumaanmenoa.

Miksi valintanani on WHOOP eikä OURA?

Kuten alussa mainitsin, pohdin pitkään, että kumpi olisi valintani kehoni palautumisen seurantaan: WHOOP vai OURA. Jälkimmäinen oli pitkään se, mikä meinasi vetää pidemmän korren, mutta käytännössä kisan ratkaisi WHOOPin eduksi anturien määrä ja tilaamisen helppous. OURA pisti kampoihin kyllä varsin väkevästi, varsinkin siksi, että sormuksen käyttö tuntui ajatuksena paljon mukavammalta. En näet ole koskaan erityisemmin pitänyt kelloista tai muista rannekkeista käsissäni.

Jo edellä mainittujen syiden lisäksi päädyin ottamaan WHOOPin käyttöön myös siksi, että kuulemma OURAa ei kannata pitää sormessa, jos treenaa levy- tai käsipainoilla. Punttitreeni on kuitenkin itselleni aika tärkeä viikoittainen osa aktiivisuutta, josta syystä otin riskin kokeilla miltä WHOOP tuntuu ranteessa. Riskiä toki pienensi tieto siitä, että rannekkeessa on 30 päivän palautusoikeus. Onnekseni kuitenkin WHOOP on poikkeuksellisen mukava pitää, eikä purista tai paina kuten vaikkapa Fitbit HR.

Värivaihtoehtoja WHOOPin nettikaupasta.
Lisämaksullista erikoisvärivalikoimaa löytyy ihan kivasti ja tässä on vain osa tarjonnasta.

Oma kokemukseni WHOOPista ensimmäisen viikon jälkeen

Rannekkeen tilaus oli todella helppoa ja se saapui pakettiautomaattiin noin reilun viikon kuluttua tilauksesta. Myös asennus ja käyttöönotto sujuivat ongelmitta, eikä ranneke vaatinut edes heti latausta, vaan oli saman tien valmis keräämään dataa.

WHOOP kerää ensin 4 päivää personoitua palautumisdataa. Tänäkin aikana siitä saa jo kiinnostavaa dataa omasta aktiivisuudesta, mutta vasta ajan kanssa sovellus ymmärtää paremmin käyttäjäänsä ja pääsee vauhtiin.

Oma datani on totta puhuakseni aika karua luettavaa ja ensimmäisen viikon tuloksia voisi luonnehtia jopa masentaviksi. Mutta optimisti kun olen, niin uskon datan muuttuvan positiivisemmaksi dataohjatun arjen oikeampien valintojen seurauksena. Tämä jää nähtäväksi. Raportoinen tulevaisuudessa lisää kokemuksistani WHOOPin kanssa. 🙂

Kokemuksia WHOOPin asiakaspalvelusta

Ensimmäisen viikon aikana tuli myös tarve olla yhteydessä asiakaspalveluun ja senkin sujuvuus sitten testattua. Halusin näet uusia palvelun salasanan ja sen seurauksena puhelimeni ei sitten osannut enää yhdistää ranneketta jo kertaalleen luotuun käyttäjäprofiiliin.

Kärsimättömyys nosti päätään nopeasti, sillä jo muutamassa päivässä olin kehittänyt vakavan riippuvaisuussuhteen WHOOPin datan seuraamiseen. Luettuani netistä hiukan kriittisiä arvioita sähköpostiposteihin vastaamisesta, mutta vastaavasti nopeasta reagoinnista sosiaalisen median nostoihin, laitoin viestin Twitteriin, jota kautta homma sitten edistyikin melko nopeasti, eli noin 10-12 tuntia avunpyynnön lähettämisestä.

https://twitter.com/niittymaa/status/1285142143594639362?s=20

Kiinnostava asiakaspalvelukokemus oli myös se, että WHOOPin saavuttua oli mahdollista varata kalenterista aika ns. onboarding-puhelulle. Siinä asiantunteva asiakaspalvelija soitti sovittuun aikaan ja kävi parissa kymmennessä minuutissa läpi tärkeimpiä asioita ja yleisimpiä kysymyksiä. Varatesssani aikaa olin hieman skeptinen, että mahtaako puhelusta olla minulle iloa, mutta kokemus olikin varsin informatiivinen ja muutenkin mukava.

Yhteenveto

Ensireaktioni WHOOPista on varsin vaikuttunut ja positiivinen – omasta lähtötilanteesta huolimatta – tai ehkä juuri siksi. Sillä jos palautumiseni ja suorituskykyni olisi jo loistavalla mallilla, niin mihin minä sitten WHOOPia tarvitsisin?

En myöskään sulje pois sitä, että kokeilisin tulevaisuudessa vielä Ouraakin. Olen kuitenkin sen verran paljon tekki-intoilija, että jo pelkästään uuden teknologian testaaminen aiheuttaa minussa innostusta.

Jos yhden asian saisin tällä tiedolla WHOOPista kuitenkin toivoa, olisi se, että se olisi ollut käytössäni jo 25 vuotta sitten. 😀

Nyt voit lukea myös kokemuksistani WHOOPin kolmen käyttökuukauden jälkeen

Tilaa WHOOP oheisella linkillä ja saat yhden ilmaisen kuukauden sen käyttöön

https://join.whoop.com/#/8A7C12

Tiedoksi: Tiedän, että erilaiset sydämen sykettä mittaavat ja tulkitsevat kuluttajalaitteet eivät ole lääketieteen näkökulmasta tuloksiltaan riittävän luotettavia suorituskyvyn tai unen laadun mittaamiseen. Koen kuitenkin, että laitteiden suurin arvo on se, että ne saavat ihmiset kiinnittämään enemmän huomiota valintojensa seurauksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje