fbpx
Mitä digitalisaatio mielestäni on?

Mitä digitalisaatio mielestäni on?

Tätä kirjoitusta ei ole kirjoitettu digitalisaatiosta jo mielestään kaiken tietäville, vaan sille hiljaisemmalle massalle, joka miettii, että mistä asiassa on oikeastaan kyse ja pitäisikö tämän koskettaa minua.

Lyhyesti ja ytimekkäästi voin sanoa heti alkuun, että asia koskettaa ihan jokaista ja päivä päivältä yhä enemmän. Lukemalla tämän blogin selviää miksi mielestäni näin on.

Digitalisaatio on oikeasti vasta ihan alussa

Katsaus Google Trendsiin paljastaa, että keskustelua digitalisaatiosta on käyty oikeastaan vasta muutaman vuoden ajan. Wikipedia tietää kertoa, että ilmiönä digitalisaatio on alkanut 80-luvulla kotitietokoneiden alkaessa yleistyä, mutta täsmällisesti digitalisaatio-termillä hakuja alkaa ilmestyä Googleen isosti heinäkuussa 2013.

Aiheena IT-kuplan aikaan digitalisaatio kiinnosti jo vuosituhannen alussa, mutta 2008 alkaneen talouskriisin seurauksena keskustelu aiheesta hämmentävästi hiipui. Jälkikäteen katsottuna kehitys on vähintäänkin erikoinen, sillä juuri silloin olisi pitänyt laittaa all-in tuotteiden ja palveluiden digitointiin ja digitalisointiin.

Tyypillisesti kuitenkin tiukkoina aikoina investoinnit jäädytetään ja kehitys tyssää. Näin myös kuulemani mukaan monessa yrityksessä tässä kevään 2020, kun Covid-19-pandemia yllätti ihmiskunnan täydellisesti. Tällä kertaa tilanne oli kuitenkin siitä poikkeuksellinen, että digitalisaation ohittaminen ei enää ollut mahdollista. Syynä yksinkertaisesti se, että ilman asiakkaan palvelua verkossa, kassavirta yksinkertaisesti loppui kuin seinään.

Eikä tilanne tosiaankaa ole vielä ohi; sillä monilla aloilla kestää vielä varmasti pitkään, ennen kuin asiakkaat löytävät takaisin – jos enää koskaan palataankaan entiseen.

Mitä digitalisaatio mielestäni on?

Digitalisaatiolle ei ole olemassa vakiintunutta määritelmää. Määrittelijöistä ei silti ole pulaa, sillä pelkästään suomenkieliselle täsmälliselle haulle ”mitä on digitalisaatio” löytyy Googlella melkein 1900 osumaa. Keskustelua hämmentää lisäksi se, että samasta aiheesta voidaan puhua myös digitointina. Joskus se onkin kuvaavampi termi, sillä varsinkin kun on kyse analogisen materiaalin muuttamisesta biteiksi, kyse on juurikin digitoinnista.

Itse määrittelen mielessäni digitalisaation palvelujen siirtämisenä kokonaan tai osittain verkkoon. Käytännössä kyse on usein toimintatapojen muuttamisesta niin, että palvelun kuluttamisen digitalisoitu prosessi ei vaadi kuluttajan fyysistä läsnäoloa palveluntarjoajan läheisyydessä.

Mikä on palvelun kuluttamisen digitalisoitu prosessi?

Palvelun kuluttamisen digitalisoitu prosessi näyttää ehkä monesta lukijasta vähän puisevalta. Ja pelkkänä tekstinä se taitaa sitä ollakin. Siihen kuitenkin kiteytyy mielestäni niin paljon kiinnostavaa, että olisi sääli jättää se käyttämättä puisevuutensa takia. Avaan siksi sen osasia hiukan tarkemmin ohessa:

  • Palvelun lähtökohtana on se, että se on olemassa täyttääkseen jonkin ihmisen tarpeen. Tarve voi olla mitä tahansa pankkiasioiden hoitamisesta parinvalintaan Tinderissä.
  • Kuluttaminen viittaa siihen, että palvelulle on kysyntää ja mitä enemmän kysyntää on, sitä enemmän tapahtuu kuluttamista. Tässä kohtaa digitaalisen markkinoinnin merkitys on usein ratkaiseva, sillä mitä useampi palvelun potentiaalinen käyttäjä tulee tietoiseksi mahdollisuuksistaan täyttää tarpeensa, sitä todennäköisemmin hän sitä kuluttaa.
  • Kun taas jokin on digitalisoitu, on se käytettävissä periaatteessa paikkariippumattomasti. Tämä ei silti ole aina se mitä halutaan, vaan esimerkiksi tietoturvasyistä palvelu voi olla suljettu järjestelmä, jolloin sen käyttö ei ole mahdollista internetin kautta.
  • Prosessi on havaintojeni mukaan sanana monille pelottava, sillä usein sen ajatellaan vähentävän yksilöllisyyttä ja ihmisen roolia tapahtumien ketjussa. Sanana prosessi on kuitenkin neutraali, mutta koska sitä käytetään usein negatiivissa yhteyksissä kuten ”prosessien tehostamisen seurauksena yritys X irtisanoo Y työntekijää”, kokee moni sen heti kuultuaan vastenmielisyyttä.

    Lopulta missä tahansa prosessissa kyse on kuitenkin vain tapahtumien ketjusta, jota pyritään tehostamaan kuluttajilta kerätyn tiedon pohjalta.
Kuvassa tiivistettynä palvelun kuluttamisen digitalisoitu prosessi
Visualisaatio siitä, mitä digitalisaatiossa tapahtuu liiketoiminnan näkökulmasta

Yhteenvetona

Uskon, että osa lukijoista kokee keskustelun digitalisaatiosta tulevan jo ulos korvista. Havaintojeni mukaan aihetta hyvin tuntevat inttävät kovaa, että digitalisaatiosta puhuminen 2020 on ihan tyhmää, koska kaikki mukamas on jo digitaalista.

Toisaalta taas ne, jotka eivät vielä ole ehtineet digijunaan kääntävät keskustelun päälaelleen ja kysyvät, että pitääkö kaiken olla digitaalista. Suurin osa ihmisistä on näiden kahden ääripään välissä ja toivottavasti tästä lyhyestä tiivistyksestä on apua, kun muodostaa käsitystä siitä, mistä digitalisaatiossa on kyse ja koskettaako se itse kutakin.

Alkuun pääset pohtimalla vastausta kysymykseen: vähentääkö se bisnestäni, tai onko se jopa haitallista, jos potentiaalinen tuotteen tai palvelun käyttäjä ei pääse fyysisesti luokseni.

Ja mikäli esimerkiksi korona-epidemian seurauksena huomasit, että liiketoimintasi myynti oli ongelmissa, kannattaa pohtia vakavasti, että miten voisit palvella asiakasta paikkariippumattomasti.

Sitä mielestäni on digitalisaatio.

Voit tilata APJ-blogin sisällöt uutiskirjeenä meiliisi

Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.


Aina Parempaa Johtajuutta 2020

#ainaparempaajohtajuutta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje