fbpx
Kirja-arvostelu: Järkytä avoimuudella

Kirja-arvostelu: Järkytä avoimuudella

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sain vihdoin luettua Aki Ahlrothin jo 2017 julkaistun kirjan Järkytä avoimuudella. Tiivistettynä kyse on kirjoittajan kokemuspohjaisesta johtamisen ohjekirjasta. Seuraavassa kerron hiukan mitä kirja piti sisällään, millaisia ajatuksia sisältö minussa herätti ja kenelle sitä suosittelisin.

Miksi luin teoksen?

Järkytä avoimuudella on kiinnostanut minua pitkään. Isolta osin varmasti koska Aki näkyy ja jakaa paljon juttujaan LinkedInissä. Tältä osin hän siis ainakin toimii kuten kirjassaan opettaa:

”Kun verkostoidut, muista antaa enemmän kuin otat.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, 21. asia kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

Akin Li-kirjoitusten perusteella uskalsin myös uumoilla, että miehellä pysyy kynä hyvin kädessä – ja tämän myös hänen kirjansa vahvisti. Kerronta ja kieli toimivat erinomaisesti koko kirjan ajan.

Prosessi joka kohdallani johti kiinnostuksesta lukemiseen, on myös hyvä esimerkki (henkilö)brändäyksen ja sosiaalisen myynnin voimasta: ole releventti, pysy mielessä ja ennen pitkää aika on otollinen. Jos aihe kiinnostaa enemmän, niin katso seuraavasta linkistä läpi koulutuspalveluni sosiaaliseen myyntiin ja henkilöbrändäykseen: https://jukkaniittymaa.com/social-selling-ja-henkilobrandays/

Järkyttääkö avoimuus?

Järkytä avoimuudella on nimensä mukaisesti oodi suoralle puheelle ja toiminnalle. Erityisen paljon Aki antaa raippaa korporaatioiden HR-käytännöille ja -osastoille. Myös johtajat saavat osansa kritiikistä ja hyvä niin, sillä kirjan sivuilla puututaan moneen johtamisen epäkohtaan.

Nykyisille ja tuleville johtajille erityisen hyvää antia ovat kirjan ”100 asiaa, jotka opin kantapään kautta”. Uskon, että sisäistämällä ne, on kenellä tahansa edellytykset toimia ainakin aavistuksen entistä parempana johtajana.

”Jos haluat saada tiimisi jäsenet kantamaan enemmän vastuuta itsestään ja työnsä tuloksista, ole valmis luopumaan kontrollista ja siirtämään heille päätösvalta omaan työhönsä liittyvissä asioissa.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, 40. asia kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

Johtajuuden ytimen tulkitsen Akista olevan mahdollisimman egotonta viestintää. Siihen hän kehottaa jokaista johtajaa panostamaan. Tästä olen enemmän kuin samaa mieltä, mutta entä onnistuiko Aki sitten järkyttämään minua avoimuudella?

Eipä oikeastaan.

Miksi en järkyttynyt Akin avoimuudesta?

Epäilen minua järkytykseltä suojanneen sen, että avoin ja suora kommunikaatio tulee itseltäni usein liiankin luonnostaan. On pikemminkin ollut iso duuni opetella ymmärtämään se, että iso osa ihmisistä ei halua puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Aki kuitenkin tiivistää kirjassaan hyvin avoimuuden hyödyt seuraavasti:

”Kerro asiat sellaisina kuin ne ovat. Totuus voi tehdä hetken kipeää, mutta epärehellisyys vie luottamuksen iäksi.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, 2. asia kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

Tämän allekirjoitan täysin: jos missä tahansa ihmissuhteessa kytee epäilyksen siemen, voi olla varma, että suhteesta ei koskaan synny kestävää ja kaunista. Luottamus on lopulta ihan kaiken kestävän ja kauniin perusta. Olen luottamuksen luomisesta kirjoittanut aiemmin seuraavassa (kirja-arvostelu jatkuu linkin jälkeen):

Kenelle kirja sopii?

Jos teos olisi ollut ensimmäisiä lukemiani aiheesta, olisin tosin voinut olla hyvinkin vaikuttunut – jos tuskin silti järkyttynyt. Nyt kuitenkin koin monessa kohtaa, että asiat olivat liiankin perusjuttuja ja tuttuja…

”Priorisoi tehtäväsi sillä perusteella, mikä on arvon tuottamisen kannalta kriittistä.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, 59. asia kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

”Älä koskaan pidä henkilöstön osallistumista itsestään selvänä. Vilpitön halu osallistua on luottamuksen ja kiitollisuuden osoitus työnantajalle.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, asia numero 13/100 kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

Osin tästä syystä uskallan kuitenkin suositella kirjaa jokaiselle johtajaksi haluavalle, alan opiskelijalle tai sellaiselle, joka haluaa päivittää omat johtajuuden työkalunsa 2010-luvulle.

”Päätä, haluatko tulla muistetuksi henkilönä, joka muuttui rohkeuden vai kriisin kautta. Koska muutosta ei voi estää, on viisainta muuttua jo silloin, kun se on mahdollista tehdä hallitusti.”

Aki Ahlroth, Järkytä avoimuudella, 68. asia kirjan listasta 100 asiaa jotka opin kantapään kautta.

Järkytä avoimuudella -kirjan sisällysluettelon voit ladata tästä linkistä ja ostaa esimerkiksi tästä linkistä.


Mikäli haluat sparrausta johtamisen saralta, tutustu nyt uuteen https://jukkaniittymaa.com/johdon-sparraus/ -palveluuni.


Jos taas haluat saada jatkossakin tietoa johtajuudesta ja sen kehittämisestä, niin tilaa blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi.

Voit lopettaa tilauksen koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *