fbpx
Kirja-arvostelu: Juu ei – pieni kirja priorisoinnista

Kirja-arvostelu: Juu ei – pieni kirja priorisoinnista

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...
(c) 2018 Saku Tuominen, Otava

Tämä kirja-arvostelu: Juu ei – pieni kirja priorisoinnista on tarkoitettu sinulle, joka koet elämässä olevan liikaa suorittamista, velvoitteita ja/tai ennen kaikkea kiirettä.

Luultavasti asioita, jotka vaivaavat ainakin jossain määrin jokaista johtajapositiossa toimivaa ihmistä. Tai miksei toki ketä tahansa muutakin, joka on huono sanomaan EI (tai kuten minä, taipuvainen kiinnostumaan ja innostumaan milloin mistäkin liiankin matalalla kynnyksellä).

Sakun syy kirjoittaa Juu ei

Kertomansa mukaan Saku Tuominen kehitti kirjassa esitellyn priorisointimallin aluksi vähentääkseen omaa kiirettään. Konkreettinen ongelma oli nopeammin täyttyvä, kuin tyhjenevä sähköpostilaatikko. Ilmiö, joka on varmasti tuttu itse kullekin työelämässä grindaavalle.

Grindaus: Saman asian tekemistä päivästä toiseen.

Urbaani sanakirja

Oma kokemukseni kiireestä

Kiire – tai ainakin sen tuntu – vaikuttaisi olevan nykytyöelämään kovakoodattu ominaisuus. Kalenteri tuppaa täyttymään kuin itsestään ja jos ei täyty, on ensimmäinen mieleen juolahtava ajatus se, että miksi myynti sakkaa?

Palautumisen merkitys tunnustetaan kyllä juhlapuheissa, mutta käytännön teot omassa ja organisaatioiden arjessa ovat usein jotain muuta.

Kiireily on myös se malli, mitä usein toistan, vaikka olen varsin tietoinen siitä, että negatiivisen kiireen aiheuttama stressi johtaa huonoihin päätöksiin ja sameaan ajatteluun. Varsinkin luova työ ottaa isosti hittiä kiireestä ja liiasta stressistä. Enemmän voit aiheesta opiskella vaikkapa tässä blogauksessani olevista videoista.

”Kiireisen ihmisen ei onnistu tehdä mitään hyvin. Mikään asia ei juurru syvälle mieleen, jota hajotetaan joka suuntaan. Se sylkee asiat ulos niin kuin ne olisi survottu sinne väkisin.”

Juu ei, Saku Tuominen, Otava 2018

Ongelma on siis varsin henkilökohtainen ja hyvin tiedostettu.

Juu ein juju

Juu ei on tiukkaan puristettu teos, ei siis mitään jenkkiliirumlaarumia. Kirjan lukee parissa tunnissa. Mutta se on vähän myöskin homman jujun: keskitytään oleelliseen. Siihen Saku on kehittänyt nelikentän, joka rakentuu seuraavista tekijöistä:

Nelikenttä piirretty kirjan pohjalta.

1. Iso ja kevyt

Mallin oikeassa yläkulmassa sijaitsee elämän suola, se mihin tähdätä. Tiivistettynä näin: ”hyvässä elämässä olennaista on tehdä merkityksellisiä asioita itselle tärkeiden ihmisten kanssa.”

2. Pieni ja kevyt

Oikeaan alakulmaan sujahtavat asiat, jotka ovat kivoja, mutta eivät (vielä) välttämättä kovin merkityksellisiä tai suuria seurauksiltaan. Asioita, jotka tekevät arjesta hyvällä tavalla yllätyksellistä ja rentoa. Mutta myös asioita, joista voi kasvaa isoja ja kevyitä.

3. Iso ja raskas

Vasemmassa yläkulmassa vaanivat ne elämän asiat, jotka tuntuvat tärkeiltä, mutta myös ahdistavilta. Toivomme, että ”kyllä se siitä” tai koska koemme, että emme saa tai voi epäonnistua. Nämä tekevät elämästä kurjan ja niihin kannattaa kehittää joko exit- tai korjaussuunnitelma.

4. Pieni ja raskas

Vasemmalla alhaalla lymyävät yhdentekevät kokoukset, pakkopullaksi muodostuneet harrastukset ja vaikkapa ei-inspiroivat ihmissuhteet. Hitaasti väsyttävää osastoa, joka jossain mielen sopukoissa perustellaan ajatuksella ”kyllä kai tän nyt kestää” – relevantti kysymys lienee kuitenkin, että onko pakko? (Joskus toki on, se on elämää; sen Sakukin tunnustaa.)

Menemättä tarkemmin siihen, miten toimia tai tunnistaa tarkemmin nelikentän elementit (sitä varten kannattaa lukea ko. kirja), on seuraava lainaus kuitenkin hyvä nyrkkisääntö:

”Jos jokin asia ei tunnu isolta ja kevyeltä, vaan jatkuvasti pieneltä ja raskaalta, se todennäköisesti tarkoittaa, ettei se ole sinua varten.”

Juu ei, Saku Tuominen, Otava 2018

Kalenteri kertoo arvosi

Väliotsikko edellä ei ole Sakun kirjasta, mutta summaa kuitenkin paljon kirjan sisältöä. Jo Seneca pohti rapiat 2000 vuotta sitten, että ”emme saa elämää lyhyenä, mutta teemme siitä lyhyen. Meillä ei ole pulaa elämästä, vaan käytämme sitä tuhlaillen.”

Hyvä elämä vaatiikin tietoisuutta, läsnäoloa ja myös jatkuvaa huolenpitoa, sillä kuten Saku osuvasti toteaa ”iso ja kevyt ei pysy sellaisena, ellei siitä pidä hyvää huolta. Tämä ei onnistu, ellei elämässä ole tilaa. Tilan luominen vaatii jostain kieltäytymistä ja luopumista.”

Lopuksi kappale läsnäolon voimasta

En ylläty, kun Tuominen lopuksi ottaa esille meditaatiotapansa. Alusta asti kieli ja kerronta viittaa ymmärrykseen läsnäolon voimasta. Lisäksi moni kirjan lainauksista ja ajatuksista ammentaa buddhalaisuudesta tai antiikin kreikan filosofeilta.

Olen itsekin kokenut meditaation äärimmäisen hyvänä ja tärkeänä tapana saada kirkkautta ajatteluun. Harmillisesti se on vain jäänyt pienemmälle roolille elämässäni. Kiireen takia. Melko ironista. Koitan kuitenkin parantaa tapani ja palauttaa päivittäisen meditaatiorutiinin, aiheesta voit lukea lisää tästä blogauksestani.

Yhteenveto: Juu ei

Juu ei, pieni kirja priorisoinnista yllätti minut positiivisesti. Olen lukenut useamman kymmenen erilaista self help –teosta ja tunnustan, että pelkäsin tämän olevan samaa huttua eri ämpärissä.

Olin sekä oikeassa että väärässä. Oikeassa siksi, että moni ajatus on tosiaan tuhansia vuosia vanha, mutta nyt vain perusteltu tieteellä. Väärässä siksi, että Saku onnistuu tiivistämään oleellisen erittäin hyvin. Ehkä paremmin kuin muut tähän mennessä.

Pienenä kritiikkinä (jonka selvästi myös kirjoittaja itse tiedostaa) sanoisin, että kyse on lopulta varsin elitistisestä ongelmasta. Myös kun monet kirjan esimerkit pyörivät läsnäolevan kokkailun, hyvien viinien, purjelaivan omistamisen tuskan tai Italian kesäasunnon retriittien ympärillä, pidän mahdollisena, että kirja saattaa käydä nyppimään joitain lukijoita. Ainakin jos kiireestä huolimatta pitää miettiä, saako puhelinlaskun maksettua tai onko varaa makaroniin.

Kirjan voi ostaa esim. tästä tai sitten lukea Storytellistä. Mikäli haluat tietää mikä se on, lue blogaukseni eri ääni- ja e-kirjapalveluista tästä.


Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi.

Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje