Pikatesti digitaalisen myynnin tueksi
Kahlaan viikossa läpi varmasti kymmeniä, joskus jopa satoja suomalaisten yritysten verkkosivuja. Se mikä minua isossa osassa varsinkin b2b-sivustoja hämmentää on se, että kuinka vaikea on saada selville mitä yritys X oikein myy. Mietin usein, että miksiköhän ostamisesta on tehty vaikeaa?
Ennen arvaustani esittelen kuitenkin helpon tavan tarkistaa, että onko oma peli kunnossa vai vaatiiko se jumppaa? Ja jos oma aika tai muut syyt eivät riitä jumppaan, niin minulle voi aina laittaa meiliä jukka@sherpa.fi ja katsotaan yhdessä, että mistä teissä oikein olikaan kyse. Usein nettisivut ovat vain jäävuoren huippu ja viestikärkien terävöittäminen auttaa kaikessa myynnissä ja markkinoinnissa.
5 sekunnin käytettävyystesti
Ei siis vaadi vuosien digimarkkinoinnin kokemusta tehdä kevyt koeponnistus vaikka omalla saitilla. Eli toimi seuraavasti:
Näytä firman saitin etusivua/HERO-aluetta[1] ilman logoa[2] 5 sekuntia 5-10 kohderyhmän edustajalle (jotka eivät tunne yritystäsi) ja kysy kaksi kysymystä:
- Mitä sivuston yritys tekee?
- Mitä yritykseltä voi ostaa?
Kerää sitten tulokset ja käy ne läpi asianmukaisella porukalla. Tuloksia tarkastellessa avainhavainto on, että kuinka moni kohderyhmän edustajista osui oikeaan vastauksissaan. Jokainen organisaatio asettaa toki itse tavoitteensa, mutta ainakin minua ahdistaisi ajatus tyytyä muuhun kuin kiitettävään kokemukseen.
Jos ja kun viestejä pitää sitten jumpata, niin toista testi aina uudelleen sisällön päivittyessä.
HUOM! testiyleisö pitää uusia jokaiseen kyselyyn, sillä muuten testi alkaa tuottamaan liian hyviä tuloksia. Testaamisessa kannattaa olla niin rehellinen, että tuloksien lukeminen sattuu ainakin aluksi.
Seuraavassa videossa edellä kuvattu on myös hyvin ja napakasti tiivistettynä. Suosittelen käyttämään 2:31 siihen ja lukemaan sen jälkeen tämä blogaus loppuun:
Mistä digimyynnin kompurointi sitten usein johtuu?
Tiedän, että joskus oma asiantuntijuus voi estää yksinkertaistamisen. Tai sitten lähestytään vaikean kautta, koska ajatellaan, että näin kommunikoidaan omaa erinomaisuutta. Tai pelätään, että yksinkertainen asian esitys etusivulla on jotenkin noloa. [3]
Samat tekijät aiheuttavat muuten usein sen, että ei uskalleta kirjoittaa vaikkapa blogia. Toisin sanoen pelätään, että mitä ne muut alan asiantuntijat sitten meistä ajattelevat.
Nämä harhat ja pelot ovat kuitenkin lähes aina vääriä tapoja lähestyä tuotteen tai palvelun myymistä, sillä siellä funnelin yläpäässä saa ja kuuluu olla mahdollisimman helppo. Ihan luvalla.
Ja kuten alussa jo totesin, niin jos tarvitset apua viestien yksinkertaistamisessa, markkinoinnissa ja myyntiä tukevassa luovassa suunnittelussa, niin laita sähköpostia jukka@sherpa.fi ja laitetaan homma sherpojen kanssa kuntoon.
[1] HERO-alue on tyypillisesti etusivusi yläosassa oleva iso kuva tai video, jonka kävijä näkee ensimmäisenä sivustolle tullessaan.
[2] Firman logo voi kannattaa poistaa näkymästä siksi, että minimoidaan jo olemassa olevan brändin vaikutus. Sen tutkiminen ja vahvistaminen on ihan oma juttunsa.
[3] Joskus kuulee sanottavan, että on myös liiketoimintoja, jotka vain ovat liian vaikeita tiivistettäväksi. En usko tätä, sillä vaikka viesti vaatisikin ammattisanastoa, on se kyettävä kertomaan kohderyhmälle tyyliin 1-2 lauseella.
Tästä linkistä voi muuten kokeilla 5 sekunnin esimerkkitestiä selaimessa.
Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi.
Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.
Aina Parempaa Johtajuutta 2019
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com