fbpx
Kirjavinkkejä: Measure What Matters, Powerful ja Prediction Machines

Kirjavinkkejä: Measure What Matters, Powerful ja Prediction Machines

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Tavoitteenani on lukea tai kuunnella tänä vuonna 50 kirjaa. Projekti #50kirjaa eteneekin kohtuullisesti aikataulussa ja olen nyt puolivälissä, eli 25 kirjaa on takana. Sen kunniaksi ajattelin esitellä kolme viimeksi kuuntelemaani, sillä ne ovat olleet poikkeuksellisen hyviä ja ansaitsevat siksi pienen mainoksen. Nämä kirjat “Measure What Matters”, “Powerful” ja “Prediction Machines” ovat myös tavalla tai toisella erittäin hyödyllisiä jokaiselle johtamisesta kiinnostuneelle.

Ja jos haluat lisätietoa eri äänikirjapalveluista, niin voit lukea niistä tästä blogauksestani.

Measure What Matters, John Doerr, 2018

Kansikuva: Measure What Matters
Voit ostaa kirjan Amazonista klikkaamalla kuvaa.

Kuuntelin John Doerrin loistavan kirjan Measure What Matters: OKRs: The Simple Idea That Drives 10x Growth nyt toistamiseen, niin hyödylliseksi sen koen.

Tiivistettynä Measure What Matters esittelee mm. Googlella ja Intelillä käytössä olevan OKR-työkalun, jonka ainut tehtävä on tehdä organisaation toiminnasta systemaattisesti tavoitteeseen ohjautuvaa.

OKR on lyhenne sanoista Objectives and Key Results

Melko napakan teoriaosuuden lisäksi kirjassa on paljon case-esimerkkejä. Nämä case-esimerkit kuvaavat erilaisia organisaatioita ja ennen kaikkea sitä, miten OKR-työkaluna on auttanut keskittymään liiketoiminnassa oleelliseen, oli kyse sitten tuotekehityksestä, markkinoinnista tai HR:stä.

Jos minun pitäisi suositella vain yhtä kirjaa uudelle johtajalle tai esimiehelle, suosittelisin tätä. Perusteeni on se, että OKR:ät auttavat selkeyttämään sitä mitä pitää tehdä, että kassaan tulee enemmän rahaa kuin sieltä menee ja focus pysyy oikeissa asioissa.

Miinuspisteen kirja saa siitä, että paikoin tyyli on hieman jaaritteleva ja varsinkin case-esimerkit olisivat mielestäni kaivanneet napakoittamista: 9/10

Powerful, Patty McCord, 2018

Kansikuva: Powerful
Voit ostaa kirjan Amazonista klikkaamalla kuvaa.

Powerful on Netflixin HR-johtajan Patty McCordin muistelmateos siitä, kuinka DVD-suorapostitusfirmasta tuli maailman johtava Video-On-Demand-alusta. Powerful: Building a Culture of Freedom and Responsibility ei ole pituudella pilattu, eli äänikirjana tämän kuunteli tuplanopeudella reilussa parissa tunnissa ja sopii siksi mukavaksi välipalaksi esimerkiksi päivittäisille työmatkoille.

Kirja on myös hyvä kuvaus digitalisaation vaikutuksista ja siitä, miten muutos voidaan kääntää voitoksi. Mutta ei tuo muutos Netflixilläkään tapahtunut helpolla, vaan on vaatinut sekä vaikeita päätöksiä, paljon rahaa, että myös kristallinkirkkaan vision ja mission.

McCord lähestyy muutosta pitkälti HR:än kautta ja menee jopa niin pitkälle, että toteaa onnistuneen rekrytoinnin olevan johdon tärkein tehtävä. Ihan kaikki esitellyt toimintamallit eivät varmaankaan istu Suomen lainsäädäntöön, mutta ymmärrän kyllä Netflixin tavan toimia, sillä kun halutaan olla MAAILMAN paras alalla, ei silloin ole mahdollisuutta tyytyä keskinkertaisuuteen.

Powerful herätti paikoin ristiriitaisia tunteita, mutta ehkä juuri siksi se olikin niin kiinnostava ja suositeltava kirja. Koska en tiedä miten olisin kirjoittanut kirjan paremmin tai olisinko kaivannut jotain lisää, ansaitsee kirja: 10/10

Prediction Machines, Ajay Agrawal & Joshua Gans & Avi Goldfarb, 2018

Kansikuva: Prediction Machines
Voit ostaa kirjan Amazonista klikkaamalla kuvaa.

Vinkkini on, että jos luet yhden kirjan tekoälystä, lue tämä kirja. Prediction Machines: The Simple Economics of Artificial Intelligence on erittäin konkreettinen ja ymmärrettävä kuvaus siitä, mitä ihan oikeasti tekoäly tarkoittaa nyt ja tulevina lähivuosina. Kirja ei mene liiaksi tekniseen tai eettiseen keskusteluun, vaan keskittyy bisneslähtöisesti siihen, mitä big data, koneoppiminen ja ennustavat algoritmit tarkoittavat esimerkiksi verkkokaupalle.

Olen itse perehtynyt asiaan jo sen verran, että en osaa arvioida kuinka sujuvaa lukeminen on terminologiaa tuntemattomalle, mutta onneksi olen aiemmin kirjoittanut tekoälyn laajennetun perussanaston, jonka voit opiskella täältä.

Henkilökohtaisesti uskon, että tekoäly tulee muuttamaan maailmaa vielä enemmän kuin internet ja siksi en voi kuin vahvasti kehottaa lukemaan Prediction Machinesin.

Sarjassaan 10/10


Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi.

Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje