Meditointi ja mindfulness
Olen pitkään miettinyt, että onko minun kannattavaa kirjoittaa otsikon aiheesta oma postauksensa. Tiedän, että osa suuresta yleisöstä saattaa kokea meditoinnin ja mindfulnessin outona hörhöilynä, mutta ehkä juuri siksi tämä blogaus ansaitsee tulla julkaistuksi; vääriä luuloja poistamaan.
Mistä meditaatiossa ja mindfulnessissa on kyse?
Timothy Ferris mainitsee kirjassaan “Titaanien työkalut”, että noin 80% maailman huippujohtajista harjoittaa tai on harjoittanut jollain tasolla mindfulnessia.
Kyse ei ole mistään hölynpölystä tai “homeopatiasta”, vaan laajasti tutkitusti hyvinvointia edistävistä harjoitteista. Meditoidakseen ei tarvitse tunnustaa mitään uskontoa, asettaa itseään mystisiin asentoihin, polttaa suitsukkeita tai edes miettiä moisia, jos niihin ei ole kiinnostusta.
Yksinkertaistettuna meditaatio ja mindfulness ovat usein käytännössä sama asia, mutta tarkemmin ilmaistuna mindfulness (eli tietoinen läsnäolo) on yksi meditaation muodoista. Muita meditaatiotapoja ovat esimerkiksi jooga, tantra, body scannit, ohjatut mielikuvamatkat, mantrojen resitointi ja niin edelleen.
Meditaation hyötyjä ja “haittoja”
Meditaatio ei ole hopealuoti kaikkea pahaa vastaan, mutta siitä on tutkitusti (n=3320) [1] hyötyä mm. seuraavissa elämän haasteissa:
- ahdistuksen ja masennuksen helpottaminen
- kivun lieventyminen
- stressin vähentyminen
- henkinen hyvinvointi
Jonkinlaisena nurjana puolena voidaan mainita se, että säännöllistä meditaatiota (lähes aina) seuraava henkinen kasvu saa myös kyseenalaistamaan oravanpyörässä juoksemista.
Edellä linkkaamani kirjoitus käsittelee löydöstä, jonka mukaan meditointi voi vähentää ihmisten työmotivaatiota – sen vaikuttamatta suorituksen laatuun. Tämä on muuten hämmentävä löydös, sillä se sotii motivaatioteorioita vastaan (lyhyesti: parempi motivaatio johtaa parempaan suoritukseen).
Oma sisäinen matkani
Oma historiani meditoinnin parissa alkaa teini-iästä, jolloin harjoitin jonkun tovin body scan -tyyppistä meditaatiota. Melko pian kuitenkin meditointi unohtui muiden “tärkeiden” asioiden jalkoihin, kunnes noin 2010 kiinnostuin aiheesta uudelleen. Halusin silloin vähentää stressiä ja aloinkin meditoida päivittäin.
Tämän jälkeen jatkoin päivittäistä meditointia vielä muutaman vuoden, kunnes 2014-2015 harjoittaminen vähentyi. En vain enää kokenut entistä vastaavaa tarvetta.
Nykyään meditoin muutaman kerran kuussa ja pikemminkin silloin, kun mieli on tyyni – kun ennen hain mielelle tyyneyttä ja rauhaa meditaatiosta.
Kenelle meditaatio ei sovi?
Kaikille meditaatio ei sovi, tämän olen vuosien varrella ymmärtänyt. Toisten sisällä kun on piilossa liikaa kaikkea käsiteltävää, jonka nouseminen pintaan voi kääntyä tarkoitusta vastaan. Silloin terapia lienee parempi tapa aloittaa matka minuuteen.
Mutta jos/kun pahimmat möröt on selätetty, niin meditaatiolla voi olla koko elämänkatsomusta muuttava ja -laatua parantava voima – niin kävi minullekin. Sillä vaikka en enää ole fanaattinen aiheesta, niin tunnen vaikutukset elämässäni edelleen.
Miten pääset alkuun?
Alkuun meditaatiossa pääsee tosi helpolla:
- otat mukavan asennon rauhallisessa paikassa
- kirjoitat esimerkiksi Spotifyyn tai YouTubeen hakusanaksi “guided meditation”
- valitset sinulle sopivan meditaation
- suljet silmäsi
- ja alat kuunnella.
Tarjolla on myös hyviä kädestä pitäen ohjaavia sovelluksia, joista laadukkain testaamani on Headspace. Ko. sovelluksen kokeileminen on ilmaista ja suosittelen kyllä testaamaan. Ilmaiseksi jaetuissa ohjatuissa meditaatioissa äänityksen laatu on usein valitettavan heikko, ja ainakin minulle, se saattaa estää keskittymästä itse asiaan.
Lopuksi toivotan vielä hyvää sisäistä matkaa, jos sille päätät lähteä. Olisi myös kiva kuulla omista kokemuksistasi meditoinnin parissa kommenteissa!
[1] After reviewing 17,801 citations, we included 47 trials with 3,320 participants. Mindfulness meditation programs had moderate evidence to improve anxiety [ ES 0.38 (CI 0.12 to 0.64) at 8 weeks; ES 0.22 (0.02 to 0.43) at 3–6 months], depression [ES 0.30 (0.00 to 0.59) at 8 weeks; ES 0.23 (0.05 to 0.42) at 3–6 months] and pain [ES 0.33 (0.03 to 0.62)], and low evidence to improve stress/distress and mental health-related quality of life.Lähde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4142584/
Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi. Tilauksen lopettaminen on mahdollista koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.
Aina Parempaa Johtajuutta 2019
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
Ota yhteyttä: jukka@jukkaniittymaa.com