fbpx
Kirja-arvostelu: Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin

Kirja-arvostelu: Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin

"Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin" kirjan kansi.
Kirjan kansi.

Sain kuunneltua Storytellissä fyysikko ja kosmologi Stephen Hawkingin viimeiseksi jääneen kirjan ”Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin”. Ja jos nyt mietit, että miten ihmeessä tämä liittyy johtajuuteen, niin olen ehdottomasti sitä mieltä, että paljonkin! Johtajuuteen kun liittyy mielestäni vastuu käsitellä myös niitä asioita, jotka eivät ole helppoja tai edes kivoja.

Totuus on, että tämän planeetan pelastamiseksi tarvitaan johtajuutta kaikilla tasoilla.

We believe that inspiring and equipping business leaders who want to make the world a better place is the single most effective way in which we can make an effect on the whole society at large.

– Nordic Business Forum, yrityksen missio ja arvot

Erityisesti niiden joilla on resursseja, tulee tehdä kaikki voitava, sillä muuten homma on game over tällä vielä toistaiseksi niin kauniilla planeetalla.

Disclaimer: Kirja-arvostelun, tai ehkä pikemminkin yhteenvedon, lisäksi tämä blogaus sisältää myös omia mielipiteitäni, jotka ovat pitkälti linjassa Hawkingin kanssa.

Suuret kysymykset

Kirja käsitteli nimensä mukaisesti ihmiskunnan suuria kysymyksiä, kuten mm. onko lajillamme tulevaisuutta, mitä tekoälyä kehittäessä kannattaisi ottaa huomioon, mitä ilmastonmuutos tuo tullessaan (spoiler: suurin piirtein samanlaiset olosuhteet kuin Venuksella), miten maailmankaikkeus on saanut alkunsa, onko maailmankaikkeudessa muualla elämää ja onko Stephenin mielestä Jumalaa olemassa.

Yksi paljon sivuja saanut aihepiiri olivat luonnollisesti mustat aukot, sillä näiden tutkimisesta Hawking lienee saanut eniten näkyvyyttä myös viime vuosina. Hän onkin kehittänyt Hawkingin säteilyn teorian, jolla kuvataan se, että mustasta aukosta on mahdollista paeta energiaa.

Kuvassa Stephen Hawking
Stephen Hawking sairasti kymmeniä vuosia vaikeaa ALS-tautia, mutta se ei estänyt häntä olemasta sekä isä että huipputiedemies. Kuva: Dennis Van Tine

FYI: Loppukirjoitus sisältää jonkinlaisia sisällöllisiä paljastuksia, mutta itse en koe, että nämä pilaisivat lukukokemusta. Tämä kuitenkin tiedoksi.

To boldly go where no man has gone before

Kirjailija mainitsee monessa kohtaa olevansa optimisti, mutta käytännössä se tarkoitti sitä, että hän näkee ihmislajin tulevaisuuden jo avaruudessa.

Maan ongelmiin hänen mielestään heräämme liian hitaasti ja vasta sitten kun on jo myöhäistä – näin jopa saattaa olla jo käynyt.

Jääkarhu kuolemassa nälkään
Ilmastonmuutoksen seurauksena jäätiköt sulavat. Tällä on monia katastrofaalisia seuraksia.

Suurimpina uhkina Hawking näkeekin ilmastomuutoksen ja toisaalta myös globaalin ydintuhon, joka voisi syntyä esimerkiksi terroristien tai jonkin epävakaan valtion toimesta.

Puhe kestävästä kehityksestä ja ilmastonmuutoksesta lisääntyy toki koko ajan ja hyvä niin. Käytännön teot laahaavat kuitenkin pahasti perässä: Jokainen kokee omaksi oikeudekseen nauttia elämänsä luksuksesta ja jo nyt moni kokee paasauksen ilmastonmuutoksesta väsyttävänä, syyllistävänä tai mikä hulluinta: hölynpölynä. Oma surullinen lukunsa ovat vielä ne, joiden mielestä mitään ei edes kannata yrittää, koska ”ne muut” eivät kuitenkaan tee mitään.

Mitä meidän pitäisi tehdä?

Olen blogissani aiemminkin pohtinut tätä kysymystä, enkä ole vielä keksinyt vastausta. Toisaalta se on aika kohtuuton vaatimus asettaa itselleen, sillä tätä ei kyennyt ratkaisemaan käytännössä edes Hawking, joka haudattiin Sir Isaac Newtonin ja Charles Darwinin rinnalle.

Stephen Hawking ehdotti kirjassaan kyllä konkreettisesti merkittäviä panostuksia mm. avaruusmatkailun vauhdittamiseen; tämä mahdollistaisi lajimme tulevaisuuden muualla maailmankaikkeudessa.

SolarChip-aluksen visualisointi
Visualisointi Nasan ja Stephen Hawkingin kehittämästä StarChip-aluksesta, jonka olisi mahdollista matkata 20-30 vuodessa lähimmälle aurinkokuntamme ulkopuoliselle planeetalle, Proxima Centauri b:lle.

Muita tapoja torjua ilmastonmuutosta olisivat hänen mielestään fuusioenergian valjastaminen mahdollisimman nopeasti ja sähköautojen laajamittainen käyttöönotto.

Itse olen mainituista samaa mieltä, jos ensimmäisessä vaiheessa näkisin tärkeäksi myös kvanttitietokoneet ja supertekoälyn kehittämisen. Näissä piilevät toki omat riskinsä, mutta myös enemmän mahdollisuuksia kuin siinä, että supertekoälyä ei kehitettäisi.  Supertekoäly voisi ratkaista asioita tavalla, jota meidän kapasiteettimme ei vain pysty tekemään.

Mitä sinusta pitäisi tehdä pelastaaksemme tämän kauniin sinisen planeettamme? Kirjoita ajatuksesi kommentteihin. Kiitos!


Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi. Tilauksen lopettaminen on mahdollista koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

Ota yhteyttä: jukka@jukkaniittymaa.com

2 Replies to “Kirja-arvostelu: Lyhyet vastaukset suuriin kysymyksiin”

  1. Ilmastonmuutokseen vaadittavat toimet ovat niin ikäviä, etten valitettavasti usko riittävän monen ihmisen tarttuvan toimeen. Tärkeintä olisi vähentää kulutusta eli käytännössä laskea elintasoa. Ihminen on liian mukavuudenhaluinen olento tehdäkseen tätä suuressa mittakaavassa.
    Toinen olisi syntyvyyden radikaali vähentäminen globaalisti. Tämäkään ei tule tapahtumaan. Kehittyneissä maissa se johtaa eläkepommiin ja talouden ongelmiin, kehitysmaissa puolestaan lapset ovat usein (valitettavasti) olennainen osa työvoimaa.
    Ilmastonmuutoksen torjumiseen tarvittava teknologia ja keinot ovat olemassa, ne pitäisi vain ottaa käyttöön. Asenteiden ja lyhytnäköisyyden lisäksi pahin este taitaa olla kvartaalitalous. Teknologiaan investointi ja uudet toimintatavat laskevat ehkä hetkellisesti tuottavuutta, vaikka tuovat pitkällä tähtäimellä valtavia säästöjä/tuloksia. Pitkän tähtäimen tuloksista vain ei ketään palkita.

    1. Kiitos Lasse erittäin tarkkanäköisestä kommentista. On totta, että työkalut on olemassa, mutta valitettavasti yksilön kyky toteuttaa suurempaa hyvää ei ole kaksinen. Tästä johtuen uskon, että todellinen muutos tapahtuu vain rajoittamalla asioita lainsäädännöllä. Tästä tuoreimpana esimerkkinä vaikkapa muovipillien kieltäminen EU:ssa: https://yle.fi/uutiset/3-10710316 – vastaavia päätöksiä vaaditaan ja paljon; ainakin jos halutaan tämä planeetta pitää elinkelpoisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje