Kirja-arvostelu: Laiskat alaiset ympärilläni
Tämä kirja-arvostelu: Laiskat alaiset ympärilläni on jatko-osa aiemmin kirjoittamalleni “Idiootit ympärilläni” -blogaukselle. Siinä käsittelen tarkemmin DISA-mallia, johon Eriksonin ”idiootit”-konsepti perustuu. Voit lukea aiemman blogaukseni tästä linkistä.
Laiskat alaiset ympärilläni
Kuten kirjan nimestä voi päätellä, osaa Thomas Erikson totisesti provosoivan otsikoinnin taidon. Ja mikäli tuota otsikoinnin konseptia ei vielä ole hiffannut, niin kyse on käänteisestä tavasta houkutella lukija kirjan pariin: eli jos ja kun huomaa pohtivansa muiden olevan idiootteja, on syytä tarkastella omaa käyttäytymistään.
Tiivistettynä “Laiskat alaiset ympärilläni” on oikeastaan ihan viihdyttävä kokoelma työelämän tilanteita ja sattumia. Toisin sanoen, kun vaikka punainen haluaa nopeita tuloksia, on nopeuden mukana tuoma muutos myrkkyä vihreälle persoonallisuustyypille. Eli asia on ihan samaa kuin mitä ”Idiootit ympärilläni” jo esitteli, mutta uusin esimerkein.
“Laiskat alaiset ympärilläni” toiminee myös itsenäisenä teoksena runsaiden esimerkkiensä ansiosta, mutta värien sisällöt ja toimintamallit aukeavat varmasti paremmin jos “Idiootit ympärilläni” on luettuna ennen.
Onko kirjasarjan heikkous sittenkin sen vahvuus?
Eriksonin käyttämää DISA-mallia vaivaa toki edelleen jäätävä yksinkertaistaminen, tätä käsittelin tarkemmin edellisen kirjansa arvostelussa, mutta toisaalta; kun puhutaan suurelle yleisölle tarkoitetusta opuksesta, niin onko yksinkertaistaminen sittenkin tarpeen?
Sillä jos mietin vaikkapa Reissin motivaatioprofiilia, joka analysoi motivaattoreita 16 eri janalla, on se huomattavasti haastavampi työkalu itsereflektioon – muiden analysoinnista puhumattakaan. Tällöin saattaako olla, että DISA-malli onkin tyhjää parempi?
Toki jos haluaa oikeasti selvittää miten itse tai tiimi pelaa, niin RMP on täsmällisempi, mutta myös maksullinen: yksi testi maksaa 2-300 euroa. Tähän ei välttämättä löydy joka firmalta budjettia, ja omasta pussista summa voi tuntua liian suurelta itsetuntemuksesta. Itselleni olen tämän Reissin motivaatioprofiilin teettänyt, siitä voitkin lukea enemmän täältä (tuolta löytyy myös alennuskoodi RMP-testin teettämiseen motivaatiovalmentajan opastuksella).
Kirjan loppupuolella Erikson myös itse alkaa puhua motivaatiotekijöiden tärkeydestä ja mietinkin, että mahtaakohan sillä pohjustaa jotain tulevaa kirjaansa? Luulisi näet, että tämä idiootit-lähestyminen alkaisi olla jo loppuun kaluttu, mutta nähtäväksi jää…
Yhteenvetona
Kuuntelin “Laiskat alaiset ympärilläni” Storytellistä ja tunnustan, että yllätyin positiivisesti. Kirjan esimerkit olivat tunnistettavia ja viihdyttäviä, ja uskon, että monelle uraansa aloittevalle esimiehelle tai johtajalle tämä helposti nautittava (ääni)kirja voi olla ihan hyvä lukea.
Missään nimessä lukemista ei tietenkään kannata lopettaa tähän, sillä johtamisesta on kirjoitettu paljon ja hyvin. Olen blogissani arvostellut muutaman kirjan aihepiiristä ja suosittelen tutustumaan ainakin niistä näihin:
- https://jukkaniittymaa.com/2018/12/08/johtajuuden-viisi-tasoa/
- https://jukkaniittymaa.com/2019/02/02/mita-on-valmentava-johtajuus/
- https://jukkaniittymaa.com/2018/07/08/kirja-arvostelu-johtajuuden-ristiriidat/
- https://jukkaniittymaa.com/2017/11/11/kirja-arvostelu-hyvat-tyypit-temperamentti-ja-tyoelama-99100/
- https://jukkaniittymaa.com/2017/09/23/kirja-arvostelu-up-the-organization-90100/
Lisäksi suosittelen lukemaan ainakin Risto Siilasmaan kirjan “Paranoidi optimisti” ja Matti Alahuhdan “Johtajuus” -teoksen – uskon, että nämä kaksi viimeksi mainittua ovat suomalaisen johtamiskirjallisuuden tulevia klassikkoteoksia.
Muista: “readers are leaders!” eli mukavia lukuhetkiä!
Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi. Tilauksen lopettaminen on mahdollista koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.
Aina Parempaa Johtajuutta 2019
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
Ota yhteyttä: jukka@jukkaniittymaa.com