fbpx
Vinkit LinkedIn-käyttöön

Vinkit LinkedIn-käyttöön

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Johdanto

Johtaja, asiantuntija tai myyntihenkilö kohtalon armosta: mietitkö mitä LinkedInissä oikein tapahtuu nykyään? Et kuitenkaan tiedä miten hypätä mukaan tai aktivoitua. Ja mitä siellä saa, kannattaa tai uskaltaa tehdä? Tätä pimentoa valaisemaan kirjoitin seuraavan postauksen “Vinkit LinkedIn-käyttöön”.

Jos haluat ohittaa loppujohdannon ja taustoituksen ja hypätä suoraan vinkkeihin, niin klikkaa tästä.

Ei ole mikään suuri salaisuus, että sosiaalisen median kommunikaation merkitys kasvaa jatkuvasti myös työkontektissa: oli kyse sitten johtamisesta, oman asiantuntemuksen kehittämisestä tai myynnistä.

Ja vaikka OP:n entinen johtaja Reijo Karhinen puhuukin seuraavassa lainauksessa Twitteristä, koen saman pätevän kasvavissa määrin myös LinkedIniin varsinkin b2b-puolella.

”Johtajalta tullaan vaatimaan yhä avoimempaa ja välittömämpää viestintää. Sosiaalinen media tuo kabinettikeskustelut Twitteriin ja vähentää sisäisen viestinnän tarvetta. Hyvä niin: kaikilla on oikeus varautua ja vaikuttaa työn ja yhteiskunnan muutoksiin. Onko olemassa enää organisaatioita, joiden kannattaa pysyä hiljaa ja kaventaa näin omaa vaikutusvaltaansa? En usko. Keskustelua tulevaisuudesta käydään riippumatta siitä oletko sinä mukana vai et.”

Reijo Karhinen, Bonfire 15.6.018

Omaa Li-historiaa

Edellisen jatkoksi pieni katsaus omaan LinkedIn-historiaani jos ei muuta, niin antamaan jonkinlainen näkymä siitä, millaisella kokemuksella tämän blogauksen kirjoitan.

 • Liityin LinkedIniin 18.4.2008
 • Löydät minut: https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
 • Aktiivisesti aloin kirjoittamaan ja kommentoimaan vuoden 2016 aikana. Tätä ennen LinkedIn oli lähinnä pölyttynyt netti-CV.
 • Laajimmalle levinneet yksittäiset postaukseni ovat tavoittaneet noin 100 000 näyttöä kpl ja
 • kaiken kaikkiaan keränneet tuhansia ja taas tuhansia tykkäyksiä ja kommenteja.
 • Kuukaudessa profiilissani vierailee keskimäärin 2-300 ihmistä, määrä on suoraan verrannollinen aktiivisuuteni kanssa

 • SSI (eli Social Selling Index on arvo, jolla LinkedIn mittaa “hyvyyttäsi”) elää myös aktiivisuuden mukana, tällä hetkellä ollen SSI 77 / Top 1% Industry / Top 3% Network. Korkeimmillaan SSI:ni on tainnut olla 82 tai 84. En juuri seuraa kyseistä arvoa, sillä en ole siitä huomannut hyötyä tai saanut sen nousemisesta kiksejä.
 • Voit tsekata oman SSI-lukusi tästä linkistä.

Tätä vinkkipostausta ennen olen aiemmin kirjoittanut käyttövinkit niin Twitterin, asiantuntijablogin kuin vloginkin pyörittämiseen. Varsinkin tuo opas Twitterin käyttöön on jonkinlainen kestosuosikki blogissani, ja sitä luetaan yhä edelleen jonkin verran (siitäkin huolimatta, että olen itse vähentänyt Twitterin käytön lähes olemattomiin, syyn voit lukea postauksen lopusta*).

Miksi vinkit LinkedIn-käyttöön?

Käytän someaikani nykyään siis pääosin LinkedIniin, sillä siellä keskustelut pysyvät suurimmaksi osaksi kiinnostavina ja asiallisina. Sosiaalisena lajina itse keskustelu, oppiminen ja tiedon jakaminen ovatkin tärkeitä motivaattoreita monelle meistä.

Toki on myös hyvä tunnustaa, että sosiaalisessa myynnissä ja henkilöbrändäyksessä on aina kyse myös vaihtokaupasta (usein rahan muodossa), vaikka tämän sanominen ääneen on Suomessa melkoinen tabu. Ansaintamekaniikka noudattaa kuitenkin pääosin seuraavanlaista looppia:

Tänne

Vinkit LinkedIn-käyttöön

Seuraavien vinkkien lähtökohtana on se, että sinulla on jo LinkedIn-profiili. Et kuitenkaan ole juuri osallistunut keskusteluihin, tuottanut sisältöjä tai miettinyt oman profiilisi ulkoasua saati mikä on järkevää toimintaa Linkkarissa.

Tiivistettynä vinkit ovat:

 1. Laita profiilisi kuntoon
 2. Ole aktiivinen
 3. Verkostoidu

Seuraavassa sukelletaan syvemmälle käytäntöön:

1. Laita profiilisi (eli käytännössä CV:si) kuntoon

Lyhyesti tämä tarkoittaa ainakin seuraavia asioita:

 • Kuva ois kiva, eikun must. Eli ota tai otata kuva, jonka asetat näkymään kaikille. Tässä linkki ohjeeseen, kuinka hallitset kuvan näkyvyyttä. Edustavassa kuvassa naama on kammattu, silmät auki ja katse kameraan + kasvoilla on hymyä. Kuva ei ole blurri eikä väärin valotettu, vaan teknisesti kurantti puolilähikuva sinusta.

  Bonusvinkki: Tämä on väärä paikka poseerata kalan kanssa, salilla tai bikineissä.

 • Tee ja lataa itsellesi räätälöity otsakekuva. Vinkit otsakkeen räätälöintiin voit lukea vaikka tästä Samuli Salosen Li-päivityksestä.
 • Tsekkaa, että urlisi on siistitty versio mallia https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/ < ohjeet urlin siistimiseen löydät täältä: https://www.linkedin.com/help/linkedin/answer/87/customizing-your-public-profile-url?lang=en
 • Kirjoita kuvaukseesi ainakin seuraavat asiat:
  • Minkä ongelman ratkaiset (mitä hyötyä sinusta on potentiaaliselle asiakkaalle tai työnantajalle)
  • Mikä on intohimosi, eli miksi ratkaiset ongelmaa
  • Miten ratkaiset ongelman (mitä työkaluja tai taitoja haluat nostaa esille)
  • Miten sinuun saa yhteyden
  • Jos mahdollista, lisää linkkejä työnäytteisiin.
 • Kirjaa ylös työkokemuksesi. Työkokemuksessa tärkeää on se mitä teit (mitä ongelmaa ratkaisit), millaisia tuloksia sait ja miten kehityit. Linkit työnäyteisiin tai case-purkuihin ovat ehdottomasti plussaa, jos siis sellaisiin on mahdollisuus.
 • Muista myös pitää työkokemus ajan tasalla ja siivoa pois pahimmat kirjoitusvirheet, tämä on sitä osastoa, mitä esim. headhuntterit usein tarkastelevat tarkkaan. Jatkoa ajatellen kannattaa myös huomioida, että voit ladata profiilisi PDF:nä, eli se toimii runkona vaikkapa perinteiselle CV:lle.
 • Lisää profiiliisi taidot, sertifikaatit yms. – näillä pystyt osoittamaan esimerkiksi erikoistaitosi.
 • Pyydä ja anna suositteluja, jos mahdollista. Testimoniaalit ovat väkeviä mainoksia kenelle tahansa. En kuitenkaan suosittele heittälemään ihan hatusta vääriä tai keksittyjä todistuksia. Sinulla on aina myös oma maine pelissä, kun suosittelet ihmistä.

2. Ala tuottamaan sisältöjä ja osallistu keskusteluun

Käytännössä sinulla on ainakin seuraavat tavat aloittaa social selling ja henkilöbrändäys LinkedInissä:

 • Helpoin tapa on peukutella muiden kiinnostavia postauksia. Peukuttamista ei kannata ujostella yhtään, anna mennä jos olet samaa mieltä.
 • Kirjoita postauksia, joissa on  ammatillinen ydinviesti, joka jollain tavalla kertoo asiantuntijuudestasi. Maltilla voi provosoida (ns. inverted pyramid -malli toimii myös somessa) ja aina välillä voi kirjoittaa myös hieman ohi ammatillisen coren, sillä varsinkin ns. metapostaukset saavat usein paljon suosiota. Eli siis postaukset, joissa lähinnä hehkutetaan yhteisöä, verkostoitumista tai LinkedIniä itsessään.

  Esimerkki metapostauksesta. Näitä kannattaa tehdä aika säästeliäästi.

  Muista myös, että jos ihminen pääsee puhumaan itsestään, tuntuu se useimmille mielihyvänä. Kysy siis aktiivisesti kysymyksiä, joilla kanssasomettajat pääsevät pätemään. Aktiivinen kuuntelu on myynnin vanha kikka ja toimii myös somessa.

 • Näinkin postauksen julkaisuprosessin voi hahmottaa:
 • Voit myös kirjoittaa artikkeleja LinkedInin Pulse-alustalle, ainakin jos haluat jonkun asian liitettävän sinuun tulevaisuudessakin.
 • Pulse-artikkeleja ei valitettavasti pysty kirjoittamaan mobiililla (ainakaan tätä kirjoittaessani 27.2.19), vaan homma pitää tehdä tietokoneella. Pulsen artikelit jäävät näkyviin profiiliisi, mutta valitettavasti juuri muualla ne eivät sitten näy, eli ei kannata pettyä, jos reach on suoraan sanottuna paska (joskin artikkelin ja postauksen reach lasketaan eri tavalla).
 • Täältä löytyy kiinnostava artikkeli Pulse-artikkelien optimointiin.
 • Kannattaakin jakaa artikkeli omana linkkinään postauksessa, jos valitettava fakta on silti, että pidemmät ja asiantuntemukseen syvälle sukeltavat kirjoitukset eivät tunnu olevan kovin suosittuja nykymaailmassa.

  Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan ko. artikkelin.
 • Julkaise natiivideoita (eli LinkedInissä omalla soittimella toistuvia videoita), jos se tuntuu luontevalta. Itse kokeilin näitä jossain välissä useaankin otteeseen, mutta näkyvyys jäi aika vaatimattomaksi suhteessa työmäärään ja perinteisiin tekstipostauksiin. Siksi en ole videoihin juuri enää panostanut. Tämä näkyy myös vlogini hiljaiselona.
 • Jos videoiden tekeminen on sinulle helppoa, niin kannattaa toki kokeilla videoiden postaamista. Siinä tapauksessa suosittelen lukemaan jo mainitsemani blogauksen vlogaamisesta.
 • Linkkien/toisten postausten jakaminen on melko turhaa näkyvyyden näkökulmasta. Parempi on laittaa linkki kommentteihin tai editoida postaukseen julkaistuasi postauksen ensin. Tästä lisää kohdassa 3.
 • Ryhmiin ei tällä tiedolla mielestäni kannata käyttää aikaa, niissä ei juuri ole aktiivisuutta tai edes jäseniä. (27.2.2019)

3. Toimi alustan ehdoilla

LinkedInin algoritmi muuttuu jatkuvasti (tosin aika hitaasti, kuten tästä postauksestani voi päätellä). Jonkin verran tietoa on saatavilla virallisia teitä, esim. LinkedInin blogista, mutta aika paljon täytyy oppia kokemuksen ja kantapään kautta.

 • Kokemusperäisesti parhaat julkaisuajankohdat ovat arkipäivät työaikaan (ei myöhäinen IP) ja viikonloppuillat. Perjantai-iltapäivä ja ilta tuntuu olevan huonointa aikaa kertoa yhtään mitään.
 • Toinen näkyvyyden optimointivinkki on linkin jakaminen kommenteissa tai editoimalla linkki postaukseen jälkikäteen. Näin siksi, että LinkedInin algoritmi torpedoi linkkien suorajaot ja jopa kanssa kontaktien postauksien sharetukset. Luultava syy on se, että helppojen linkkilinkojen suosiminen tukottaisi alustan nopeasti. Siksi sitä ei tehty kannattavaksi.

Oma mielipiteeni on, että on turha itkeä miksi alusta toimii kuten toimii. Tähän törmää LinkedInissä aika paljon, varsinkin tämä “linkki kommenteissa” tuntuu ahdistavan toisia. Aina voi laittaa palautetta jos siltä tuntuu, mutta järkevämmäksi näen pelata niillä säännöillä, jotka on tiedossa. <3

Kertauksena: jos siis haluat postaukselle näkyvyyttä; ole aktiivinen arkisin työaikana, laita linkki kommentteihin tai editoi se jo julkaisemaasi postaukseen.

4. Ole ihmisiksi

Pidä homma profena. Tarkoitan sitä, että älä koskaan sano tai postaa mitään sellaista, mitä et voisi tehdä face2face. Tämä on social sellingin perussääntö nro.1. Lue jo mainitsemani ohje Twitterin käyttöön, siellä käsittelen tätä tarkemmin. Kaikkia ei tarvitse tai pidä miellyttää, mutta negatiivisista kusipäistä tai riidankylväjistä harva pitää. Olemme lajina varsin konsensushakuinen.

5. Verkostoidu!

LinkedInin algoritmi rakastaa reaktioita, eikä siitä muuksi muutu, kyseessä kun on SOSIAALINEN media (eli mainosalusta). Siksi suosittelen laittamaan verkostoitumiskutsuja menemään, vaikka kyseessä ei olisi sydänystävä tai edes millään muotoa tuttu entuudestaan, mutta koet kuitenkin ihmisen kiinnostavana. Pieni saate ei tee pahaa, riittää kun kerrot miksi haluaisit verkostoitua, mitä lisäarvoa voit tuottaa hänelle ja nätti kiitos loppuun.Teksti voi näyttää vaikka tämänlaiselta:

”Hei, huomasin meillä olevan yhteisiä kiinnostuksenkohteita ammatillisesti. Olisi mukava verkostoitua kanssasi. Ja jos sinulla on kysymyksiä luovasta markkinoinnista, myynnistä tai johtajuudesta, niin kerron mielelläni lisää. Aurinkoista päivää t. Jukka / sherpa.fi

Vaikka kannustan verkostoitumaan aktiivisesti, niin tietenkin kontaktipyyntöjen hyväksymisessä kannattaa käyttää myös tervettä harkintaa. Profiilisi tietoja voidaan pyrkiä käyttämään väärin esim. roskapostitukseen. Itse en hyväksy enää pyyntöjä, jotka selvästi näyttävät feikkitileiltä. Punaisia lippuja aiheesta ovat esim. huono tai puutteellinen profiili, eksoottinen sijainti, yhteisten kontaktien puute tai ei saatetta.

Yhteenvetona

 1. Profiili kuntoon
 2. Ole aktiivinen
 3. Verkostoidu

Näillä pääset jo pitkälle ja jos homma ei toimi, niin muista että me ihmiset rakastamme pätemistä: eli kun kysyt apua, niin auttajia kyllä piisaa. Usein vaikka et olisi apua pyytänyt… 😀

Kannattaa silti AINA olla kohtelias ja kiittää kommentista, sillä haistattelu, huutelu ja muu rähinä lyö varmasti näpeille. Omakohtaisesti ainoat kommentit joita olen moderoinut pois ovat olleet rasistisia. Niitäkin valitettavasti joskus näkee, vaikka LinkedIn onkin ehdottomasti siistein ja korrektein sosiaalinen media mitä tällä hetkellä tiedän.

Verkostoidutaan

Kannustan sinua tietenkin laittamaan minulle verkostoitumiskutsun, varsinkin jos luova markkinointi, mainonta, tarinankerronta, teknologia, myynti ja ihmislähtöinen, valmentava johtajuus kiinnostavat. Profiiliini pääset klikkaamalla oheista kuvaa:

Lopun kehotus toimintaan (CTA)

Mielelläni myös päivittelen tätä blogausta sitä mukaa, kun Linkedin muuttuu ja/tai saan hyviä vinkkejä käyttöön. Voit niitä ehdottaa esimerkiksi kommenteissa tai sitten tässä LinkedIn-postauksessa aiheesta.

Aurinkoista talvitiistaita t.

Jukka

* Olen siirtynyt Twitteristä LinkedIniin lähinnä siksi, että koen Twitterin muuttuneen kovin negatiiviseksi. Toisaalta myös se vaikuttaa, että kun aikaa on rajallisesti, sitä on pakko valita mihin sen käyttää ja LinkedIn-tukee paremmin omia tavoitteitani. Tulevaisuudessa voi olla, että aktivoidun taas enemmän siellä, mutta näin ainakin nyt 27.2.2019.

Lisälukemista postauksen loppuun asti päässeille

Syvällisempää tietoa social sellingistä ja henkilöbrändäyksestä kannattaa lukea esimerkiksi Laura Pääkkösen kirjasta “Social Selling” (lue kirjanarvostelu tästä) tai Kurvisen, Laineen ja Tolvasen teoksesta “Henkilöbrändi”.

Työnhakijoille suosittelen erityisesti tätä blogaustani, ja jos aihe kiinnostaa niin paljon, että haluat ostaa organisaatiollesi luennon aiheesta, tsekkaa tämä linkki. 🙂


Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi. Tilauksen lopettaminen on mahdollista koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

Ota yhteyttä: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje