fbpx
Mitä digitaalinen markkinointi on?

Mitä digitaalinen markkinointi on?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

”Kaikki mikä voidaan, digitalisoidaan”

Fraasi edellä on jo varmasti tuttu monelle markkinoinnin, myynnin ja johtamisen parissa työskentelevälle. Siitäkin huolimatta tiedän, että moni organisaatio painii edelleen sen kysymyksen kanssa, että mitä digitaalinen markkinointi on ja mitä sillä pitäisi tehdä?

Noihin kysymyksiin pyrin tällä kirjoituksellani vastaamaan sillä tiedolla, joka minulle on vuosien saatossa aiheesta kertynyt. Alkupäräinen tiivistys löytyy LinkedInistä [1]  ja tämä kirjoitus on myös jatkoa aiemmalle blogaukselleni ”Analytiikka tarjoaa parempia työkaluja päätöksiin”. [2]

Keep It Super Simple

Joskus meillä ihmisillä on taipumus tehdä asioista turhan monimutkaisia ja varsinkin johtajatehtävissä tämä saattaa hankaloittaa päätöksentekoa.

Siksi on mielestäni tärkeää keskittyä ns. isoon kuvaan ja hyväksyä se, että kaikesta ei tarvitse tai voi tietää kaikkea. Tämä voi olla vaikeaa varsinkin heille, jotka ovat siirtyneet asiantuntijoista johtajiksi tai päälliköiksi.

Lähtökohtaisesti koen myös, että Albert Einsteinin oli jyvällä, kun totesi, että “jos et osaa selittää asiaa yksinkertaisesti, et ymmärrä sitä tarpeeksi hyvin.”

Mitä digitaalinen markkinointi on?

Digitaalisen markkinoinnin tai markkinoinnin tehtävällä ei ole oikeastaan eroja.

On kuitenkin todennäköistä, että otsikoimalla artikkelin digitaalisen markkinoinnin alle, tavoitan eri yleisön, kuin jos puhuisin pelkästä markkinoinnista. Hakukoneoptimointia you know.

Käytännössä vastaan siis eri kysymykseen, vaikka vastaus onkin sama.

Tiukkaan tiivistettynä markkinoinnin ja digitaalisen markkinoinnin tavoite on edistää liiketoiminnan voittavaa suunnitelmaa eli strategiaa.

Mutta prosessi, jolla tuota strategiaa toteutuu, on yksinkertaistettuna mielestäni seuraava:

 1. Tietää mikä on asiakkaan nykyinen tai mahdollinen tuleva ongelma [3]

 2. Olla paikalla/top-of-mindissa kun asiakas tarvitsee ratkaisun tuohon ongelmaansa [4]

 3. Vakuuttaa, että juuri sinun brändisi ratkaisee ongelman parhaiten nyt ja jatkossa [5]

Tekemistä vaille valmis

Käytännön digitaalinen markkinointi on sitten työkaluja ja työnkuvia, esimerkiksi;

 • data-analyytikko kaivaa datasta asiakkaiden tarpeita, toiveita ja kiinnostuksen kohteita
 • strategi, päällikkö tai johtaja pohtii tulevia liiketoimintamahdollisuuksia
 • digimarkkinointispesialisti targetoi, re-targetoi ja optimoi
 • luova suunnittelija tarinallistaa ja tekee brändistä kiinnostavan *
 • markkinointipäällikkö tai projektipäällikkö vastaa, että hommat hoituvat sovitusti jne.

Ja vaikka tehtäväkuvat ja vastuut eri organisaatioissa vaihtelevatkin suuresti, voi kuitenkin pitää jonkinlaisena nyrkkisääntönä, että mitä enemmän tietää kaikesta, sitä vähemmän yhdellä ihmisellä on huippuosaamista jostain yksittäisestä teknologiasta tai taidosta.

Aika vain ei yksinkertaisesti riitä, sillä varsinkin eri teknologioita on niin paljon, että jokaisen tunteminen ja asiantuntijuuden ylläpito asiantuntijatyön lomassa on mahdotonta. Tästä kuvasta saa hyvän käsityksen markkinointiteknologioiden valtavasta määrästä.

Digitaalisen markkinoinnin teknologioiden koonti, kuvassa 6289 sovellusta.
Kuvassa on 6 289 eri sovellusta

* Mitä digimarkkinointia minulta voi ostaa?

Olen asiakkuusjohtajana 18 hengen luovassa toimistossa [6] nimeltä Sherpa. Meiltä voit ostaa teknologia- ja alustariippumatonta luovaa ongelmanratkaisua markkinoinnin ja mainonnan haasteisiin. Yhteyden minuun saat helposti lähettämällä sähköpostia osoitteeseen jukka@sherpa.fi

Rehellisyyden nimissä Sherpa ei siis ole sellainen toimija mikä tavallisesti mielletään digitoimistoksi, mutta vuonna 2019 digitaalisuus on lähes aina osa ongelmanratkaisua:

Jos se palvelee tarkoitusta, suunnittelemme myös digikonsepteja – teemme brändistäsi haluttavan sekä verkossa että perinteisissä medioissa, mutta emme itse koodaa, optimoi, kerää dataa tai osta ja targetoi mainontaa.

Teknisissä kysymyksissä konsultoimme ja käytämme aiheisiin erikoistuneita kumppaneita, sillä kuten todettua, kaikkea ei voi eikä kannata tehdä itse. Tämä pätee toki toiseenkin suuntaan; mielellämme teemme yhteistyötä teknisen kumppanin kanssa tarjoten luovaa voimaa organisaation käyttöön. Näin on usein myös asiakkaiden kanssa, sillä yhä kasvavissa määrin yrityksistä löytyy in-housena myös digimarkkinoinnin spesialisteja, jotka pyörittävät mm. firman omia medioita ja tuntevat firmalla käytössä olevat teknologiat.

Usein siis suunnittelemme ja teemme asiakkaillemme

 • markkinointiviestinnän ja mainonnan konsepteja
 • niiden toteutuksia (videoita, kampanjasivustoja, applikaatioita ja mainoksia eri muodoissa)
 • brändiuudistuksia
 • markkinoinnin strategian sparrausta
 • designia ja visuaalista suunnittelua ja
 • palvelumuotoilua

Asiakkaitamme ovat mm. Helsingin kaupunki, HSL, Sokos, Prisma, Paulig, Orkla (Taffel Kartanon ja Panda Lumous), Kauppakeskus Kaari, Syöpäsäätiö, Vihreät, Ruukki ja monta muuta toimijaa sekä b2b, b2c että non-profit aloilta.

Jos siis sinulla on halua lisätä myyntiä ja brändisi houkuttavuutta luovalla (digi)markkinoinnilla, niin ole yhteydessä ja jutellaan lisää!


Viittaukset

[1] Alkuperäinen ajatus LinkedInissä: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6489385935556403200/?commentUrn=urn%3Ali%3Acomment%3A(activity%3A6489385935556403200%2C6489741123752468480)

[2] https://jukkaniittymaa.com/2018/12/15/analytiikka-tarjoaa-parempia-tyokaluja-paatoksiin/

[3] Vaikka mittaaminen ja tulosten analysointi ei ole uusi asia markkinoinnissa ja mainonnassa, on kuitenkin vasta digitalisaatio tuonut datan aidosti kaikkien käytettäväksi. Tämä mahdollistaa ennen kaikkea sen, että tuntemalla asiakkaan tarpeet ja halut, on mahdollista tehdä parempia päätöksiä ja ennusteita.

[4] Kun tiedämme missä asiakas on ja mitä hän tarvitsee, voimme olla relevantteja sekä sisällön, ajoituksen että ratkaisun osalta. Tämä on ennen kaikkea oikea-aikaista paikallaoloa. Top-of-mindiin pääsy taas vaatii usein pidempiaikaista brändin (maineen) rakennusta ja on työnä sitä, miksi markkinointi ja mainonta usein vain mielletään. Digitaalinen markkinointi toisaalta ymmärretään IMO usein turhankin taktiseksi paukutukseksi.

[5] Vakuuttavan ja vaikuttavan brändin rakennus on aina pitkä matka. Sen lisäksi, että myös digitaalisen markkinoinnin tavoite on visualisoida ja konkretisoida brändin liiketoimintastrategia muotoon, jossa se on ulkoisesti ja sisäisesti helposti ymmärrettävissä, omaksuttavissa ja muistettavissa” on tärkeä osa brändin rakennusta asiakaspalvelu, -kokemus, tuotekehitys ja usein myös se ihan perinteinen mainonta.

[6] Lue lisää Sherpasta Markkinointi ja Mainonta lehdestä: https://www.marmai.fi/uutiset/luovaksi-toimistoksi-muuttunut-sherpa-tayttaa-10-vuotta-toimitusjohtaja-linda-keinanen-osaaminen-kumpuaa-siita-millaisia-ihmisia-meilla-on-toissa-6754380


Voit tilata blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi.

Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.


Aina Parempaa Johtajuutta 2018

#ainaparempaajohtajuutta

Verkostoidun myös mielelläni kanssasi:

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje