Onko yrityksesi kulttuuri timanttinen vai sittenkin jo saattohoidossa?
Tärkeä osa työnkuvaani on kiertää yrityksissä tapaamassa markkinointiviestinnän ostajia. Käyntien tavoite on tyypillisesti kartoittaa, voisiko Sherpa auttaa luovan markkinoinnin ja mainonnan saralla. Näiden visiittien pohjalta koen oppineeni melko herkäksi tunnistamaan, millainen tunnelma ja kulttuuri missäkin yrityksessä on. Intuitiivisesti siis arvioin, onko yrityksen kulttuuri timanttinen vai sittenkin jo saattohoidossa?
Ensivaikutelman voi luoda vain kerran
Intuitioni ei ole erehtymätön, mutta melko usein tiedän muutaman minuutin jälkeen, onko yhteistyölle edellytyksiä nyt tai lähitulevaisuudessa. Jo pelkästään yritykseen sisälle kävely kertoo usein paljon asioita, ihmisistä puhumattakaan.
Tapaamisissa pohdin aina mm. seuraavaa:
- ymmärretäänkö yrityksessä luovan (mainos)toimiston arvo
- onko rohkeutta ja yhteensopivuutta tehdä asioita jotka voivat olla tuloksellisia ja
- löytyykö resursseja laadukkaaseen kumppaniin
Luonnollisesti yhteistyölle voi olla muitakin esteitä, kuten vaikkapa tyytyväisyys nykyiseen luovaan toimistoon tai vaikkapa vahva kv-ohjaus.
Mutta joskus yhteistyön esteenä onkin se, että on tullut sovittua tapaaminen yritykseen, jonka kulttuurissa ei ole edellytyksiä hyvän tekemiselle. Itse asiassa kulttuurin tila voi joskus olla suorastaan katastrofaalinen.
Karu todellisuus
Aina silloin tällöin saattaa siis myyntikäyntini muuttua terapiasessioksi, jossa lähinnä kuuntelen ihmisen pahaa oloa.
Tänäkin syksynä 2018 näitä tapaamisia on ollut: murheet vaihtelevat markkinoinnin arvostuksen puutteesta huoleen omien jaksamisesta. Eikä ole ennenkuulumatonta sekään, että minulta kysytään töitä.
On kyllä pakko tunnustaa, että monesti tunnen eritasoista epätoivoa näiden tapaamisten jälkeen.
Teen sen minkä voin
Osittain edellä mainituista syistä kirjoitin blogauksen “Hyvä kulttuuri ja kuinka synnytät sen?”; kerätäkseni edes joitain työkaluja kehittämään organisaatiota aina paremmaksi.
Ymmärrän kuitenkin, että kaikkia taisteluja ei voi voittaa, ja siksi päätin tehdä toisenkin työkalun.
Tämän työkalun toivon helpottavan organisaation tilan arvioimista. Missä mennään ja mitkä ovat tulevaisuuden näkymät? Onko luvassa paljon hyvää vai sittenkin hidas ja tuskallinen kärsimysten tie? Should I stay or should I go?
Vastaavia malleja hahmottamaan yrityksen elinkaaren vaiheita on toki muitakin1, mutta uskon, että seuraavassa esittelemäni ”Tavoitteena timanttinen yritys” –työkalu on kätevä yksinkertaisuutensa johdosta.
Onko yrityksesi kulttuuri timanttinen vai sittenkin jo saattohoidossa?
”Tavoitteena Timanttinen Yritys” -työkalu pohjautuu päätoimittaja Tapani Ruokasen vuonna 2004 EVA:lle kirjoittamaan raporttiin, joka silloin hahmotteli Suomelle neljä mahdollista tulevaisuudenkuvaa:
Suomesta olisi tuleva joko Taitava ajopuu, Globaali huippuosaaja, Kelpo kilpailija tai Euroopan syrjäseutu.2
Tutkiessani Ruokasen visiota mietin, että pienin muutoksin se olisi kätevä työkalu myös yrityksien tilan arviointiin.
Ja näin syntyi ”Tavoitteena Timanttinen Yritys” -työkalu, jonka esittelen seuraavassa:
Tavoitteena Timanttinen Yritys
Jaoin Ruokasta mukaillen työkaluni arvot kahdelle akselille:
OSAAVA ja DYNAAMINEN. Ruokalan näkemyksestä poiketen näin perustelluksi vaihtaa syntyneen nelikentän Kysymysmerkin (Kelpo kilpailija) ja Taitavan ajopuun paikkaa. Perustelut seuraavassa:
Osaava tarkoittaa yrityksen asiantuntemuksen nykytasoa ja dynaamisuus kykyä vastata muutoksiin.
Koen, että Taitava ajopuu sopeutuu muutoksiin kehityksen virrassa, mutta on toimissaan reaktiivinen eikä siksi koskaan ehdi kirkkaimpaan osaamisen kärkeen.
Kysymysmerkki, eli Ruokasen mallissa “Kelpo kilpailija”, taas pärjää jo saavutettujen taitojensa takia, mutta ei kykene kehittymään nykyään vaaditulla nopeudella.
Voit ladata oheisen mallin PDF:nä tästä: “Tavoitteena_Timanttinen_Yritys_JN2018_v01” -linkistä.
No mitä sitten?
Vaikka mallini ei varmasti ole täydellinen, uskon sen olevan riittävän suuntaa-antava arvioimaan yrityksen nykytilaa. Tämä analyysi ei tietenkään ratkaise yksin mitään, mutta auttaa ehkä hahmottamaan tulevaisuuden näkymiä. Haluatko olla organisaatiossa, joka Saattohoidossa, vai sittenkin kehittää Kysymysmerkistä Timanttisen yrityksen?
Erityisen tärkeää on muistaa myös se, että yrityksen paikka nelikentällä on jatkuvassa muutoksessa. Varsinkin huipulta on helppo laiskistua Taitavaksi ajopuuksi ja siitä sitten Saattohoitoon.
Toinen tärkeä asia on muistaa, että erilaisessa tilanteessa tarvitaan erilaisia johtajia ja toimintatapoja. Mutta millainen johtaja antaa parhaan vasteen missäkin tilanteessa, se on sitten toisen blogauksen aihe.
Palaute, kommentit ja keskustelu “Tavoitteena Timanttinen Yritys” -nelikentästä voidaan käydä tässä LinkedIn-ketjussa.
1 Esimerkiksi STaRS-malli on mielenkiintoinen työkalu hahmottamaan yrityksen tilaa ja siinä kannattavaa johtamismallia. Tarkemmin aiheesta voi lukea Michael D. Watkinsin loistavasta kirjasta “The First 90 Days”.
Voit tilata blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi.
Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
Verkostoidun myös mielelläni kanssasi:
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com