TOP 10 vinkkiä LinkedIn käyttöön
LinkedIn on mielestäni tämän hetken ylivoimaisesti kiinnostavin some-alusta. Tämä näkyy myös siinä, että palvelussa aktivoituu koko ajan lisää käyttäjiä ja toisaalta myös siinä, että näkyvyydestä käydään kasvavaa kilpailua.
Henkilökohtaisesti minulle kirjoittaminen on helppoa koska olen pyörinyt eri netin alustoilla jo 90-luvulta asti. Tästä syystä tuotan tekstiä/videoita/podcasteja/mitä vaan nettiin melko vaivattomasti. Siksi en ole huolissani kilpailusta, vaan uskon pikemminkin, että mitä enemmän saamme ihmisiä aktivioitua LinkedIniin, sitä paremmin se palvelee käyttäjiään.
Näin ollen seuraavassa ovatkin TOP10 vinkkiäni LinkedInin käyttöön helpottamaan sinunkin hyppäämistäsi mukaan!
Mistä LinkedIn:ssä on kyse?
Lyhyesti: käyttäjille kyseessä on b2b-myyntialusta, eli jokainen kirjoittaja on jonkin kaupallisen tavoitteen motivoima.
(Yrityksille LinkedIn taas on sekä mainos- että rekrytointikanava.)
Toiset käyttäjät tekevät myyntiä sisältömarkkinoinnilla ja toivovat saavansa yhteydenotot inboundina, toiset myyvät perinteisemmin laittamalla viestejä prospekteille, monet yhdistelevät näitä ja kaikki koittavat parhaansa mukaan vakuuttaa olevansa alansa asiantuntijoita – eli rakentavat henkilöbrändiään.
Mukaan mahtuu myös pienehkö joukko valittajia ja trolleja, jotka ilmeisesti saavat mielihyvää toisten mielipahasta. Heidät kannattaa jättää omaan arvoonsa kuten muissakin someissa.
Mitä on tapahtunut kymmenessä vuodessa
Itse olen käyttänyt LinkedIniä enemmän tai vähemmän tavoitteellisesti nyt parin vuoden ajan ja kerännyt noin 3000 asiantuntijan verkoston, joista arviolta ehkä 2000-2500 on tullut verkostooni syksyn 2016 jälkeen.
Tilin olen luonut jo yli kymmenen vuotta sitten, mutta aluksi LinkedIn oli minulle lähinnä käyntikortti ja ansioluettelo netissä. Monessa kilpailutuksessa ja tarjouksessa kun on ollut helppo lisätä linkki profiiliin ja antaa tilaajien tutustua sitä kautta työhistoriaan. Nykyisin toki samalla tutustuu myös paremmin itse persoonaan, jos viitsii lueskella hiukan postauksia.
Uskoisin, että kuva alla kertoo jotakuinkin sen, missä LinkedInistä kehittyi Suomessa varteen otettava sosiaalinen b2b-media. Aiheesta voit käydä enemmänkin keskustelua täällä.
Nykyään LinkedIn myös laskee käyttäjilleen arvosanaa siitä, kuinka “kovia/hyviä” he ovat käyttämään palvelua.
Ihan tarkkaan en ole selvittänyt, että mitä kaikkea tämä SSI-luku mittaroi ja miksi, mutta ohessa kuitenkin kiinnostuneille oma scoreni tänään 4.10.2018
Oman SSI-lukusi löydät täältä.
HUOM! Tällä hetkellä en kuitenkaan priorisoi blogia ja LinkedIniä ajankäytöllisesti kovin korkealle, mutta miksi näin, sen voit lukea tästä blogauksestani.
TOP 10 vinkkiä LinkedIn käyttöön
Mennäkseni itse blogaukseni otsikon asiaan, ohessa lupaamani “TOP10 vinkkiä LinkedInin käyttöön” henkilöbrändäyksessä ja sosiaalisessa myynnissä eli social sellingissä:
- Mieti millaiset päivitykset auttavat sinua kohti tavoitettasi: tee näitä ainakin 1 viikossa, mielellään useampi
- Älä turhaan jaa suoria linkkejä, ne eivät leviä, eivätkä myöskään kiinnosta sellaisenaan ihmisiä. Sinun mielipiteesi aiheesta X voi olla kiinnostava, laita se artikkelin linkki sinne kommentteihin. Pelin henki, ei muuta. Itkeminen auttaa joskus, mutta ei amerikkalaisella alustalla, joka ei edes tue suomenkieltä…
- Ota tai otata itsestäsi edustava profiilikuva ja pidä huoli, että se näkyy kaikille (tämä laskee kynnystä verkostoitua kanssasi ja myös kielii ammattimaisuudestasi)
- Auta aina kun voit – Always be helping (jos haluat perusteita miksi, niin tutustu ilmiöön nimeltä vastavuoroisuus, eng. reprocity.)
- Kirjoita rennosti mutta ammattimaisesti ja muista kysellä mielipiteitä päivityksissäsi (ja jos kärsit lukihäiriöstä, niin kerro se ja anna palaa.)
- Kommentoi ja peukuta aktiivisesti myös muiden päivityksiä
- Kun joku kommentoi päivitystäsi, keskustele rakentavasti ja muista kiittää osallistumisesta (tässä moni muuten pätevästi toimiva menee metsään)
- Kirjoita profiilisi selvästi kuka olet, mitä teet ja mitä sinulta voi ostaa/saada/miten voit auttaa
- Muista että edustat AINA myös työnantajaasi ja luultavasti kollegasi ja pomosi stalkkaavat sinua ainakin joskus.
- Älä tee asioista eli julkaisemisesta turhan vaikeaa, mutta koita pysyä asiantuntijuudessa. Se mikä on sinulle ja kollegoillesi itsestäänselvää, ei ehkä ole sitä asiakkaallesi…
Näillä pääset jo hyvin alkuun ja kysymällä rohkeasti ja nöyrästi apua, saat sitä varmasti lisää.
Suosittelen verkostoitumaan myös melko vapautuneesti ihmisten kanssa, sillä LinkedIn on ennen kaikkea media.
Toki myös kontaktien laadulla on väliä, mutta kannattaa ajatella nenäänsä pidemälle. Hän joka tänään tekee työkseen jotain mielestäsi “turhaa”, kipparoi vuoden-kahden päästä ehkä jotain todella kiinnostavaa.
Lopuksi
Paljon varmasti unohtui hyviä vinkkejä, laitahan omasi jakoon tässä LinkedIn-päivityksessäni!
Voit tilata blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi.
Osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen ja tilaus on mahdollista peruuttaa koska tahansa uutiskirjeestä löytyvästä linkistä.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
Verkostoidun myös mielelläni kanssasi:
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com