Miksi totella, jos voi käskeä?
Perustin tämän johtajuusblogin loppuvuodesta 2016. APJ:n missio on alusta asti ollut auttaa ihmisiä ja organisaatioita kehittymään aina paremmiksi. Nyt kohta kaksi vuotta, yli sata blogausta ja kaksikymmentä vlogausta, sekä kymmeniä johtajuuskirjoja ja -keskusteluja myöhemmin on paikallaan pysähtyä pohtimaan hieman sitä, että mitä se “aina parempi johtajuus” oikeastaan on?
Kalifiksi kalifin paikalle?
Ääneen sanomaton totuus on, että moni haluaisi olla johtaja johtajan paikalla… sillä tietämättömän silmissä kiiluvat ehkä harhakuvat helposta duunista, vallasta, rahasta ja arvostuksesta.
Joku eksynyt sielu voikin siis ajatella johtamisen olevan auktoriteettipohjainen tapa saada tehdä asiat oman pään mukaan tyyliin; “Miksi totella, jos voi käskeä?”
Mutta kun asiaa avaa harhaiselle tarkemmin, eli mitä se johtaminen todellisuudessa on, niin yllättävän harva lopulta haluaa sitä (tulos)vastuuta tai mind-settiä, jota aina parempi johtaminen vaatii.
Mitä on aina parempi johtaminen?
Johtamisessa, tai ainakaan aina paremmassa johtamisessa, kyse ei lopulta ole johtajan tahdosta tai ainakaan pomottamisesta ja käskyttämisestä vallan symbolina.
Sen sijaan kyse on heimon edusta – toimivasta yhteisöstä, joka sisältää myös asiakkaan.
“Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working together is success.”
Toisin sanoen kokonaisesta ekosysteemistä ja sen hyvinvoinnista: joka voi tarkoittaa myös vaikeita päätöksiä ja niiden seurauksena unettomia öitä.
Varma tapa epäonnistua on puhua muiden päälle
Onnistuakseen johtajana, eli viimeistään siinä vaiheessa, kun haluaa tulosten nousevan keskinkertaisuuden yläpuolelle, pitää oma ego laittaa kuriin.
Konkreettisesti tämä tarkoittaa sitä, että seurassa opetellaan kuuntelemaan muita ja yksin itseään.
Sillä myös itsereflektio ja sitä kautta syntyvä itsensä tunteminen ja aitona pysyminen ovat kriittisiä tekijöitä onnistumisen kannalta.
”It’s never about me, it’s always about you!”
Kuuntelu (ja kuullun ymmärtäminen) on ihmiselle asia, joka on helpommin sanottu kuin tehty. Harva on siinä hyvä luonnostaan, ihan jo siksikin, että itsestään puhuminen tuottaa samankaltaista mielihyvää kuin hyvä ruoka tai seksi:
“…talking about oneself activates the same areas of the brain that light up when eating good food, taking drugs and even having sex.” – Psychology Today
Johtaminen vaatiikin tekemään usein juuri sitä, mikä ei tunnu kivalta just nyt. Sillä joskus johtajan pitää viettää pitkiäkin ajanjaksoja epämukavuusalueella: ei ole tavatonta, että palkinto ponnisteluista tulee vasta kuukausien tai jopa vuosien päästä, kun vaikkapa yrityksen talous vihdoin kohenee rankkojen uudistusten seurauksena.
“None of us is as smart as all of us.”
Johtajana on viisasta ymmärtää se, miksi ihmisten kannattaa antaa puhua ja tulla kuulluksi ilman stressiä rangaistuksen pelosta.
Näitä teemoja olen käsitellyt blogissani useasti ja sieltä suosittelenkin kiinnostuneita lukemaan aiheesta lisää.
Mutta kyse ei ole pelkästään mielihyvästä tai stressittömyydestä, vaan myös siitä, että vain kysymällä ja kuuntelemalla johtajan on mahdollista tietää mitä heimo todellisuudessa haluaa.
“The greatest problem with communication is we don’t listen to understand. We listen to reply.”
Kuuntele ja kerää tietoa vain jos aiot käyttää sitä
Kerätyn tiedon jälkeen menestyksen kannalta ratkaisevaa onkin se, että johtaja haluaa aidosti niitä asioita, jotka auttavat heimoa menestymään.
Sillä kannattaa aina muistaa, että ainakin asiantuntijatason ihmiset ovat keskimäärin tosi fiksuja: illuusio “kuuntelusta” kääntyy lopulta itseään vastaan. “Muutosjohtaminen” jossa “osallistetaan” on niin sanotusti “haista paska -touhua”.
“I invite everyone to choose forgiveness rather than division, teamwork over personal ambition.”
Mutta kun sitten johtaja on viisas ja heimon etu vilpittömästi tärkein päämäärä, pitää enää:
- kommunikoida heimolle selkeä suunta ja tavoite
- varustaa heimo oikeilla resursseilla
- ratkaista heimon sisäiset ristiriidat ennen kuin heimo hajoaa
- puolustaa heimoa loppuun asti uhan edessä
- heimon onnistuessa antaa kaikki kunnia heimolle
- mutta epäonnistuessa kantaa kaikki vastuu ja kestää kitisemättä.
Helppoa vai mitä… 😀
Jaathan ajatuksesi
Mitä mieltä sinä olet? Mitä on aina parempi johtaminen? Tätä mitä edellä ehdotan vai jotain ihan muuta? Jaa ajatuksesi tässä LinkedIn-artikkelissa, jona kirjoituksen alunperin julkaisin.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com