Luvassa: viestintää ja johtamista
Tässä ”Luvassa: viestintää ja johtamista” -blogauksessani kerron hiukan kuulumisia: miksi päätin aloittaa MBA-opiskelut töiden ohessa ja mitenkä tämä vaikuttaa esimerkiksi blogini julkaisutahtiin. Onpa lopussa vielä pieni videotervehdyskin ja kysymys, johon toivoisin vastaustasi.
Viestinnän kasvava merkitys
Uskon, että digitalisaatio, ja ennen kaikkea sosiaalinen media, mahdollistavat jatkuvasti yhä läpinäkyvämmän maailman ja asettavat mm. johtajuudelle uusia vaatimuksia.
”Johtajalta tullaan vaatimaan yhä avoimempaa ja välittömämpää viestintää. Sosiaalinen media tuo kabinettikeskustelut Twitteriin ja vähentää sisäisen viestinnän tarvetta. Hyvä niin: kaikilla on oikeus varautua ja vaikuttaa työn ja yhteiskunnan muutoksiin. Onko olemassa enää organisaatioita, joiden kannattaa pysyä hiljaa ja kaventaa näin omaa vaikutusvaltaansa? En usko. Keskustelua tulevaisuudesta käydään riippumatta siitä oletko sinä mukana vai et.”
Viestit kulkevat kohderyhmille silmänräpäyksessä ja ovat valtava voima, niin hyvässä kuin pahassa: Viimeisimpänä esimerkkinä Elon Muskin twiitti, jossa hän ilmoitti harkitsevansa Teslan vetämistä pois pörssistä.
Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018
Twiitin seurauksena Teslan osakekurssi nousi ja valitettavasti ajoi samalla Muskin ongelmiin epäiltynä markkinoiden manipulaatiosta.
Musk myös painii jaksamisen kanssa tehdessään 120 tuntisia työviikkoja, kaikki nämä ongelmia, joihin hän voisi saada apua palkkaamalla esimerkiksi hyvillä viestintätaidoilla varustetun toimitusjohtajan Teslalle.
“Kysymys on siitä kuinka viestintä on osa yrityksen ydintä. Kuinka parhaimmillaan viestintä on toimarin paras kaveri, ei apulainen, ei tukitoiminto vaan liiketoimintaa edistävä paras kaveri.”
Kirsi Piha, Ellun kanojen blogissa 6.2.2014
Läpinäkyvyys tai vastuun jakaminen aiheuttaa toki haasteita vanhaan auktoritääriseen johtamistyyliin tottuneille, mutta myös niille, joilla on haasteita viestinnässä. Siksi tarvitaan yhä enemmän viestintään perehtyneitä ammattilaisia, jotka voivat kehittää organisaatioiden viestintää avoimempaan suuntaan.
“Jos valmentaja johtaa edestä omalla esimerkillään, pelaajat seuraavat kyllä perässä.”
Henrik Dettmann ja johtamisen taito
WIP: Master’s degree in Communication Management
Edellä kuvaamani selittää pitkälti sen, miksi hain viime talvena viestintäjohtamisen, eli Communications Managementin, MBA opintoihin. Haluan oppia lisää viestinnästä ja johtamisesta, ja siihen tämä Haaga-Heliassa työn ohessa englanniksi suoritettava master’s degree tarjoaa loistavat puitteet. Valittavana on myös todella monipuolisesti eri bisneskursseja, joista on varmasti enemmän kuin paljon hyötyä tulevaisuudessa.
Koen myös, että viestintä ja markkinointi yhdistyvät yhä enemmän ja enemmän tulevaisuudessa, ja siksi tämä koulutus tukee loistavasti ammatillista kehitystäni yhä holistisemmaksi marcom-johtajaksi.
Toivonkin voivani käyttää oppiamaani heti Sherpan asiakkaiden hyväksi, tähän koulutuksessa vahvasti kannustetaankin: ota opiskelu osaksi työtäsi!
Luvassa on valintoja
Opiskelu on kuulemani mukaan hyvin intensiivistä, ainakin jos meinaa suorittaa tutkinnon 1,5 vuoden tavoiteaikataulussa. Tämä tarkoittaa sitä, että luultavasti minun on tehtävä priorisointeja ajankäytön suhteen.
Olenkin hahmottanut päätöksentekoa helpottaakseni aika-arvohierarkkiani seuraavasti:
Kuten kuvasta voi päätellä, tulen luultavasti vähentämään blogausta ja some-läsnäoloa.
En katoa mihinkään, mutta muutan omaa somestrategiaani. Toisin sanoen: jos ennen tavoitteeni oli julkaista yksi blogaus ja 3-5 Li-päivitystä viikossa, niin jatkossa on suhde ehkä per kuukausi. Ja koska opinnot alkavat rullaamaan jo tiistaina 21.8.2018, astuu strategiamuutos voimaan välittömästi.
Erityisesti tulen sanomaan aktiivisesti ei pyynnöille osallistua karkeloihin ja muiden kuin omien kissojen ristiäisiin.
Vaikka totta puhuakseni, niin olen tehnyt jo vuosia. En näet pidä iltariennoista ja osallistun vain jos työni siihen velvoittaa. Minulle vain paljon palkitsevampaa on lukea hyvää kirjaa sohvalla, kuin yrittää absolutistina esittää viihtyvänsä humalaisten keskellä jossain karaokekuppilassa.
Lisäksi jättäydyn myös pois kuvioista/ryhmistä/vastuutehtävistä, jotka eivät suoraan liity työhöni tai tue opiskelujani.
Mut mites ois videopäiväkirja?
Edellisen sanottuani, harkitsen kyllä jonkinlaisen kevyen videopäiväkirjan pitämistä opinnoistani. Pidätän tietenkin oikeuden muuttaa mieltäni, jos homma käy liian rasittavaksi.
Kuvasin aiheesta jo koulutuksen starttipäivänä intron kampuksen kahvilassa, mutta nähtäväksi jää, että saako tämä jatkoa:
Päivitys: kyllä vain, ei tullut vlogista sarjaa. Itse asiassa kaikki vlogaaminen loppui, kun käytännössä piti tehdä priorisointeja mihin aikani ja energiani käytän.
Kerro mielipiteesi kommentteissa tai tässä LinkedIn-ketjussa.
Jos haluat saada jatkossakin tietoa johtajuudesta, viestinnästä, markkinoinnista ja näiden kehittämisestä, niin tilaa blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi.
Voit lopettaa tilauksen koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com