Kirja-arvostelu: Johtajuuden ristiriidat
Kesälomani alkumetreillä päätin ottaa testikäyttöön BookBeatin kirjapilvipalvelun. Lyhykäisyydessään kyseessä on kirjojen Spotify: 16,90€ kuukausimaksulla voi kuunnella ja lukea kirjoja palvelun melko pienestä, mutta kohtuullisesta valikoimasta.*
“Talous ja business” -osastolta valitsin kuunneltavaksi tämän arvostelun keskiössä olevan Alf Rehnin “Johtajuuden ristiriidat”. Luettuasi tämän kirjoituksen, voit itse arvioida, kannattaako sinunkin tutustua kyseiseen kirjaan.
Johtajuuden ristiriidat
Meillä ihmisillä on kova tarve kokea maailma selkeänä kivana pakettina. Jaamme asiat liiankin helposti mielestämme oikeaan ja väärään tapaan toimia. Mutta hyvin harvoin, jos koskaan, yhtä oikeaa tapaa on. Varsinkaan johtajuudessa.
“Voi olla, että se mikä toimi johtajan vanhassa organisaatiossa hyvin, ei toimi ollenkaan uudessa.” (Arvostelun sitaatit ulkomuistista, koska äänikirja)
Alf Rehn mainitseekin yhdeksi johtajan tärkeäksi ominaisuudeksi pitää mielessään useita vaihtoehtoja ilman, että sulkevat toisiaan pois. Tämä on tietenkin osoitus älyllisestä kyvykkyydestä, jota Rehn toki itsekin on. Sillä ainakin Wikipedian mukaan CV:nsä on todella vaikuttava, eikä ihan vaatimattomilla lahjoilla pääse näihin paikkoihin:
Rehn on valmistunut taloustieteiden maisteriksi vuonna 1997 ja tekniikan tohtoriksi vuonna 2002. Vuodesta 2004 hän on toiminut Åbo Akademin liiketaloustieteen professorina.[1] Aiemmin hän toimi professorina Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Tukholmassa. Rehn asuu sekä Suomessa että Tanskassa. Rehnin luottamustoimiin kuuluvat muun muassa Turun Osuuskaupan[8], Nordic Business Forumin ja Logomon hallitusjäsenyydet.[9]
Alf onkin rakentanut kirjansa yksinkertaisen nerokkaasti vastakohtien, eli johtajuuden ristiriitojen varaan.
Ensin hän kertoo vaikkapa johtajuuden olevan yksinäistä, mutta seuraavassa luvussa toteaa johtajuuden olevan sosiaalista. Tai kuinka johtajalle on tärkeää odottaa kärsivällisesti – ja seuraavaksi todetaan, kuinka tärkeää on tekeminen. Tai kuinka onnistunut johtaminen vaatii usein maskuliinisuutta, mutta feminiinisyydestäkään haittaa ole.
“Johtajan on oltava käytännön futuristi… ja kannettava vastuu tulevaisuudesta.”
Kenelle kirja on hyvä?
Suosittelen “Johtajuuden ristiriidat” -kirjaa kaikille johtamisesta kiinnostuneille. Sillä ei ole mielestäni merkitystä, että oletko aiheen opiskelija, johtajaksi haluava vai jo kokenut johtaja.
“Johtajuus harvoin on joko/tai, vaan sekä/että. Paradoksia paradoksin perään.”
Suurin hyöty lukijalle tulee mielestäni sivuilla useaan otteeseen kerratusta viestistä, että johtajuus ei ole helppoa tai kaavamaista. Sitä vastoin johtajuus on pirun vaikeaa, vaatii kykyä ja aikaa filosofiseen pohdintaan, tilannekohtaista ja ehdottomasti palveluammatti.
“Johtajuus ei ole mekaniikka. Välillä toimii kaikki, mikään ei toimi aina.”
Arvosanaksi “Johtajuuden ristiriidat” -kirjalle annan:
90/100
Plussat ja miinukset:
+ 183 sivua selkeää ja helppoa luettavaa/kuunneltavaa
+ hauska, jopa viihdyttävä, rakenne (jos toki hauskuus se vasta onkin subjektiivinen kokemus)
– ei varsinaisesti mitään uutta, ainakaan jos on taipuva pohdiskeluun ja muutama vuosi aihetta kelattuna
+ monta oivallista oivallusta samoissa kansissa
+ erittäin hyvä johdanto johtajuuden opiskelijalle tai juuri johtajaksi nimitetylle
* DISCLAIMER: tämä kirjoitus ei ole kaupallinen yhteistyö, jos toki hyvä esimerkki siitä, mitä yhteistyö blogissani voisi olla. Mahdolliset vaikuttajamarkkinoinnin yhteistyökyselyt johtajuuteen, markkinointiin, mainontaan ja myyntiin liittyen voi laittaa osoitteeseen jukka@jukkaniittymaa.com
Jos haluat saada jatkossakin tietoa mm. johtajuudesta ja siinä kehittävistä kirjoista, niin tilaa blogini sisällöt uutiskirjeenä meiliisi. Voit lopettaa tilauksen koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com