Kuinka hyvä brändi tekee sinusta onnellisemman?
Tässä kirjoituksessa käsittelen onnellisuutta, ja ennen kaikkea kuinka hyvä brändi tekee sinusta onnellisemman. Avaan myös myös ilmiön biologisia taustamekanismeja, eli kyseessä on ainakin aavistuksen syvälle sukeltavampaa tekstiä mainonnan, viestinnän ja markkinoinnin tueksi. Lopussa kerron myös konkreettisia vinkkejä ilmiön hyödyntämiseen.
Ihminen on erittäin sosiaalinen laumaeläin
Aluksi on tärkeää ymmärtää, että olemmme lajina erittäin sosiaalinen ja siksi analysoimme jatkuvasti omaa asemaamme laumassamme. Ilman analyysiä emme tietäisi kenen varpaille ei saa astua ja kenen saa: tämä johtaisi jatkuviin konflikteihin ja tekisi elämästä yhteisöinä mahdotonta. Kyseinen analyysi onkin erittäin tarkka, herkkä ja tapahtuu automaattisesti, halusimme sitä tai emme.
”There is an unspeakably primordial calculator, deep in within you, at the very foundation of your brain, far below your thoughts and feelings. It monitors exactly where you are positioned in society.” Jordan Peterson [1]
Erittäin rajusti tiivistettynä hyvinvoinnissa ja onnellisuudessa on kyse aivojen välittäjäaine serotoniinista ja sen vaikutuksesta mm. itsetuntoon, hyvinvointiin ja terveyteen:
”Higher spots in the dominance hierarchy, and the the higher serotonin levels typical of those who inhabit them, are characterized by less illness, misery and death.” Jordan Peterson [1]
Miten brändit liittyvät tähän ja onnellisuuteesi?
Mainonnan ja markkinoinnin näkökulmasta ilmiö on herkullinen, sillä oikein sovellettuna se voi tehdä vaikkapa (henkilö)brändistäsi haluttavamman eli onnellisemman:
”In the rich countries, it is now the symbolic importance of wealth and possessions that matters. What purchases say about status and identity is often more important than the goods themselves.”[2]
Käytännössä siis sinun onnellisuutesi (serotoniinin määrä) riippuu siitä miten koet itsesi muiden silmissä. Yksilöstä/segmentistä tietenkin riippuu, että millä keinoin lauman sisällä arvostusta haetaan. Tämä tulee ottaa huomioon niin oman kuin työnantajan brändin rakennuksessa: se missä toiselle vaikkapa Nike edustaa sporttisuutta ja menestystä, voi se toiselle tarkoittaa riistoa ja massatuotantoa.
Temppu ja miten se tehdään
Mikäli haluat käyttää edellä kuvattua ilmiötä esimerkiksi myynnin tai onnellisuuden lisäämiseen markkinoinnin avulla, opastaa Juhana Torkki kirjassaan ”Tarinan valta” seuraavasti:
”Jos tahdot, että luolaihmisten päät kääntyvät kohti sinua, kerro asioista, jotka johtavat heidän elämässään suurempaan onneen.”
Samaisessa kirjassaan Torkki listaa suurempaan onneen johdattavat asiat seuraaviksi[3]:
- Hyvää on se, minkä vastakohta on pahaa.
- Hyvää on se, mikä on helppoa.
- Hyvää on se, mistä kilpaillaan, mitä ei ole muilla ja mikä on poikkeuksellista.
- Hyvää on se, minkä vuoksi on uhrattu paljon vaivaa tai kuluja.
- Hyvää on se, minkä joku viisas mies tai nainen on valinnut parhaaksi.
- Hyviä ovat asiat, joita rakastamme.
Teoriassa tuossa on kaikki mitä tarvitset
Väliotsikkoa mukaillen, edellä mainittua listaa soveltamalla on siis mahdollista rakentaa loistavia brändejä sekä viestintä- ja mainoskampanjoita.
On ratkaisevaa ymmärtää, että kommunikaation tulee pureutua ihmisen perustarpeeseen olla yhteisössään arvostettu ja haluttu.
Sillä oli kyse sitten sinusta tai brändistä, kyse on siitä, millaista arvoa, tai arvon vaikutelmaa, syntyy ja siirtyy.
Tähän tarvitaan usein tarinan ja teknologian liittoa, joiden käyttäminen on usein oma korkean asiantuntijuuden ammattinsa kumpainenkin.
Mutta käytännössä suosittelen olemaan yhteydessä
Mitä sitten käyttää missäkin ja miten, on usein hieman monimutkaisempi homma. Voi näet olla, että pelkkä kuuluisuuden pärstän painaminen pakkauksen kylkeen ei vielä ihan riitä… Tai ainakin kustannus voi olla melko korkea hyötyihin nähden.
Me Sherpassa pohdimme vaikuttavaa kommunikaatiota työksemme, melkein joka päivä. Sillä sen tason hommat joilla operoimme, lähtevät aina intohimosta, joka ei kelloa tai kalenteria kumarra. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että tässä minä juhannusaattona kirjoitan tätä tekstiä auttaakseni sinua olemaan onnellisempi. Se on juttu mitä minä rakastan: auttaminen niillä taidoilla jotka minulle on suotu.
Mikäli siis tarvitset markkinoinnin luovaa kumppania, joka on valmis näkemään vaivaa menestyksesi vuoksi, laita meiliä jukka@sherpa.fi tai soita 0456734942.
Alkusyksyn tilauskanta täyttyy kyllä kovaa vauhtia, mutta rohkealle löydän vielä tiimin miettimään aina parempaan huomiseen johtavia ratkaisuja.
Onnellista juhannusta ja
Mikäli aihe kiinnostelee vielä lisää, suosittelen lukemaan myös aiemman kirjoitukseni ”Miten hyvä brändi helpottaa myyntiä?”
Lähteet:
[1] Tarkemmin ilmiön biologiseen mekanismiin voi tutustua vaikkapa Jordan Petersonin kirjassa ”12 Rules of Life”
[2] ”The Spirit Level”, Kate Pickett
[3] ”Tarinan valta”, Juhana Torkki
Mikäli haluat jatkossakin saada työkaluja ja pohdittavaa liittyen hyvään johtajuuteen, markkinointiin, mainontaan ja myyntiin, tilaa blogini uutiskirjeenä syöttämällä sähköpostisoitteesi alla olevaan kenttään.
Sähköpostiosoitettasi käytetään vain blogin sisältöjen jakamiseen.
Aina Parempaa Johtajuutta 2018
#ainaparempaajohtajuutta
https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/
S-postia voit lähettää myös: jukka@jukkaniittymaa.com