fbpx
“Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” (Mark Manson) – Kokemuksia aiheesta ja kirja-arvostelu

“Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” (Mark Manson) – Kokemuksia aiheesta ja kirja-arvostelu

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Onnistuneesti välttelin pari vuotta Mark Mansonin kovasti hypetettyä “The Subtle Art of Not Giving A Fuck” -kirjaa. Teoksen nimi tuntui rehellisesti sanottuna liian raflaavalta ja ajattelin, että luvassa on lähinnä itsestään selviä lasautuksia. Mutta kun sitten eräänä iltana törmäsin Twitterissä ylitsevuotaviin kehuihin Mansonin kirjasta, taipui mieleni uteliaisuuden edessä ja ostin hiljan suomennetun “Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” luettavakseni.

Teos voidaan mielestäni lukea itsensä johtamisen kirjaksi, ja siksi sille on paikkansa APJ:ssa. Mutta millainen fiilis kirjasta sitten jäi, se selviää jatkamalla lukemista.

Varoituksen sana todettakoon, että seuraava teksti sisältää spoilereita ja myös henkilökohtaisia paljastuksia. Lukeminen siis omalla vastuulla…

Kenelle “The Subtle Art of Not Giving A Fuck” on tarkoitettu?

Hyvistä lähtökohdista huolimatta Mansonin elämä oli aikamoista rämpimistä ja sekoilua teinivuosista asti. Kapinointia, huumeita, viinaa, ihmisten esineellistämistä ja paneskelua ympäri maailmaa hyväksyntää ja rakkautta etsien. Sitä mitä hän ei ilmeisesti lapsena ja nuorena kokenut saavansa.

Tämä on ymmärrykseni mukaan liian tavallinen tarina fiksusta ihmisestä, jonka itsetunnon vanhemmat sössivät — hintana korjausprosessi, joka kestää todennäköisesti Markin loppuelämän.

Mark Manson, s. 1984, onkin kirjoittanut omaelämänkerrallisen self-help -kirjansa selvästi toisille kaltaisilleen. Heille, jotka ovat jotenkin rikki. Väsyneitä, pettyneitä, surullisia, hukassa, turhautuneita tai häpeissään. Vaan kukapa meistä ei olisi joskus ollut?

Mistä kirjassa on kyse?

“Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” on helppolukuinen teos, joka pyrkii käännyttämään lukijansa Markin kulttiin. Mutta sen sijaan, että kultin perusta olisi taiottu tyhjästä tai kanavoitu kosmoksen sydämestä, on se käytännössä lainattu avoimen suoraan buddhalaisuudesta ja maustettu hitusella biologiaa, psykologiaa ja kokemusperäistä mutua.

Esimerkki kirjan evoluutiopsykologian peruskelasta

Tässä kirjassa ei siis ole paljoakaan mitään sellaista, mitä hieman buddhalaisuuteen ja ihmisen pään prosesseihin perehtynyt ei jo tietäisi. Ja pisteet siitä, että ei Mark mielestäni edes muuta koita väittää.

Esimerkiksi Buddhan elämänkerta kerrotaan napakasti esimerkkinä ja buddhalaisia ajatuksia tapaillaan useasti uudelleen muotoiltuina. Myös meditaation Mark toteaa olevan hyvä työkalu nöyryyden ja asioiden mittasuhteiden hahmottamisessa.

No mitä sitten?

Buddhalaisuudessa on paljon mielenkiintoisia ajatuksia, eikä kyseessä se ole mielestäni varsinaisesti uskonto, vaan enemmänkin filosofia, eräänlainen aasialainen stoalaisuus. Ainakin jos sen ottaa niin.

Olen itse ollut lapsesta asti kiinnostunut uskonnoista, mutta buddhalaisuuteen tutustuin entistä tarkemmin muutamia vuosia sitten suurten elämänmuutosten ravistellessa.

Ongelmieni mittakaavat olivat toiset kuin Markin kuvaamat, mutta omassa pienessä maailmassani olin ainakin väsynyt, hukassa, turhautunut ja pettynyt. Tämänkaltainen ihminen on aina viljavaa maata uusille ajatuksille paremmasta huomisesta.

“This too shall pass”

Etsiessäni tietä pois pimeydestäni, aloin suhtautumaan asioihin aluksi neutraalimmin. Kimmokkeen taas zeninpään ajatteluun sain, kun luin Eckhart Tollen “Läsnäolon voiman”, joka on hieman kuten Mansonin kirja, mutta huomattavasti korkealentoisemmin kerrottuna. Aloin Markin tapaan myös meditoimaan säännöllisesti.

Tulkitsin Läsnäolon voimasta, että minä en ole ajatukseni. Katselin maailmaa lintuperspektiivistä. Ajattelin, että tuhannen vuoden päästä millään ei ole mitään väliä. Galaksin ytimen rinnalla kokomme lähestyy nollaa.

Etäännytin itseänu arjesta ja huomasin sen helpottavan. “This too shall pass” oli pitkään mottoni. En tiedä oliko motto paras mahdollinen, mutta auttoi se ainakin minua ymmärtämään kaiken katoavaisuuden — myös kärsimyksen.

Taimea ei voi syyttää siitä, että se ei ole puu

Huomasin kuitenkin verrattain nopeasti, että liian välinpitämätön asenne maallisia asioita kohtaan tekikin elämästä ankeaa.

Jotakuinkin kaikki muuttuu harmaaksi, kun peilistä katsoo takaisin intohimoton olento. Voi toki olla, että lopetin liian aikaisin, tai ehkä en vain ollut vielä valmis nirvanaan?

“Taimea ei voi syyttää siitä, että se ei ole vielä puu.” Lähde tuntematon, kuulostaa buddhalaiselta

On kuitenkin hyvä mainita, että Mark ei tietenkään tarkoita, että kaikki olisi merkityksetöntä. Ihmismieli kuitenkin harvoin kykenee seuraamaan (Buddhan tai Markin) ideaalia ja riski mennä ääripäästä toiseen on hyvin todennäköinen. Ainakin minun kohdallani.

Yhteenvetona

“Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” on hyvä johdanto pohtimaan omaa itseään tämän maailmankaikkeuden osana. Ehkä erityisen sopiva juuri sellaiselle, kuka ei ole miettinyt kovinkaan syvällisiä? Henkistä polkua pidempään kulkenut voi kokea kirjan vanhan kertauksena tai liian yksinkertaisena.

Suomennos on mielestäni varsin kelvollinen ja 216 sivuinen kirja on sujuvan helppo luettava.

Tämän kirjan pisteyttäminen riippuu valtavasti näkökulmasta ja lukijan lähtötasosta, ja omaa kokemustani vastaavana pistemääränä annan Mark Mansonin “Kuinka olla piittaamatta paskaakaan” 60/100 pistettä.

LISÄYS 16.3.2019

Ilkka Kivi:
“Menisit ennemmin terapiaan” kirjan kansi.

Kuuntelin Storytel-palvelussa suomalaisen stand up-koomikko Ilkka Kiven kirjan “Menisit ennemmin terapiaan”. Käytännössä Ilkan kirjan idea oli sama Mansonin teoksen. Eli älä anna onnellisuutesi valtaa muille, sillä kaikki kokemuksesi ovat vain mitättömiä välähdyksiä äärettömyydessä about kaikille muille paitsi itsellesi.

Ilkka onnistui olemaan kuitenkin paljon Mansonia viihdyttävämpi, ja useassa kohtaa jopa ihan hauska, eli suosittelen mieluummin lukemaan/kuuntelemaan “Menisit ennemmin terapiaan”. Tai sitten voi lukea kummatkin, ei siinä isoa vahinkoa tapahdu.


Mikäli haluat jatkossakin saada työkaluja, kirja-arvosteluja ja pohdittavaa liittyen hyvään johtajuuteen, myyntiin, markkinointiin ja brändäämiseen, tilaa blogini uutiskirjeenä syöttämällä sähköpostisoitteesi alla olevaan kenttään. Voit myös koska tahansa perua uutiskirjeen.

Sähköpostiosoitettasi käytetään vain blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2018

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää: jukka@jukkaniittymaa.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje