fbpx
Mitä hyötyä on erilaisuudesta? (Sisältää kirja-arvostelun “The Power of Different” -teoksesta)

Mitä hyötyä on erilaisuudesta? (Sisältää kirja-arvostelun “The Power of Different” -teoksesta)

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Käsittelen seuraavassa kirjoituksessani aivojen erilaisuuksien hyötyjä pääasiassa tohtori Gail Salzin kirjan  “The Power of Different: The Link Between Disorder and Genius” pohjalta.

Mielesi kiinnostavi minua

Kirjoituksiani pidempään lukeneet ovat ehkä huomanneet, että olen varsin kiinnostunut aivojen toiminnasta. Monissa postauksissani johtamisesta, myynnistä ja markkinoinnista mennään usein pintaa syvemmälle, aina pääkopan sisälle asti perusteluissa miksi toimimme kuten toimimme.

Osaltaan selittävänä tekijänä on varmasti synnynnäinen uteliaisuus, tarve ymmärtää itseäni (lue: outouttani) ja ympäristöä*, sekä myös se, että koen kaiken kokemamme olevan lopulta seurausta aivojen rakenteesta ja kemiasta.

* Henkilökohtaisesti olen myös nähnyt vakavan masennuksen seuraukset läheltä. Isäni sairasti sitä alkoholismin aiheuttamaan kuolemaansa saakka vuonna 2016. Huomaan usein, että asia on minulle vaikea käsitellä. Vasta pikku hiljaa suuttumukseni alkoholismia kohtaan alkaa väistyä ymmärryksen tieltä.

Uskon siis, että osa ihmisten ominaisuuksista on jollain todennäköisyydellä ennustettavissa havaintojen ja kerätyn datan pohjalta. Tätä tietoa voi sitten käyttää apuna niin markkinoinnissa, myynnissä kuin (itsensä) johtamisessakin. Lisäksi esimerkiksi rekrytointien tukena tehtävät persoonallisuustestit* perustuvat oletukseen ihmisen kaavamaisesta käytöksestä.

* Sain ilokseni teetettyä itselläni kattavan OPQ-kompetenssitestin, jota normaalisti käytetään korkean tason johtajien ja asiantuntijoiden rekrytoinnin apuna. Palaan testin raporttiin vielä erikseen tulevaisuudessa. Tiiserinä mainittakoon testaajan kommentti: “hyvin poikkeukselliset tulokset! Voisit käytännössä tehdä mitä tahansa, paitsi…”

Kaksiteräinen miekka

Toni Wirtanen sanoi “The Voice of Finland 2018” -ohjelman eräässä jaksossa, että (musiikki)alalla ei luultavasti ole yhtään ihmistä, joka ei olisi käynyt terapiassa.

“…creatives are at higher risk for mental illness.”

Tämä on tietenkin yleistys, mutta hyvin osuva sellainen. On näet näyttöä, että esimerkiksi luovuus, älykkyys, melankolia ja masennus kulkevat monesti käsi kädessä.

“…those same brain differences that cause disorders such as dyslexia, depression and autism can lead to more creativity and artistic abilities, more empathy and an ability to visualize things in a different way. “ Lähde [1]

Aivojen erot ovat tabu

Aivojen erilaisuuden kommunikointi tai mielenterveysongelmat ovat mielestäni edelleen tabu Suomessa, vaikka esimerkiksi noin joka viides sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä ja yhtä moni kokee elämänsä aikana ainakin yhden vakavan masennusjakson.

Ehkä kuitenkin se, että tiedostamme ei-neurotyypillisten ja mielenterveysongelmien potentiaalisia hyviä puolia voisi osaltaan auttaa tabun nujerruksessa?

“You have a high quotient in there of really creative, innovative ideas, which is why you have a lot of entrepreneurs who have ADD at a high level,” Saltz said. “Now, they may not be the best at grasping an idea and bringing it to fruition in an organized fashion, because that requires a different kind of wiring, and that’s why it might be great to pair someone in real life, in the business world for example, with ADD … with somebody who might be the mechanical producer.” [1]

Epätyypillisyys johtajan näkökulmasta

Johtajuuden näkökulmasta on tietenkin kiinnostavaa tunnistaa mahdollisia syy-seuraussuhteita: ennustaako vaikkapa jokin käytös tai ominaisuus luovuutta tai älykkyyttä. Tai onko olemassa piilotettua kognitiivista potentiaalia, joka oikein johdettuna voisi johtaa ylivertaisiin suorituksiin? Entä ennustaako esimerkiksi muidenkin kuin Hjalliksen lukihäiriö menestyksellisiä ominaisuuksia? Kannattaako sitä kirjoitusvirheellistä CV:tä sittenkään naureskellen nakata mappi ööhön?

Kirjassaan Gail nimittäin mainitsee, että poikkeavan neurologian omaavat yksilöt voivat saada hyötyä, mikäli ihminen on joko älykäs ja/tai ympäristö on kannustava ja ottaa erityisyyden huomioon. Ja erityisen kiinnostavaa on se, että tällä hetkellä näyttö on hänen mukaansa sen suuntainen, että ympäristön merkitys on älykkyyttä suurempi.

Creative people are more likely to be productive and more original if surrounded by other creative people.”

Onkin suorastaan tyhmää koittaa puristaa kaikki ihmiset samaan muottiin: oli kyse sitten koulusta tai työpaikasta. Ainakin jos halutaan valjastaa ei-neurotyypillisten supervoimat yhteiskunnan hyödyksi.

Siihen kirjaan…

Näiden kelailujen pohjalta käteeni tarttui jo useampaan otteeseen mainittu “The Power of Different: The Link Between Disorder and Genius”.

Tiivistettynä “Erilaisuuden voima” käsittelee yleisimpiä neurologisten poikkeavuuksien ja mielenterveysongelmien ominaisuuksia niiden mahdollisten hyötyjen näkökulmasta.

Käsiteltäviä aiheita ovat mm.

  • ADD
  • Ahdistus
  • Autismi ja asperger
  • Bipolarisuus
  • Masennus
  • Lukihäiriö
  • Skitsofrenia

Salz ei mielestäni pyri maalaamaan vaaleanpunaista kuvaa kyseisten poikkeavuuksien kanssa elämisestä. Hän kertoo kuitenkin, että erityiset aivot voivat potentiaalisesti oikeissa olosuhteissa tuottaa myös erityisiä etuja, eikä näitä ole hänen mielestään kommunikoitu riittävän selkeästi.

Piilevät edut käytännössä selittävät myös sen, miksi evoluutio ei ole karsinut ei-tyypillisyyksiä tai mielenterveysongelmia pois. Jokaisessa heimossa on ollut ilmeisen edukasta olla muutama shamaani/visionääri/tiedemies.

Vanha sanonta hulluuden ja nerouden välisestä hiuksen hienosta erosta ei ehkä ole edes hiuksenhieno, vaan mitä jos neroutta ei esiinny luonnossa ilman ei-tyypillisyyksiä? Ja mitä jos tavalliset mielet tuottavat vain tavallisia ratkaisuja? Tätä kannattaa pohtia vaikkapa rekrytointeja tehdessä, jos totta kai työyhteisön pitää kyetä toimimaan tuloksellisesti. Eli liika luovuus on liikaa sekin.

Kenelle kirja on must

Erityisen arvokkaana näen kirjan varsinkin niiden lapsien vanhemmille, jotka pohtivat näitä asioita kohtalon sormen osoittamina. Kirjassa kun kuvataan monia yllättäviä tapahtumia, joiden seurauksena tulevaisuus on muuttunut paljon valoisammaksi lisääntyneen ymmärryksen seurauksena.

Mutta myös kuka tahansa, joka tunnistaa itsessään tai lähipiirissään ei-tyypillisiä ominaisuuksia, voi löytää oivalluksia kirjan sivuilta tai kertojan äänestä.

Itse kuuntelin tämän kirjoittajan itsensä lukemana äänikirjana, joka oli hyvin selkeää ja miellyttävä kokemus.

Koen kirjan pisteyttämisen hiukan ongelmallisena, joten en sitä tee. Luotankin, että kyllä ne viisaat lukevat, jotka kokevat tämän kaltaisen tiedon tarpeelliseksi.


Vastuuvapauslauseke: En ole ole mielenterveydenhuollon ammattilainen tai neurologi, eikä minua tule sellaisena pitää. Mikäli kärsit hoitamattomista mielenterveysongelmista tai elämää hankaloittavasta neurologisesta poikkeavuudesta, tai epäilet itselläsi sellaisia olevan, hae välittömästi apua ammattilaiselta. Mahdollisimman nopea hoitoon hakeutuminen parantaa mahdollisuuksia selvitä voittajana haasteista merkittävästi.


Mikäli haluat jatkossakin saada työkaluja ja pohdittavaa liittyen hyvään johtajuuteen, myyntiin, markkinointiin ja brändäämiseen, tilaa blogini uutiskirjeenä syöttämällä sähköpostisoitteesi alla olevaan kenttään. Voit myös koska tahansa perua uutiskirjeen.

Sähköpostiosoitettasi käytetään vain blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2018

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää: jukka@jukkaniittymaa.com

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje