fbpx
LEAN Marketing Superstars – kokemukseni koulutuksesta

LEAN Marketing Superstars – kokemukseni koulutuksesta

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Minulla oli kunnia osallistua kevään aikana Solitan ja MarkkinointiKollektiivin järjestämään “LEAN Marketing Superstars” -koulutukseen. Hakijoita oli 90, joista vain kolmannes pääsi mukaan. Selvästi LEAN siis herättää kiinnostusta myös markkinointipiireissä.

Mitä ajatuksia ja fiiliksiä koulutuksesta sitten jäi käteen? Se selviää jatkamalla lukemista.

Ketterä markkinointi tuottaa relevantimpia sisältöjä?

Markkinointia pitää tehdä modernein keinoin. Toimenpiteiden suunnittelu ilman toimivuuden ja kiinnostavuuden validointia on historiaa.

Edellinen lainaus on kurssin hakulomakkeesta ja kuvaa hyvin sitä, mikä oli mielestäni koko koulutuksen ydin: lean-markkinointi testaa ideoita ketterästi muilla kuin ystävillä, kollegoilla ja typeryksillä. Testauksista saadun palautteen pitäisi siis mahdollistaa entistä relevantimmat sisällöt asiakkaan näkökulmasta.

Tätä lähtivät todeksi osoittamaan koulutuksen vetäjinä toimineet MKollektiivin perustaja Santtu Kottila, sekä Solitan Lassi Kurkijärvi ja Mikko Väätäinen.

Miten koulutus oli järjestetty

Käytännössä koulutus koostui neljästä tapaamisesta Solitan tiloissa, niiden välissä tehtävistä kotiläksyistä ja keskusteluista Facebook-ryhmässä. Jokaisen tuli tahoillaan ideoida ja kehittää oma palvelu, joka toimi alustana eri työkalujen ja prosessien vaiheiden opiskelussa. Osallistujia kannustettiin tekemään myös videoita, jollaisesta ohessa esimerkkinä oma esittelyni helmikuun lopulta:

Itse en tuntenut leania juurikaan koulutukseen mennessä, mitä nyt joskus olin muutaman artikkelin lukenut. Ajatus kokeilevasta ja ketterästä tekemisestä kuitenkin kiinnosti ja siksi halusinkin mukaan.

Koulutuksen haasteet

Suurin haaste koulutuksissa oli ajan löytäminen niille – bisnes vetää tällä hetkellä hyvin ja kevät on perinteisesti kiireistä aikaa mainos- ja markkinointitoimistoissa. Neljä kertaa klo 15-18 slotin pyhittäminen opiskelulle onnistui osaltani hieman heikosti. Omasta mielestäni myös tunti vähemmän olisi riittänyt per kerta, seteissä oli löysää ainakin tällä osallistujajoukolla.

Aikatauluasiat ovat toki aina hankalia näin isolle porukalle; jos yhden iltapäivän ohjelman muuttaa asiakkaan kiireellinen tarve, pitää toisen hakea lapsensa hoidosta. Such is life.

Job to be done

Haasteista huolimatta osallistuin kolmeen sessioon neljästä, mutta sain silti mielestäni kohtuullisen käsityksen siitä, mitä lean tarkoittaa. Kysehän ei lopulta ole mistään kovin mystisestä tekemisen tavasta tai rakettitieteestä:

Leanissa markkinoinnissa kokeillaan, kysellään ja viisastutaan, ennen kuin rahaa on palanut arkullinen.

Leanin markkinoinnin ydinajatus on siis esitellä idea mahdollisimman nopeasti potentiaalisille asiakkaille. Tämä mahdollistaa idean testaamisen ja kehittämisen oikeaan suuntaan heti alkumetreiltä. Saatu palaute myös testaa sen, onko idea jo olemassa tai jopa liian huono toteutettavaksi.

Kehitysehdotukseni seuraaviin koulutuksiin voisi olla todellisen ongelman ratkaisu niin, että osallistujat kilpailevat ideoillaan? Leikki-ideoihin panostaminen kun oli ainakin minulle hieman vaikeaa.

LEAN on hyvä, mutta ei ainoa, tapa tehdä

Yllätyin hieman havainnostani, että työmme Sherpassa on jo itsessään usein melko leania: ratkaisemme markkinoinnin ongelmia sillä tavalla, joka parhaiten palvelee asiakasta. Joskus tekemisemme on siis tosi ketterää ideoiden pallottelua asiakkaan kanssa, mutta toisinaan pohdimme keskenämme ja palaamme vasta valmiimman näkemyksen kera. Näkemyksen versiota 1 tietenkin  jumpataan yhdessä asiakkaan kanssa, mutta ero leaniin on se, että asiakas ei aktiivisesti osallistu suunnitteluun alkumetreillä.

Kummallekin tavalle tehdä löytyy asiakkaansa ja kannattajansa. Ymmärrän hyvin senkin, että leaniin ei välttämättä haluta ryhtyä suin päin, sillä uusi tapa tehdä vaatii ainakin aluksi enemmän rohkeutta, luovuutta, halua osallistua ja käyttää aikaa kuin perinteisemmät prosessit. Aion siis varmasti jatkossakin vetää suunnitteluprosesseja sekä leanisti että ei-niin-leanisti.

“One-size-fits-all” -ratkaisuja on maailmassa lopulta kovin vähän.

Mitä jäi käteen?

Koulutuksesta minulle jäi positiivinen perusvire leania, muita osallistujia, Solitaa ja vetäjiä kohtaan. Fiksuja tyyppejä ratkomassa kiehtovia ongelmia. Aika paljon samaa meininkiä kuin omassa työssäni.

Se, että oma input ja saldo jäivät hieman ohuemmiksi kuin toivoin, on vain ja ainoastaan oma vikani. Mutta toisaalta se on asia, josta en osaa tai halua olla pahoillani. Olen historiassa nähnyt ja kokenut useammankin kerran sen, kun bisnes yskii, ja siksi olen pienestä kiireestä kiitollinen.

Suosittelen kaikille asiantuntijoille leaniin tutustumista. Se voi tuoda nykyaikana vaadittua ketteryyttä bisnekseesi ja tuottaa myös selvää säästöä. Mutta oppi ei laskeudu lautaselle itsestään, eli kovin kiireiselle koulutus aiheesta tuskin antaa 100% tulosta.  Jos aiheesta osallistumisvaiheessa varoiteltiinkin, niin silti minut yllätti se, kuinka paljon koulutus vaati heittäytymistä ja myös aikaa. Tulevia kurssilaisia kannustan myös kyselemään niin paljon kuin mahdollista, sillä Lassi ja Mikko tuntuivat olevan hyvin perillä kyseistä aiheesta.

Kiitos vetäjille, muille osallistujille, MarkkinointiKollektiiville ja erityisesti Solitalle.

Millaisia kokemuksia sinulla on leanista markkinoinnista? Kiinnostaako aihe? Jatketaan keskustelua tässä LinkedIn-ketjussa.

Ps.

Ainiin, ja tietenkin käteen jäi hieno diplomi muistoksi matkasta! Tätä kelpaa esitellä.


Mikäli haluat jatkossakin saada työkaluja ja pohdittavaa liittyen hyvään johtajuuteen, myyntiin, markkinointiin ja brändäämiseen, tilaa blogini uutiskirjeenä syöttämällä sähköpostisoitteesi alla olevaan kenttään.

Sähköpostiosoitettasi käytetään vain blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2018

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

S-postia voit lähettää: jukka@jukkaniittymaa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje