fbpx
Kirja-arvostelu: Deep Work

Kirja-arvostelu: Deep Work

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sain vinkin tästä Cal Newportin loistavasta ”Deep Work” kirjasta eräältä lukijalta LinkedInissä, kun kirjoitin tovi sitten keskittymisen ja fokuksen tärkeydestä täällä blogissani. En kuitenkaan odottanut mitään tavallisesta poikkeavaa ostaessani teoksen iStoresta. Olin kuitenkin väärässä. Luettuasi tämän arvostelun olen melko varma, että haluat myös lukea ko. kirjan.

Deep Work tempaisi mukaansa heti alkumetreiltä ja piti otteessaan ihan loppuun asti. Tämä on kohdallani melko harvinaista, sillä valitettavasti olen hieman taipuvainen aloittamaan paljon kirjoja, mutta vain harvan jaksan lukea loppuun kohtuullisessa ajassa.

Edellä mainistusta syystä minulla on valehtelematta kymmeniä kirjoja kesken siellä sun täällä ympäri asuntoa. Pääasiassa ne ovat toki kirjahyllyissä tai yöpöydällä. Luultavasti taipumus hypätä kirjasta toiseen kielii jo alentuneesta kyvystä keskittyä…

”Spend enough time in a state of frenetic shallowness and you permanently reduce your capacity to perform deep work.”

Toivottavasti peli ei ole vielä täysin pelattu?

Mistä kirjassa on kyse?

Deep work (syvä työ) on käsite, joka tarkoittaa syvän keskittymisen tilaa. Sen vastakohta on shallow work (pinnallinen työ).

Kirjassaan Cal perustelee melko tarkkaan, että miksi suuret oivallukset vaativat keskittymistä ja miten nykyinen, ärsykkeitä tulviva maailma, tekee siitä lähes mahdotonta.

”Big trends in business today actively decrease people’s ability to perform deep work”

Näitä trendejä ovat esimerkiksi nopeus, tehokkuus, helppous, multitasking ja jatkuva tavoitettavuus. Ja vaikka nuo varmasti näyttävät kaikkien silmiin hyviltä asioita, on niiden seurauksena usein valitettavasti asiantuntijatyön laadun heikentyminen. Tulemalla tästä tietoiseksi, kuin myös siitä, että usein työlle asetetut mittarit ovat juurikin pinnalista työtä tukevia, on helppo havahtua ongelman mittakaavasta.

”The reason knowledgeworkers are losing their familiarity with deep work is well established: network tools.”

Kun sitten ongelma on tunnustettu ja todeksi todettu, tarjoaa Cal työkaluja siihen miten asiantuntija voi parantaa kykyä keskittyä.

”To succeed with deep work you must rewire your brain to be comfortable resisting distracting stimuli.”

Kenelle kirjasta on hyötyä?

En liioittele, kun sanon, että JOKAISEN huippuasiantuntijaksi haluavan tai kehitystä janoavan kannattaisi lukea Deep work. On totta, että on työnkuvia, joissa deep work ei ole kovin mahdollinen – tai edes toivottava – tila, mutta tällaiset työnkuvat ovat asiantuntijatyössä kuitenkin vähemmistössä.

”Our work culture’s shift toward the shallow is exposing a massive economic and personal opportunity for the few who recognize the potential of … prioritizing depth… The ability to perform deep work is becoming increasingly rare at exactly the same time it is becoming increasingly valuable in our economy.”

Kirja sopii kuitenkin myös niille, joiden pitää olla koko ajan liikkeessä. Uskon, että kirja auttaa esimerkiksi myynti- tai projektijohtaja ymmärtämään, että miksi suunnittelijalle, insinöörille tai vaikkapa pomolle ja asiakkaalle kannattaa antaa työrauha. Loppujen lopuksi bisneksessä pitäisi olla kyse aina lisäarvon tuottamisesta ja on ratkaisevaa ymmärtää, että mitä suurempi tuntilaskutus asiantuntijalla on, sitä syvempää keskittymistä laadukas työ vaatii.

”A deep life is a good life, any way you look at it.”

Aikatauluta itsellesi aikaa keskittyä

Deep Work vahvisti omaa aavistustani siitä, että kuinka turmiollista jatkuva keskittymisen häiritseminen on sekä työn laadulle että työhyvinvoinnille.

”Distraction remains a destroyer of depth”

Ei kuitenkaan kannata ajatella, että syvässä keskittymisen tilassa voisi olla aina ja ikuisesti – tai, että sen turvin voisi esimerkiksi eristäytyä muusta työyhteisöstä…

Tutkimusten mukaan kouluikäinen lapsi kykenee olemaan keskimäärin noin tunnin keskittyneessä tilassa päivän aikana ja vastaavasti korkean asiantuntijuuden deep work-spesialisti noin neljä tuntia. Tämä neljä tuntia kannattaakin jakaa 2-3 yhtäjaksoiseen osaan päivän aikana, jolloin ei antaudu häiriötekijöiden vietäväksi. Jokaisesta häiriöstä sinulla menee yli 15-25 minuuttia palata takaisin syvään keskittymisen tilaan; siihen, jossa tuotat kaikkein eniten lisäarvoa asiakkaalle ja työnantajallesi.

Uskalla tylsistyä

Toinen tärkeä asia tiedostaa on se, että tietoinen mieli kykenee ratkaisemaan asioita yleensä vain melko ennalta arvattavasti. Aivojen ominaisuuksista johtuen, kannattaakin antaa alitajunnalle ja luovuudelle aikaa prosessoida rauhassa asioita.

”To succeed with this strategy, you must first accept the commitment that once your workday shuts down, you cannot allow even the smallest incursion of professional concerns into your field of attention.”

Tästä johtuen, yllättävää kyllä, Cal suorastaan kieltää työasioiden pohtimisen sen jälkeen kun asiantuntija on jättänyt työpaikkansa. Jatkuva stressaaminen tai asioiden pyörittely yömyöhään vain jumittavat aivot ja pahimmillaan kehittyy looppeja, jotka vain jauhavat samaa mantraa tuottamatta varsinaista lisäarvoa.

”Who you are, what you think, feel and do, what you love – is the sum of what you focus on.”

Työajan ulkopuolella kannattaa kuitenkin ylläpitää tavoitteellista keskittymistä – eikä esimerkiksi roikkua koko iltaa sosiaalisessa mediassa tai lukea työsähköposteja. Jatkuva ärsyke- eli dopamiinipöllyssä lilluminen iltaisin nimittäin estää tehokkaasti myös aivojen kehittymisen syvää keskittymistä syleileviksi. Vahvaa esimerkkiä käyttääkseni: Ei alkoholistikaan ole alkoholisti vain iltaisin.

”Spending time in nature can improve your ability to concentrate.”

Ymmärrän kyllä, että ajatus somettomuudesta iltaisin tuntuu ahdistavalta – niin minustakin – mutta kannattaa miettiä, että mikä sinulle oikeasti on tärkeää? Yhteinen aika rakkaidesi kanssa, kehittyminen intohimosi saralla, liikkuminen (jolla on iso positiivinen vaikutus aivojen toimintaan) vaiko ruoka-/selfie-/kissakuvien/tms. plärääminen somessa…

”Having a casual conversation with a friend, listening music while making dinner, playing a game with your kids, going for a run – the types of activities will fill your time in the evening if you enforce  a work shutdown – play the same attention restoring role as walking in nature.”

Yhteenveto

Deep Work saattaa muodostua yhdeksi merkittävimmistä kirjoista, joita olen lukenut vuosiin. Ainakin, jos kykenen ottamaan siitä opikseni. Sillä jos ja kun haluan kehittyä aina paremmaksi asiantuntijoiden ja yhteisöjen kehittäjäksi, on minun kannattavaa suunnata fokukseni yhä tarkemmin niihin asioihin, jotka kerryttävät asiantuntijuuttani myynnin, markkinoinnin ja ihmislähtöisen johtamisen saralla. Tämä tarkoittaa väkisinkin luopumista turhemmista asioista.

Mistä ja miten sinun kohdallasi; siihen saat tarkemman vastauksen lukemalla kirjan. Suosittelen.

Arvosana(t)

Asiantuntijalle, joka haluaa kehittyä aina paremmaksi: 100/100

Asiantuntijalle, jota ei kiinnosta kehittyminen 1/100

Asiantuntijabisnestä pyörittävälle toimitusjohtajalle 99/100

Löydät kirjan esim. tästä linkistä:

https://www.adlibris.com/fi/kirja/deep-work-9780349411903

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje