fbpx
Miten hyvä brändi helpottaa myyntiä?

Miten hyvä brändi helpottaa myyntiä?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Vedin perjantaina 19.1.2018 kevyen esitelmän aiheesta ”Brändäyksen prosessi”. Kuulijoina oli noin 50 PK-yrittäjää, liikemiestä ja -naista. Halusin esitykselläni poistaa salamyhkäisyyttä brändäyksen ympäriltä sekä kertoa hyvän brändin konkreettisista hyödyistä. Tämä blogaus pohjautuu tuohon esitykseen, mutta koko brändäyksen prosessin yleiskuvan sijaan keskityn brändin myyntivaikutukseen. Jos mieluummin kuuntelet kuin luet aiheesta, niin löydät tekstin lopusta tämän kirjoituksen myös podcastina. Sen sisältö on jotakuinkin sama, joskaan ei täysin identtinen.

Brändin määritelmä

Jotta puhuisimme samasta asiasta tässä yhteydessä kun puhumme brändistä, olen määritellyt sen seuraavasti:

Brändi on tuotteen, palvelun, yrityksen tai asiantuntijan yhteenveto – jokaisen kohtaamispisteen maineen summa.

Maineen vaikutus myyntiin

Jokainen useamman kuin yhden y-tunnuksen nimissä myyntiä joskus tehnyt tietää, että hyvää brändiä on helpompi myydä kuin huonoa. Tämän yksin pitäisi jo riittää vakuuttamaan kuka tahansa fiksu johtaja asian tärkeydestä.

Voin omakohtaisesti todistaa, että henkilöbrändäykseni ja social sellingin ansiosta ovia on auennut. Eikä pelkästään auennut, vaan osa on avattu puolestani ja minut on kutsuttu sisään. Tämä on aktiivisen brändityön suoraa seurausta pienessä mittakaavassa.

On silti valitettavasti todettava, että monessa suomalaisessa yrityksessä brändinrakennus on unohdettu tai jätetty to-do-listan hännille, kun päinvastoin sen pitäisi olla top prio myynnin työkaluna.

Oheiseseen kuvaan olen listannut brändin tärkeimmät myynnilliset vaikutusmekanismit:

Protip: Lisäksi brändi vaikuttaa ratkaisevasti mm. siihen, millaisia ihmisiä 1. hakeutuu töihin yritykseen ja 2. viihtyy töissä. Paskalla brändillä saa mitä sattuu, työhyvinvointi on todennäköisesti heikkoa ja tekijöiden vaihtuvuus suuri.

No brand means no sales

Suoraan sanottuna: myyntiä ei ole mahdollista tehdä ilman brändiä.

Ymmärrän, että tässä on pieni mahdollisuus väittelyyn sanan merkityksestä, eli onko jokainen tuote tai palvelu automaattisesti brändi, mutta muistutan, että tässä yhteydessä tarkoitan brändillä jokaisen kohtaamispisteen maineen summaa – riippumatta siitä onko merkittävää mainetta vielä olemassa vai ei. Käytännössä tällä määritelmällä brändi syntyy heti, kun joku saa idean olla tai myydä jotain. Luonnollisesti tässä vaiheessa sen arvo lähestyy vielä nollaa. Leikkimielisesti brändin muodostumisen kaava voisi olla:

Brändi = (historia + teot + design) x ihmiset

Sana mainonnasta

Brändistä ja sen rakennuksesta on melko hankala puhua ilman mainintaa mainonnasta. Olen kuitenkin viime vuosina ollut havaitsevinani ”mainonta”-sanan inflaation. Jopa alan ammattilaiset kaihtavat aiheesta puhumista, sillä ilmeisen moni kokee mainonnan niin negatiivisesti. Totuus kuitenkin on, että jos tuote on kunnossa, hyvin ja riittävillä resursseilla tehtynä mainonta on nopein tapa tehdä brändistä haluttava. Esimerkki: tykitä kuukausi kunnolla TV-mainontaa ja aivan varmasti brändisi on tunnettu kansan syvien rivien keskuudessa.

Toki hyviä keinoja on muitakin, ja olen haluttavuuden lisäämisen taktiikoita käsitellyt perusteellisemmin aiemmassa blogauksessani Miten hyvä brändi tekee sinusta haluttavamman? Suosittelen tutustumaan kirjoitukseen, ainakin jos haluat konkreettisia vinkkejä brändinrakennukseen.

Sanoista tekoihin

Tässä vaiheessa viimeistään olemme toivottavasti yksimielisiä brändin tärkeydestä niin aina paremman myynnin mahdollistajana kuin esimerkiksi työnantajamielikuvan välittäjänä. Tiedämme myös, että et voi käytännössä tehdä tai olla tekemättä markkinassa mitään ilman, että se vaikuttaa maineeseesi eli brändiisi.

On kuitenkin varsin ymmärrettävää, että kaikesta ei voi tietää kaikkea. Eikä edes tarvitse. Riittää kun johtaja osaa tunnistaa tarpeen ja reagoi siihen. Johtaminen on asioiden JOHTAMISTA strategian mukaisesti, ei kaiken tekemistä itse.

Jos siis tunnistat tarpeen kehittää brändiäsi, ehdotan että laitat minulle viestiä jukka@sherpa.fi – sinun brändisi rakennus on intohimoni. En näe ammatilliselle olemassaololleni tärkeämpää tehtävää kuin auttaa sinua ja yritystäsi* menestymään. Kyse ei lopulta ole muusta kuin brändäyksen prosessista: siitä tulen mielelläni puhumaan lisää. Voit myös soittaa minulle ja sovitaan tapaaminen +358456734942

Toivottavasti kuulen sinusta!


*= sellaisella pienellä, mutta tärkeällä rajauksella, että en edistä sellaisten yritysten tai organisaatioiden brändinrakennusta, joiden eettiset arvot eivät ole linjassa omieni kanssa. Arvojani ovat mm. vapaus, tasa-arvo sekä kunnioitus elämää ja luontoa kohtaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *