fbpx
Kirja-arvostelu: Start With Why

Kirja-arvostelu: Start With Why

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Luettuasi tämän kirja-arvostelun voit paremmin arvioida, että kannattaako sinunkin lukea Simon Sinekin moderniksi johtamisen ja markkinoinnin klassikkoteokseksi muodostunut ”Start With Why”.

Oma suhteeni työn merkityksellisyyteen

En voisi kuvitella olevani ”vain töissä” – mietin about aina miksi teen mitä teen. Päivittäin. Nytkin. Usein monta kertaa päivässä, varsinkin jos motivaatiotani syystä tai toisesta koetellaan. Näin olen tehnyt niin kauan kuin kykenen muistamaan. Jo peruskoulussa kysyin opettajilta ärsytykseen asti ”miksi opiskelemme tätä?” Pahinta myrkkyä oli ”koska näin on päätetty tai minä sanon!” – tuolla vastauksella minusta ei saanut puristettua aina edes MVP-tason suoritusta. Eikä saa edelleenkään. Jos homma uhkaa mennä väkisin suorittamiseksi, käännän jokaisen kiven ja kannon muuttaakseni tilanteen motivoivaksi.

Kuka on Simon Sinek?

Simon Sinek, s. 1973

Taustaltaan Simon on mainosmies, kunnes onnistui tuotteistamaan itsensä ja ajatuksensa merkityksellisyydestä ja hyvästä johtamisesta. Simonin kelojen levinneisyys onkin sitä luokkaa, että uskon nimensä olevan tuttu monelle blogini lukijalle. Eikä varmasti vähiten myöskään siksi, että Simonin veto on TED esitysten kolmanneksi katsotuin vaatimattomalla yli 36 miljoonalla katsellulla. Kun tuohon päälle lisätään toki vielä eri alustojen miljoonat versiot ja katselut, voidaan olla varmoja, että ihan hirveästi ei miehen tarvitse miettiä, mitä vapaa-ajallaan tekisi. Varmasti siis ihan kannattava siirtymä mainonnasta isommille areenoille. Kirjoja Simon on tähän päivään mennessä naputellut neljä, joista minulla on vielä 2. ja 3. lukematta.

  1.  Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action (2009)
  2. Leaders Eat Last: Why Some Teams Pull Together and Others Don’t (2014)
  3. Together Is Better: A Little Book of Inspiration (2016)
  4. Find Your Why: A Practical Guide for Discovering Purpose for You and Your Team (2017)

Simon says: Start With Why

Moni ihminen viettää yli puolet valveillaoloajastaan töitä tehden. Onko se liikaa vai ei, on oma keskustelunsa, johon ei ole olemassa yhtä vastausta. Sillä juurikin työn merkitys saattaa keikauttaa työn intohimoksi, jolloin ei enää tunteja lasketa. Uskallan jopa väittää, että tämä on vaatimus ammatillisen intohimon syntymiselle.

Osa ihmisistä kykenee löytämään tämän merkityksen itse, mutta massoja tarkastellessa johtajien tärkeimpiä tehtäviä on juurikin kommunikoida työn tärkeys ja yksilön valtava merkitys paremman maailman rakentamisessa.

Kun yli 2000 ihmiseltä kysyttiin, että mikä on johtajan tärkein ominaisuus, oli vastaus ”työn merkityksen ja arvostuksen kommunikointi.” Kevin Murray, People With Purpose, s.67

Selkeä ja kutsuva merkitys on se, mikä saa ihmiset jonottamaan yön yli uutta tuotetta, marssimaan ja osoittamaan mieltään systeemiä vastaan, tekemään sen aina kaivatun ekstramailin tai vaikkapa tatuoimaan Harrikan logon ihoonsa. Ja johtaja on aina tuon merkityksellisyyden ruumillistuma, jos se ei ole oman organisaation johtaja, on se sitten jonkun muun.

The leader sitting at the top of the organization is the inspiration, the symbol of the reason we do what we do.

Merkityksellä on myös valtava merkitys liiketoimintaan, sillä jokainen on varmasti kohdannut joskus epämotivoituneen työntekijän ja tietää, mitä sellainen aiheuttaa koko organisaatiolle. Tämän tilan voi sitten fiksusti kääntää ympäri, ja miettiä mikä vaikutus motivoituneella tekijällä on vaikkapa asiakastyytyväisyyteen, työhyvinvointiin ja tulokseen.

Tästä on kyse

Sinekin Golden Circle visualisoi nerokkaan yksinkertaisesti sen, kuinka brändin on mahdollista kommunikoida todellinen syy olemassa oloonsa. “Start With Why” kertoo myös biologiset syyt siihen, miksi merkityksen sanoittaminen on niin valtavan voimakas työkalu. Asia on väkevää, ja olen itsekin viitannut blogissani Sinekin ajatuksiin useasti ja siteerannut häntä useammin kuin jaksan muistaa. Golden Circlea voi käyttää huoletta toimialasta tai brändin koosta riippumatta – suurin osa ihmisistä kun janoaa aina merkityksellisyyttä omalle työlleen ja elämälleen.

Tarkemmin merkityksen löytämiseen Sinek paneutuu tuoreessa teoksessaan “Find Your Why”, joka on tarkoitettu työkirjaksi aiheesta.

Yhteenveto

Koen Start With Why –kirjan arvostelun jopa hieman haasteellisena, sillä olen omaksunut sen sisällön niin tehokkaasti osaksi omaa ajatteluani, että en enää tiedä mistä Simonin teoria alkaa ja oma pohdintani jatkuu. Toisaalta en koe tässä ongelmaa, sillä monet hyvät asiat ovat synteesejä: työkalujen yhdistelmiä, joita jokainen voi soveltaa omassa arjessaan parhaan taitonsa mukaan.

Miksi keksiä kivipyörää uudelleen, jos tarjolla on maantiekiitäjä sähkömoottorilla?

Miinuspuolena todettakoon, että kirjan sisältö tuntuu aika tutulta kun on katsonut paljon Simonin videoita. Hyvän käsityksen aiheesta saa katsomalla edellä linkkaamani TEDin videon. Kirja oikeastaan vain perustelee ja esimerkittää aihetta tarkemmin. Tämä on luonnollisesti tärkeää aiheesta vakavasti kiinnostuneelle, ja jos minulla olisikin oma yritys, olisi “Start With Why” lukuvaatimus jokaiselle esimies- tai johtotehtävissä toimivalle.

93/100

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *