fbpx
Sex Sells? Eli YouTuben katsotuimmat mainokset 2017

Sex Sells? Eli YouTuben katsotuimmat mainokset 2017

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Luettuasi tämän blogauksen tiedät, millaisista elementeistä koostuu paljon katseluja keräävä YouTube-mainos.

Kuten aiemmista blogauksistani olet ehkä lukenut, ovat videot ja videomainonta erityisen lähellä sydäntäni. Kilsoja ja kokemusta on kertynyt tätä lajia, ja siksi olikin erittäin mielenkiintoista katsoa läpi vuoden 2017 10 katsotuinta mainosta YouTubessa.

Voit itse katsoa Adweekin keräämät YT TOP10-mainokset linkistä, joka löytyy postauksen lopusta.

Back to basics

Työni videoiden parissa on nykyään enemmänkin strategisen tason tarinankerrontaa, kuin yksittäisten videoiden tekemistä. Siksi koen, että usein yksittäistä mainosta kiinnostavampaa on tutkia sitä, millaisia teemoja ja temppuja käytetään tavoittamaan suuria massoja. Näkemättä olisin veikannut, että “sex sells” – edelleen.

Ihan liiaksi en veikkauksessani mennyt metsään. Tämä ei tietenkään yllätä, sillä lukuisissa mainonnan tutkimuksissa on todettu, että “pyörittämällä pyllyä” kameralle saadaan huomioarvot tappiin. Todettakoon silti, että tutkimuksissa on myös huomattu se, että seksuaalisen viittauksen yhteys tuotteeseen on syytä olla relevantti, sillä muuten se laskee mainostajan brändimielikuvaa.

Kokonaisuutta tarkastellessa oli kuitenkin positiivista huomata, että edelleen selkeästi käytetyin keino on tarinankerronta; jopa lyhytelokuvamaisuus. Veikkaankin lyhärimäisten mainosten yleistyvän yhä enemmän, sillä kohderyhmiä on aina vain vaikeampi tavoittaa turhanpäiväisellä hälyllä – jota valitettavasti suurin osa mainonnasta yhä edelleen edustaa. Hyvät tarinat purevat kuitenkin aina ja ikuisesti, jopa ilman seksiä.

Analyysi

Katsoin ja analysoin jokaisen TOP10-listatun filmin teemat ja tein niistä alla olevan sanapilven. Annoin videoille maksimissaan kolme toteutusta kuvaavaa sanaa intuitioni pohjalta. Pilven pienuudesta voi päätellä ainakin sen, että katselluimmissa videoissa käytetään pitkälti samoja kikkoja. Tunteiden sanoitus on toki aina henkilökohtainen kokemus, mutta minun TOP10-kokemukseni sanapilvi näyttää seuraavalta:

Hyvän YT-mainoselokuvan lähes takuuvarma resepti

Jos oheisesta sanapilvestä nyt voi jotain oppia, niin ainakin sen, että YouTubessa* paljon katseluja keräävän mainoselokuvan salaisuus voisi olla esimerkiksi:

Julkkiksen tähdittämä (hauska) tarina monikulttuurisuudesta, jossa on hyvä musiikki ja jonkinlainen eroottinen ulottuvuus.

Tuo yksi temppuvideo, joka listasta löytyi, oli kokonaisuutta tarkastellen selkeästi erilainen ja ainakin omasta mielestäni varsin tylsää kikkailua. TOKI sitäkin oli katsottu yli 90 miljoonaa kertaa, että on se jonkun mielestä ollut viihdyttävä sekin.

Hyvä esimerkki

Laitan loppuun vielä omasta mielestäni parhaan videon ja suosittelen katsomaan ainakin sen ajatuksella:

Tiivistettynä: Julkkiksen tähdittämä hyvä tarina tykillä musiikilla. JA ilman katselujen kerjäämistä paljaalla pinnalla. Ei klassikko, mutta kuitenkin erittäin hyvä suoritus. Solid 8+/10

Ja tässä vielä lupaamani linkki Adweekin listaan:

http://www.adweek.com/creativity/the-10-most-watched-ads-on-youtube-in-2017/

Jatketaan keskustelua hyvistä mainosvideoista vaikkapa täällä LinkedInissä. Mikä oli sun suosikki? Allekirjoitatko analyysini vai oletko ihan eri mieltä?

*= Kuten ex-työkaverini Juha osuvasti LinkedInissä totesi, on hyvä tiedostaa YouTube-sisältöjen olevan usein ns. nuorempaan makuun. Tämä luonnollisesti vaikuttaa myös siihen millaiset tarinat toimivat. Jokaisella alustalla on omat erityispiirteensä. Esimerkiksi Facebookissa n. 85% videoista katsotaan äänettä, kun taas YouTubessa musiikin ja äänen voima tunnelmaan on valtava, sillä siellä videot katsotaan äänet päällä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje