fbpx
Miksi ja miten ilmaista tunteita asiantuntijaorganisaatiossa?

Miksi ja miten ilmaista tunteita asiantuntijaorganisaatiossa?

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Aloitan blogaukseni oheisella vlogauksella. Siinä kerron, että miksi tunteiden ilmaisu ja käsittely on niin tärkeää asiantuntijaorganisaatiossa. Ja toki tunteiden käsittely on tärkeää kaikessa elämässä, sillä eivät tunteiden patoamisen seuraukset tietenkään ole eristettyjä pelkästään työpaikalle.

Ennen lukemista, käytä tervettä harkintaa

Susu väsähti opiskellessaan Mielen johtamista organisaatiossa.

Oheiset työkalut pohjaavat Helena Åhmanin kirjaan “Mielen johtaminen organisaatiossa”. Helena on työpsykologian tohtori ja opiskellut lisäksi markkinoinnin, kasvatustieteiden ja luokanopettajan tutkinnot. Lisäksi hänellä on neurotieteiden, ajattelu- ja yksinkertaistusmenetelmien opintoja ympäri maailmaa. Voidaan siis pitää melko todennäköisenä, että hän tietää mistä kirjassaan kirjoittaa. Mutta oheiset työkalut eivät sovi mielen- tai muiden terveysongelmien itsehoitoon ja mikäli epäilet sellaisia, suosittelen kääntymään työ- tai muun terveydenhuollon piiriin.

TYÖKALUJA TUNTEIDEN KÄSITTELYYN

Ihminen ei ole tunteidensa armoilla. Tunteita voi johtaa sekä ennen kokemusta, kokemuksen aikana että kokemuksen jälkeen. Vaikuttaminen on helpompaa ennen tunnetta kuin tunteen kokemisen aikana. En seuraavassa käsittele kaikkia Helenan esittelemiä tekniikoita, vaan nostan esille oman top kolmoseni. Voit tutustua koko työkalupakkiin hänen kirjassaan. Osa tekstistä on suoraa lainausta, osa hieman yksinkertaistamaani tai uudelleen sanoittamaani kirjan sivuilta 235-242.

Tunteeseen vaikuttaminen ennen tilannetta

  1. Vaikuta ajankohtaan: Onko nyt juuri oikea aika käsitellä tunnetta, vai voisiko olla parempi jos asiaa käsiteltäisi toiste?
  2. Tutustu tilanteeseen etukäteen: aivot kokevat tulevan tilanteen turvallisempana, jos olet käynyt sitä läpi mielessäsi etukäteen. Voit myös miettiä mahdollisia toimintamalleja tyyliin “jos pomo/asiakas/kollega sanoo niin, on relevantti vastaus näin…” Tätä kyseistä tekniikkaa käytetään paljon myyntityössä, jossa pahimmat sudenkuopat on järkevää kartoittaa aina ennen varsinaista asiakaskontaktia. Tämä on sekä riskien että tunteiden hallintaa parhaasta päästä.
  3. Ohjaa odotuksia: aseta itsellesi ja muille selkeä tavoite. Puheenjohtajana älä anna kokouksen rönsyillä liian kauas tavoitteesta, jos syy ei ole erityisen pätevä tai kokouksen luonteeseen sopiva. Epäselvät tavoitteet ovat yksi tehokkain tapa vähentää motivaatiota.

Tunteen säätely hankalassa tilanteessa

  1. Hyväksy tunne: Tärkeintä on aina hyväksyä kokemasi tunne 100%. Tunnetta ei saa kieltää, se on pahinta mitä voi tehdä, sillä synnyttää väistämättä stressiä.
  2. Nimeä tunne: analysoi tuntemuksesi ja mieti mistä se johtuu. Tämä siirtää aktiviteettia pois aivojen tunnealueelta ja helpottaa oloa. Joskus on hyvä todeta vaikkapa että “koen tämän poikkeuksellisen negatiivisesti, sillä nukuin viime yönä huonosti.”
  3. Valikoi tulkinta: Saatamme lisätä kielteistä tunnetta sisäisellä negatiivisella puheellamme. Kun sisäinen ääni alkaa heittää bensaa ahdistuksen kipinään, sano salaman nopeasti “stop” ja käännä ajatuksesi tietoisesti muualle. Mieluitenkin tietenkin ratkaisuun. Pikku hiljaa aivot tottuvat uuteen tapaan ajatella ja asenne on mahdollista muuttaa ratkaisukeskeiseksi.

Tunteen säätely tilanteen jälkeen

  1. Keskustele ja etsi tukea: hanki joltakulta toiselta uusia näkökulmia; hyväksyvä tuki ja erilaiset näkökulmat auttavat. Näin aktivoit useampia aivoalueita kuin yksin miettiessäsi. Kertoessasi asian toiselle joudut myös selkeyttämään sitä itsellesi.
  2. Opi epäonnistumisista: Märehtiminen ei kannata. Tapahtunut ei muutu miksikään ja epäonnistumisia sattuu kaikille. Päätä kokeilla uudelleen. Jos epäonnistut jatkuvasti, pidä epäonnistumisista kirjaa, selvitä yhdistävä tekijä ja kehitä strategia jolla vältät jatkossa epäonnistumisen. On myös mahdollista, että kaikkia taisteluja ei voi voittaa. Silloin kannattaa miettiä, että onko järkevää hakata päätä seinään vai suunnata energia kohti uusia hankkeita.
  3. Löydä oma identiteetti: kaikki tilanteet eivät sovi kaikille. Jos huomaat esimerkiksi työssäsi tuntevasi ahdistusta työn luonteen takia, voi olla järkevämpää vaihtaa työtä, kuin kärsiä kroonistuvasta stressistä, joka tulee ennen pitkää johtamaan vakaviin terveysongelmiin.

LUOTTAMUS LUO POHJAN TUNTEIDEN KÄSITTELYLLE

Ilman luottamusta töissä, parisuhteessa tai missä tahansa ihmissuhteessa on vaikea kertoa tunteistaan avoimesti. Ja mikäli tunteiden ilmaisu ei ole mahdollista, synnyttää se stressiä, joka kroonistuessaan aiheuttaa mm. korkeaa verenpainetta, ylipainoa, luovuuden kuolemaa ja masennusta (katso tästä lisää stressin vaikutuksista). Tästä syystä on äärimmäisen tärkeää luoda luottamuksen ilmapiiri jokaisessa mahdollisessa kohtaamispisteessä ihmisten kesken. Voit lukea lisä luottamuksen lisäämisestä seuraavan linkin takaa löytyvästä artikkelisarjasta, jonka kirjoitin viime keväänä. Artikkelisarja on vielä vain englanniksi, mutta pyrin kääntämään sen suomeksi yhdeksi blogaukseksi tulevaisuudessa.

https://jukkaniittymaa.com/tag/howtogeneratetrust/

LOPUKSI

Toivottasti tämä blogaus antoi sinulle ajatuksia tai työkaluja aina paremman työpaikan luomiseen. Keskustelen aiheesta mielelläni lisää vaikkapa tämän linkin takaa LinkedInissä.

Mikäli koet blogini sisällöt mielenkiintoisiksi, olisi mahtavaa jos tilaisit tämän uutiskirjeenä itsellesi. Sen voit tehdä syöttämällä sähköpostiosoitteesti oheiseen kenttään ja painamalla “Tilaa nyt!”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *