fbpx
Superhyödyllisiä vinkkejä asiantuntijablogin aloittamiseen

Superhyödyllisiä vinkkejä asiantuntijablogin aloittamiseen

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Lukemalla tämän kirjoituksen “Superhyödyllisiä vinkkejä asiantuntijablogin aloittamiseen” saat ainakin 10 hyvää vinkkiä jos mielit perustaa oman asiantuntijablogin.

Havaintojeni mukaan blogaaminen on kokenut vahvan uuden aallon reilun vuoden aikana. Edellinen hype oli valloilla joskus noin 10 vuotta sitten, kun netissä kaikki oli vielä uutta ja ihmeellistä.

Tässä uudessa aallossa asiantuntijat tuntuvat innostuneen mahdollisuudesta jakaa tietoa omissa nimissään, eikä käsky aktiivisuuteen tule enää firman markkinointiosastolta tai viestintätoimistosta. Henkilöbrändäyksen menestystarinat kuten Ville Tolvanen, Sani Leino ja Andrei Koivumäki ovat luultavasti tehostaneet ilmiötä merkittävästi. Ymmärrys siitä, että sosiaalinen myynti ja henkilöbrändiin panostaminen kannattaa, on saavuttanut kai jonkinlaisen kriittisen massan. Ja hyvä niin, sillä työkaluna sosiaalisen median eri muodot ovat yksinkertaisesti lyömättömiä oman brändin arvon kasvatuksessa. Muistin virkistykseksi siteeraan itseäni edellisestä blogauksestani:

”Jokainen teko ja tekemättömyys rakentaa tai tuhoaa henkilöbrändiäsi.”

MIKSI EI KAIKKIA MUNIA YHTEEN VIERAASEEN VASUUN?

LinkedIn on kiistämättä mahtava media levittää blogien sisältöjä. Se on varmasti osaltaan saanut asiantuntijat ja johtajat kiinnostumaan yhä enemmän henkilöbrändäyksen mahdollisuuksista. Enkä tiedä toista yhtä hienoa online-palvelun muutosta, jossa näivettynyt alusta olisi onnistuneesti muutettu aidosti mielenkiintoiseksi asiantuntijayhteisöksi. Upeasta kehityksestä huolimatta LinkedInissä on kuitenkin puutteensa, kuten esimerkiksi:

 • Sisältösi on jonkun muun hallussa ja algoritmien muuttuessa voi tapahtua mitä tahansa.
 • Rikkaamman sisällön näkyvyyttä on voimakkaasti peukaloitu, esimerkiksi ”linkki kommenteissa” johtaa merkittävästi suurempaan näkyvyyteen vs. linkin jakaminen suoraan.
 • Vanhoihin postauksiin on vaikea linkata muista sosiaalisista medioista. Käytännössä linkitys postauksiin kannattaa LinkedInin lisäksi tehdä ainakin sekä Facebookin relevantteihin ryhmiin että Twitteriin.

Mm. edellä mainituista syistä johtuen suosittelenkin sisältöjen kotipesäksi omaa blogia, johon tällä tiedolla WordPress tarjoaa parhaat työkalut.

NE LUVATUT VINKIT BLOGAUKSEN ALOITTAMISEEN

Itse käytän blogiani ennen kaikkea hyvän johtamisen ilosanoman välittämiseen, mutta toki tämä toimii myös muistikirjana, oppimisen reflektointiympäristönä ja myyntityökaluna.

Tarinan mukaan eräs toimittaja kysyi kerran Jörn Donnerilta mielipidettä aiheeseen X. Tähän kysymykseen herra Donner vastasi: “en tiedä vielä mielipidettäni, sillä en ole kirjoittanut aiheesta.”

Seuraavassa listaan ne tekijät, jotka tukevat edellä mainittuja tavoitteita. Lista ei ole kattava, mutta kuitenkin sellainen, josta toivottavasti on iloa asiantuntijablogin aloittamista harkitsevalle.

 1. Varaa wordpressillesi domain joka on omalla nimelläsi. Myyntiguru Grant Cardonea vapaasti siteeratakseni:

  You can’t steal man’s name.

 2. Valitse aihe joka on sinulle intohimo ja josta olet innoissasi. Ainoastaan tämä mahdollistaa sen, että jaksat tuottaa sisältöä pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti. Kannattaa henkisesti varautua siihen, että vaatii vähintäänkin kuukausia säännöllistä työtä, ennen kuin blogisi alkaa kantaa hedelmää (eli luultavasti liidejä).
 3. Säännöllisellä julkaisulla tarkoitan viikoittaista.
 4. Keksi blogillesi tarttuva nimi/missio/slogan. Esimerkiksi minun blogini rakentuu oheisesti:
  1. NIMI: Aina Parempaa Johtajuutta
  2. MISSIO: Intohimoni on auttaa ihmisiä ja organisaatioita kehittymään
  3. SLOGAN: ”Kun sä voitat, mäkin voitan”
 5. Asenna sivustollesi Google Analytics heti kun mahdollista. Se ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella, sillä googlaamalla ”install Google Analytics WordPress” löydät kyllä hyvät ohjeet aiheesta. Datasta näet miten blogisi kehittyy, mikä toimii ja mikä ei.
 6. Aseta mitattava tavoite ja kirjoita strategia kuinka siihen pyrit.
 7. Laita oma persoona peliin kuvien ja tarinoiden kautta. Ihmisiä kun kiinnostavat pohjimmiltaan aidot ihmiset.
 8. Mielestäni tekstin mittaa ei voi eikä kannata rajata merkkimääräisesti. Jos sisältö on rautaa, pitää se otteessaan. Jos taas ei, niin lyhempi parempi. Kannattaa kuitenkin lukaista oheinen kirjoitukseni “Somessa ei pärjää panttaamalla” sisältöjen pelisäännöistä ennen aloittamista.
 9. Älä laita rimaa liian korkealle. Se mikä on sinulle itsestäänselvää, voi olla potentiaaliselle asiakkaalle, kollegalle tai uudelle työnantajalle mielen räjäyttävä kokemus. Säännöllisyys on joka tapauksessa tärkempää kuin se, että pyrit jokaisella postauksella keksimään jotain uutta maailmaan, jossa kaikki on jo kertaalleen keksitty. Kysy mieluummin, että oletko itse kirjoittanut tästä, ja anna yleisön päättää onko kirjoitus hitti vai huti?
 10. Rikasta sisältöä kuvilla, videoilla ja audiolla. Jokainen voi tehdä melko helposti vaikkapa vlogauksen silloin, toisen tällöin, syventämään kokemusta.
 11. Ja BONUSVINKKINÄ: Älä koskaan kirjoita mitään sellaista, mitä et voisi sanoa kohderyhmällesi kasvotusten.

LOPUKSI

Oheinen lista ei tarkoituksella ole kovin tekninen, sillä WordPressin käyttö on helppoa ja jokaiseen kysymykseen löytyy vastaus ainakin englanniksi. Kannattaa silti varautua käyttämään useampi kymmenen tuntia blogin perustamiseen ja tekniseen ylläpitoon ensimmäisten kuukausien aikana. Nälkä kasvaa helposti syödessä ja kokemukseni mukaan sitä haluaa asennella plugareita ja kokeilla eri teemoja ennen kuin se oma löytyy. Usein myös maksamalla hiukan valmiista pro-teemasta (siis se miltä WP näyttää kävijoille) säästää aikaa ja saa paremman lopputuloksen.

Yrityksille suosittelen blogin/saitin ostamista ulkopuoliselta palveluntarjoajalta, ainakin jos blogin perustamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Ammattilaisten käyttö kun mahdollistaa yksilöllisen ja tarpeisiin räätälöidyn lopputuloksen luotettavasti. Myös sisällöntuotantoon on saatavissa apua, oli kyse sitten kirjoituksista, infograafeista, videoista tai vaikkapa podcasteista. Tarvittaessa voin konsultoida aiheesta tarkemmin – nakkaa vain meiliä jukka@sherpa.fi ja kartoitetaan sekä tarpeesi sekä siihen sopiva ratkaisu hintalappuineen.

Toivottavasti laitat rohkeasti oman kortesi kekoon, oli kyse sitten firman tai sinun omasta blogistasi. Olemalla aito ja oma itsesi, et voi mielestäni kuin voittaa. Jos toivottavasti innostut blogaamaan, niin linkkaa urlisi rohkeasti kommentteihin ja käyn mielelläni tsekkaamassa sen. Blogaamisen iloa! 🙂


Voit tilata blogini sisällöt myös uutiskirjeenä meiliisi. Tilauksen lopettaminen on mahdollista koska tahansa ja osoitettasi käytetään vain tämän blogin sisältöjen jakamiseen.


Aina Parempaa Johtajuutta 2019

#ainaparempaajohtajuutta

https://www.linkedin.com/in/jukkaniittymaa/

Ota yhteyttä: jukka@jukkaniittymaa.com

2 Replies to “Superhyödyllisiä vinkkejä asiantuntijablogin aloittamiseen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Käyttämällä sivustoa suostut evästeiden käyttöön. By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. Lisää tietoja

FIN Tällä sivustolla käytetään evästeitä, joita käytetään asetustesi muistamiseen. Evästeiden käytön voi estää selaimen asetuksista, mutta estolla saattaa olla kielteinen vaikutus sivuston toimintaan. Sivuston käytön analysointiin käytetään Google Analytics -palvelua, jonka tarjoaa Google Inc. (“Google”). Google ei kerää käyttäjistä arkaluonteisia tietoja. Anonyymit tiedot lähetetään Googlelle ja tallennetaan Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. ENG The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings you are consenting to this. This site uses Google Analytics service. Anonymoys info is sent and stored in servers located in United States of America. By using this site you agree with this.

Sulje