fbpx
“Ole pakkomielteinen tai olet keskinkertainen”

“Ole pakkomielteinen tai olet keskinkertainen”

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Sain kuunneltua myynti- ja kiinteistöguru Grant Cardonen eeppisen 11 tuntisen äänikirjan “Be Obsessed or Be Average” eli vapaasti suomennettuna “Ole pakkomielteinen tai olet keskinkertainen”.

Tämän arvostelun jälkeen olet viisaampi, että kannattaako sinun käyttää 11 tuntia elämästäsi tähän.

Pähkinänkuoressa

Grant herättää kuulijassa lähes varmasti vahvoja tunteita, sillä hänen testosteroninhuuruinen tapansa kirjoittaa ja kertoa ei sovi kuin mitä todennäköisemmin hyvin _hyvin_ harvalle suomalaiselle. Eli jos haluat mennä elämässäsi aina sieltä mistä aita on matalin tai edes keskitasossa, ei tämä ole tarkoitettu sinulle.

Tiivistettynä kirjassa on kyse juuri siitä mistä se on nimensä saanut: pakkomielteisestä ja ilmeisen maanisesta suhtautumisesta kaikkeen tekemiseen, yrittämiseen ja elämiseen. Grant ei anna kuulijalle löysiä, vaan sanoo suoraan itsekin, että hänen tapansa tehdä ei palvele massoja. Mutta jos ihmisellä on nälkä ja energiaa saalistaa, niin kohdistamalla voimansa elämänsä pilaamisesta elämänsä kehittämiseen – tapahtuu hyvin todennäköisesti ihmeellisiä asioita.

Tässä kohtaa olen pakotettu olemaan 100% samaa mieltä. Itsellänikin on mennyt elämästäni rutkasti arvokkaita vuosia ihan vain turhaan häröilyyn ja höntsäilyyn. Nuorena parikymppisenä olin melko lailla hukassa siitä, että mitenkä elämä toimii? En tätä tietenkään silloin tiedostanut, vaan vasta jälkikäteen. Mutta sattumaa tai ei, asiat alkoivat mennä uomiinsa siinä kohtaa, kun tutkimusten mukaan aivojen etulohko valmistuu noin 25-30 vuotiaana. Sitä ennen ihmisen on ilmeisen mahdoton ymmärtää kunnolla tekojensa seurauksia, käsitellä tunteitaan kunnolla jne.

Menemättä tarkemmin edellä kuvatun biologisen ominaisuuden aiheuttamiin haasteisiin esimerkiksi johtajuudessa, työ- tai kouluelämässä, tyydyn toteamaan, että kirjansa mukaan Grant oli täysin hukassa ja huumeidenkäyttäjä, kunnes sitten noin 25 vuotiaana totesi, että nyt saa riittää ja päätti, että käyttää energiansa myynnin opetteluun ja taloudelliseen menestykseen. Henkilökohtaisiksi ansioikseen Grant ilmoittaa nykyään vuodessa 100 miljoonaa viivan alle ja omistaa mm. oman lentokoneen. Melko hyvä testimoniaali, jos toki myyntimiesten tarinoista kannattaa aina ottaa hiukan pois niin sanottua ”lapinlisää.”

Saako menestyksensä näyttää maailmalle?

Kokonaisuutena kirja “Be Obsessed or Be Average” käy läpi eri tilanteita, jossa pakkomielteistä asennetta voi soveltaa ja miten Grant on toiminut. Kirja on monin paikoin elämänkerrallinen, joka väkisinkin voi aiheuttaa fiiliksen, että Grant keulii saavutuksillaan. Mutta toisaalta? Miksi ei saisi? Miksi menestyksestään ei saisi kertoa? Tulee elävästi mieleen, kun eräs suomalainen menestynyt yrittäjä kertoi, ettei kehtaa ostaa Ferraria. Syynä suomalainen kateus, eli koska ”ei sillä kehtaisi ajaa missään.” Perkele, jos minulla olisi varaa, ostaisin kyllä Ferrarin ja nauttisin siitä täysin rinnoin. TOKI minulla olisi pitkä lista tarpeellisempia hankintoja ennen Ferraria, mutta tässä olikin kyse ajatusleikistä ”jos olisi varaa” eli kaikki tarpeellisempi olisi jo hankittuna. Kuten toinen asunto Espanjasta yms… ;D

Kaikkea en osta

No takaisin kirjaan: ainoa asia, josta olen Grantin kanssa erimielinen, on hänen kantansa kontrollointiin. Pomona Grant on ilmeisen helvetillinen, sillä hän pyytää työntekijöiltään raportointia tuloksista useammankin kerran päivässä. Kova nuoruus ja toimiminen raadollisessa kiinteistöbisneksessä on varmasti jättänyt jälkensä. En silti lähde kiistämään metodin toimivuutta varsinkin kylmässä myyntityössä, jossa tulos korreloi vahvasti volyymin kanssa.

Myyntityössä tulos korreloi vahvasti volyymin kanssa.

Tietenkin maaleja syntyy mitä enemmän laukoo missä tahansa bisneksessä, mutta itse uskon tuloksen lisäksi myös muiden mittareiden tarpeellisuuteen. Ja tätäkin on pakko tarkentaa: eli tietenkin tulos on äärimmäisen tärkeä – pitkässä juoksussa jopa tärkein mittari. Tulos on yrityksen happi, ja ilman happea (lähes kaikki) elämä kuolee pois. Mutta tulokseen vaikuttavia tekijöitä ovat sekä asiakastyytyväisyys ETTÄ työntekijöiden tyytyväisyys. Nämä kolme muodostavat pyhän kolminaisuuden:

Tyytyväiset tekijät > tyytyväiset asiakkaat > positiivinen tulos

Siksi en usko, että liian tiukka lieka on perusteltua toimivassa asiantuntijaorganisaatiossa. Tämä luonnollisesti edellyttää molemminpuolista luottamusta ja tahtoa tehdä hyvää, sekä “liian tiukka” sanan tarkkaa määrittelyä.

Summauksena suosittelen kirjaa sinulle, jos et halua keskinkertaisuutta elämässäsi ja olet valmis tekemään 110% töitä silloinkin, kun ei huvittaisi.

Everyone has a plan ’till they get punched in the mouth. Mike Tyson

Voit ostaa kirjan esimerkiksi tästä linkistä:

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *