fbpx
Mentaalilarppaus eli työkaluni ongelmien ratkaisuun ja henkilökohtaiseen kasvuun

Mentaalilarppaus eli työkaluni ongelmien ratkaisuun ja henkilökohtaiseen kasvuun

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Ihmisen ja organisaation arki on usein ongelmasta toiseen siirtymistä. Monesti nuo ongelmat vaikuttavat suurilta – joskus jopa ylitsepääsemättömiltä. Tämä on kuitenkin usein vain harha, ainakin jos on kykyä itsereflektioon, heittäytymiseen ja ennen kaikkea jos on halua kehittyä. Esittelen seuraavassa yksinkertaistetusti joskus itse käyttämäni Mentaalilarppaus-tekniikan esim. henkilökohtaisen kasvun toteuttamiseen.

Alussa on ONGELMA

On hassua, mutta tavallista, että ihmiset ovat tietoisia omasta tai yrityksensä ongelmasta, vaan eivät tee sille mitään. Tyypillinen ongelma yrityksessä voisi olla esimerkiksi se, että tuote on kunnossa, mutta myynti ei vedä. Hiipuvaa kassavirtaa ihmetellään kädet taskuissa ja päivitellään huonoa suhdannetta, syytetään ulkomaisia halpuuttajia tai muuta paskaa.

Myyntiongelmista Grant Cardone kirjoittaa kirjassaan If You’re Not First, You’re Last: Sales Strategies to Dominate Your Market and Beat Your Competition

Taloudellinen kärsimys johtuu siitä, että ihmiset eivät ole valmiita laittamaan itseään likoon ja esittelemään itseään, palvelujaan tai tuotteitaan riittävän suurelle joukolle. (Oma käännökseni)

Vaikka Grant puhuukin edellä vain myynnistä, nostin tämän esimerkiksi, sillä kyse on lopulta kaikesta vuorovaikutuksesta ihmisten kesken – koska ihan kaikki päämäärähakuinen toiminta ihmisten välillä on myyntiä. Ihan kaikki, niin töissä, kotona kuin vapaa-ajallakin.

Vaikuttaminen on myyntiä ihmisille. Myynti on ihmisiin vaikuttamista.

Sitten tulee aika TUNNUSTUSTAA FAKTAT

Mielestäni asia on juuri kuten Granttia siteerasin. Syystä (1) ja toisesta (2) varsinkin meillä suomalaisilla on taipumusta piilotella erinomaisuuttamme, oli kyse sitten myynnistä ja markkinoinnista, vaikuttamisesta tai johtamisesta. Lyhyesti avattuna kansalliset syymme ovat:

  1. Suomalaiset ovat pääosin perimältään ugrilaisia – varsinkin idästä polveavat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olemme syrjäänvetäytyviä ja ujoja. Toisaalta positiivisia ominaisuuksia ovat periksiantamattomuus ja tunnollisuus. Lähde: Petri Parviainen, Myyntipsykologia, 2013
  2. Kaupankäyntihistoriamme on vaatimaton, eikä meille ole syntynyt siitä vielä positiivista kulttuuriperintöä. Poikkeuksena tästä ovat suomenruotsalaiset suvut. Mitä näitä nyt on; Hartwall, Rettig, Paulig, Fazer muun muassa. Knoppitietona jaettakoon, että vielä 1900-luvun alkupuolella myyntikirjallisuutemme käsitteli mm. henkilökohtaista hygienian hoitoa, pukeutumista ja tapakoulutusta, kun taas ulkomailla puhuttiin asiakkaille tuotetusta lisäarvosta… Lähde: Petri Parviainen, Myyntipsykologia, 2013

Yllättävää ehkä, mutta tämä perimällinen fakta on usein juurisyynä esim. asiantuntijaorganisaation myyntiongelmien taustalla. Ja yllättävää kyllä, siitä tietoiseksi tuleminen saatta olla vastaus ongelmiin seuraavan työkalun kanssa:

RATKAISU – MENTAALILARPPAUS

Uskon, että ongelman selättäminen lähtee ongelman tunnustamisesta – ja kyvystä irtautua omalle persoonallisuudelle helposta tavasta toimia. Tätä työtä teen toki myös itseni kanssa, sillä olen varustettu melko hyvällä tunneälyllä ja herkkyydellä. Tästä herkkyydestä ja empatiasta on valtavasti hyötyä ihmisten kanssa,  mutta kolikon kääntöpuolena se saattaa joskus aiheuttaa taipumusta vältellä konflikteja. Asia ei kuitenkaan ole ongelma, sillä koska olen tietoinen tästä piirteestäni, kykenen tarvittaessa laittamaan “kovanahkaisen” viitan päälleni. Ajattelenkin, että erilaiset ei-luontaiset taidot joita johtamisessa ja myynnissä tarvitsen, ovat varusteita. Miekkoja, kilpiä, viittoja jne. Nämä varusteet sitten visualisoin itselleni kun tiedostan jonkin taidon tarpeen.

Lyhyesti: Mentaalilarppaus toimii hieman kuten hyppäisi improteatteriesitykseen omana itsenään ja asetetulla päämäärällä.

Mikäli viitat, miekat ja kilvet kuulostavat liian nörttimäiseltä mielikuvitukselta, voit miettiä myös itseäsi käyttöjärjestelmänä tai applikaationa, johon vain lisäät uusia ominaisuuksia päivityksien muodossa. Tai vaikkapa autona johon ostat spoilerin, jos se saa sinut tuntemaan itsesi uskottavaksi. Ihan miten vain, kunhan muistat VISUALISOIDA ominaisuudet joita haluat kehittää ja lisätä itsellesi. Visualisointi ja riittävän usea harjoittelu ovat kokemukseni mukaan ratkaisevat tekijät tekniikan toimivuudessa.

KERTAUKSENA

Yksinkertaisuudessaan itsensä / organisaation kehittämisen prosessi mentaalilarppaamalla on siis seuraava:

  1. Määritellään / löydetään ongelma
  2. Tunnustetaan mistä ongelma johtuu
  3. Mietitään, että kuinka ongelmaa ei olisi, ja aletaan kehittämään “varusteita” – jotka poistaisivat ongelman. (Strategia ja taktiikka sen toteuttamiseksi.)

Ei muuta kuin kokeilemaan!

Niin ja sen Grant Cardonen myyntikirjan voit tilata vaikka tästä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *