fbpx
Vinkkejä johtajuuden kehittämiseen

Vinkkejä johtajuuden kehittämiseen

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Edellisessä kirjoituksessani tiivistin seuraavasti: hyvän johtajuuden lähtökohtana on aina miettiä, että kuinka organisaatio tekijöineen voisi loistaa ja menestyä parhaalla mahdollisella tavalla.

“Kyse ei ole koskaan minusta, kyse on aina sinusta!”

On toki tervettä tiedostaa, että muutos perinteisestä “turpa kiinni ja ole kiitollinen työstäsi” firmasta huippumenestyväksi organisaatioksi ei käy yhdessä yössä. Pahimmillaan luottamusta on suolattu vuosia tai jopa kymmeniä, eikä silloin voida olettaa luottamuksen palaavan muutamalla juhlapuheella tai julistuksella.

Tälläisissä tapauksissa voi viedä todella pitkään, että luottamus palautuu. Mikäli tilanne on näin paha, kannattaa muistaa, että anteeksianto alkaa totuuden tunnustamisesta. Sillä niin kauan kuin asioiden todellista tilaa ja tehtyjä virheitä ei tunnusteta, odottaa henkilöstö vain paluuta entiseen paskaan. Tämä vaatii suurta viisautta ja egottomuutta johdolta, mutta mikäli tähän ei olla valmiita, on oikeastaan ihan turha edes haaveilla luottamuksesta ilman johdon tai henkilökunnan vaihtoa.

Anteeksianto alkaa totuuden tunnustamisesta.

Kuuntele, arvosta ja kiitä

Mikäli tilanne ei kuitenkaan ole noin paha, on paljon tehtävissä melko helposti. Inspirointi ja hyvä johtaminen kun ei vaadi mahdottomia. Jo pelkästään kuuntelemalla pääset pitkälle. Todella pitkälle. Ihmiset haluavat puhua itsestään, he haluavat että heitä ymmärretään ja arvostetaan yhteisössä. Se on supersosiaaliselle lajillemme ihan uskomattoman vahva perustarve: olla tärkeä ja hyväksytty. Haluamme olla tärkeitä ja hyväksyttyjä. Ihan jokainen.

Haluamme olla tärkeitä ja hyväksyttyjä.

Muita käytännön vinkkejä saada työntekijät tuntemaan arvostusta ovat esimerkiksi:

  • kommunikoi ja auta ymmärtämään yrityksen merkitys ja tarkoitus, suunta, missä pelataan ja millä suunnitelmalla voitetaan
  • arvosta yhteisösi työtä ja kiitä siitä! et voi koskaan olla liian kiitollinen, mutta muista:
  • ole silti rehellinen ja
  • pidä lupauksesi.
  • kommunikaatiossa käytä voimaannuttavia tarinoita esimerkkeinä – ihmiset muistavat tarinoiden herättämät tunteet. Älä käytä kieltä, jota yleisö ei hallitse: muista, kyse ei ole koskaan sinusta ja sinun asiantuntijuutesi osoittamisesta, vaan yhteisön edusta. Yksilöt voittavat yksittäisiä kisoja, joukkueet mestaruuksia.
  • osoita välittäväsi yrityksen arvoista ja merkityksestä (mikäli et koe näin, pyri kehittämään yritystä parempaan suuntaan, tai jos se ei ole mahdollista; vaihda firmaa.)

Lisää vinkkejä voit lukea vanhemmasta kirjoituksestani: https://jukkaniittymaa.com/2017/03/01/credit-how-to-make-the-change/

Käsittelin maaliskuisessa blogauksessani lähinnä muutoksen tekemistä, mutta CREDIT toimii loistavasti myös ohjenuorana luottamuksen lisäämiseen työyhteisössä.

Kirjoitus jatkuu kuvan jälkeen.

Muista seurata kehitystä

Uskon, että pystyt tekemään organisaatiossasi pieniä ihmeitä – kunhan vain noudatat huolellisesti edellä esitettyjä vinkkejä. Ja jos mahdollista, teetä kysely tiimisi/organisaatiosi fiiliksistä. Pidä kysely aidosti anonyyminä ja niin tiiviinä kuin mahdollista. Lyhimmillään voit kysyä esimerkiksi näin:

  1. Vaihtaisitko työpaikkaa mahdollisuuden tullen? Kyllä / En
  2. Miksi vaihtaisin / en vaihtaisi.

Voit tietenkin käyttää ulkopuolista konsulttia (tarvittaessa ota yhteys ja annan sinulle hyvän kontaktin), tai sitten teettää tai tee oma kysely esimerkiksi https://fi.surveymonkey.com/ ohjelmalla. Sen käyttö on verrattain helppoa ja yleensä suurimmaksi haasteeksi tuleekin saada ihmiset vastaamaan kyselyyn – siksi suosisin ainakin aluksi mahdollisimman lyhyttä kyselyä. Suppea tulos on parempi kuin ei ollenkaan tulosta. Mikäli mahdollista ja haluat vastauksia laajempaan kyselyyn, kannattaa harkita motivoivan porkkanan asettamista vastaajille.

Kun lopulta saat selville lähtötilanteen ja seuraat kehitystä tulevilla laajennetuilla kyselyillä, pysyt itse motivoituneena ja myös kärryillä siitä, että miten organisaation fiilis kehittyy. Muista pitää alkuperäiset kysymykset osana laajennettuja kyselyjä, näin säilytät seurannan. Ja kun taloudelliset tulokset alkavat kohentua työtyytyväisyyden perässä, on johtajankin yleensä helpompi hengittää.

Muistathan myös, että voit seurata omaa kehitystäsi täyttämällä edellisessä kirjoituksessa jakamaani excel-pohjaa johtajuuden itsearviointia varten: EBL_johtajuuden_itsearviointi-v1_2017

Kirjoitukseen kulunut aika: noin 3 tuntia
Kirjoituksen lähteenä ja inspiraationa: People With Purpose, Kevin Murray

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *